Повторно отваряне на стари рани : Когато останките от 11 септември бъдат идентифицирани 20 години по -късно

Повторно отваряне на стари рани : Когато останките от 11 септември бъдат идентифицирани 20 години по -късно
Интересно

Повторно отваряне на стари рани : Когато останките от 11 септември бъдат идентифицирани 20 години по -късно

 

Все още се работи усилено за идентифициране на жертвите на 11 септември. Има 1 106 жертви, чиито останки не са намерени.

 

Дороти Морган е 1646 -та жертва на Световния търговски център, която беше идентифицирана чрез ДНК тестове.

Работила е в застрахователна компания на 94 -ия етаж на Северната кула.

Преди месец двама детективи се появяват в дома на Никия Морган в Лонг Айлънд. Синът й Данте й се обажда, докато е на работа. „Те са тук за баба“, казва той.

Преди близо 20 години Дороти Морган, майката на г -жа Морган, изчезва в развалините на срутените кули, подобно на повечето от 2753 жертви на 11 септември 2001 г. Тя е работила като застрахователен брокер.

Без останки, дъщеря й така и не успява да я погребе. Но сега детективите пристигат с новини, че офисът на медицинския експерт в Ню Йорк току -що е идентифицирал положително Дороти Морган чрез напреднали ДНК тестове.

„Не знаех, че все още се опитват след толкова години, че това е нещо, което продължава“, казва Никия Морган, 44 г., личен асистент.

В продължение на 20 години кабинетът на съдебния лекар Карл Гаевски тихо провежда най -голямото разследване на изчезнали лица, провеждано някога в страната – изследва 22 000 части от тела, старателно извлечени от отломките след атаките. Учените все още тестват огромния списък с неидентифицирани останки за генетична връзка с 1 106 жертви, така че техните семейства да могат да полуат останките за да ги погребат.

Подобно на роднините на други жертви, г -жа Морган е представила референтна проба преди почти две десетилетия от ДНК на майка си – толкова отдавна, тя не си спомня кога точно. Но чрез нова технология, кабинетът на съдебния лекар съпостави нейната проба с малък костен фрагмент, намерен сред хилядите останки.

Повторно отваряне на стари рани : Когато останките от 11 септември бъдат идентифицирани 20 години по -късно

Така майка й става 1646 -та жертва на Световния търговски център, идентифицирана чрез ДНК тестове.

Това е първата положителна идентификация след 2019 г. Идентификациите на жертвите се случват  по -малко от веднъж годишно, много далеч от годините непосредствено след 2001 г., когато всяка година имаше стотици идентификации.

 

През 2005 г., дори  агенцията спря да открива положителни резултати, а нейните служители казаха на семействата на жертвите, че прекъсват работата по проекта, защото просто не откриват повече съвпадения с настоящата ДНК криминалистична технология.

 

Но агенцията бързо възобновява мисията си през същата година, използвайки по -усъвършенствани технологии, които й помагат  успешно да тества повторно  по -рано анализирани проби в инвентара на останките, който сега е разделен между централата на медицинския експерт в Мидтаун Манхатън и специалното хранилище под нейната юрисдикция в мемориалния музей на 11 септември.

 

Работата по ДНК проекта бе ьабавена малко заради пандемията от коронавирус, но проектът за генетична идентификация остава „свещено задължение“, водещ приоритет на агенцията и изпълнението на обещание, дадено на семействата през 2001 г., каза д -р Барбара Сампсън, главен медицински експерт в града.

 

Учените използват различни химикали за извличане на ДНК, за да се опитат да открият съвпадение с пробите, подадени отдавна от членове на семейството: облекло на жертва, четки за зъби , гребени…

„Извличането на ДНК е само половината от успеха“, казва Марк Дезир, помощник -директор на отдела по съдебна биология в агенцията, добавяйки, че от приблизително 150 ДНК профила, направени всяка година, повечето завършват с несъвпадение в базата данни.

Някои жертви може никога да не бъдат идентифицирани, защото са напълно изпепелени, а семействата на близо 100 жертви са отказали да подадат проба или са предложили такава с твърде малко ДНК за съвпадение.

Процесът на идентификация е досаден и повтарящ се, така че в онези редки случаи, когато се получи положителен резултат, той предизвиква вълнение в лабораторията и „вдъхва енергия на екипа“, каза г -н Дезир.

Агенцията връща всички новоидентифицирани останки във вакуумно запечатана опаковка, маркирана с американски флаг и „идентификационен номер при бедствие“, какъвто има всяка от 22 000 останки. Ако роднините не желаят да получат останките, те се съхраняват в хранилището.

Хората, работещи за идентифициране на жертвите от атентата срещу Световния търговски център, смятат, че е специален дълг да се продължи търсенето. Докато криминалистите са обучени да останат неемоционални по отношение на работата си, много от тях знаят за жертвите, които искат да идентифицират чрез четене на новинарски профили и чрез непрекъснатото взаимодействие на агенцията със семействата на жертвите.

Агенцията продължава да присъства на Деня на семейството на всеки 10 септември, за да предлага на близките на жертвите актуална информация за състоянието на ДНК разследването.

Повторно отваряне на стари рани : Когато останките от 11 септември бъдат идентифицирани 20 години по -късно

Сега, когато майка й е идентифицирана, г -жа Никия Морган споделя:

„Внезапно трябва да решиш какво да правиш с любим човек, починал преди 20 години. Това е като отваряне на стари рани. С течение на времето усещате, че се подобрявате и след това, 20 години по –късно, се изправяте срещу същата болка. „

Tagged , , , ,
на горе