Ползите да закусвате сутрин
Добра форма

Ползите да закусвате сутрин

Може би често сте чували, че закуската е най-важното ядене през деня, като е хубаво и да оставите време на организма ви да приеме храната, преди да започнете активна работа. Има различни мнения на специалисти, според които, за да сте в добра форма, редовно трябва да закусвате. Според други пък, ако искате да отслабнете, трябва да започнете, като пропускате сутрешното хранене. Проучванията обаче поставят ползите от това под сериозен въпрос. Макар пропускането на закуската да води до загуба на тегло в някои случаи, това е за сметка на увеличените нива на общия холестерол в сравнение с останалите, които са закусили.

Ето защо е хубаво да знаем какви са ползите от закуската и защо е важно да не я пропускаме.

Закуската може да подобри обяда ви

Ако се нахраните добре сутрин, като приемете нужните протеини, няма да изпитвате глад на обяд, което да доведе до преяждане. Закуската трябва да не бъде твърде обилна. Така ще успеете да съставите точните пропорции за обяд и да поддържате добър ритъм на хранене. Ако не закусите, ще имате желание да компенсирате пропуснатото хранене по средата на деня, което да доведе до приемането на голямо количество храна. Изследванията показват, че яденето на парче плод или нещо малко между закуската и обяда често е нещо, което тези, които успешно поддържат теглото си, правят редовно.

Закуската намалява нивата на стрес

Това се отнася най-вече за дамите. Жените, които не закусват, имат повишени нива на кортизол, който е известен като хормон на стреса. Кръвното нялягане също се покачва и може да остане такова през целия ден.

Закуската може да регулира нивата на кръвната захар

Мъжете, които пропускат закуската имат нередовен гликемичен отговор през останалата част от деня и в крайна сметка, имат по-висока средна кръвна захар от тези, които закусват. Балансираната закуска може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната захар стабилни, което може да повлияе на енергията и фокуса през целия ден. Закуската е още по-важна за онези, които може да са склонни към диабет или да се справят с диабет тип 2.

Закуската е много важна за здравето на всеки човек. Това може да бъде малка стъпка към воденето на по-здравословен живот. Всеки сам трябва да определи количеството храна, което ще приеме сутрин, но това може да бъде добър старт на деня.

Tagged ,
на горе