Пердета и завеси за спалня – как да ги изберем?

Пердета и завеси за спалня – как да ги изберем?
Идеи за дома

Пердета и завеси за спалня – как да ги изберем?

Правилният тип завеси и пердета помага да се създаде атмосферата на стаята, като филтрира светлината, като същевременно предлага изолация и уединение. Те също така допринасят за цялостния декор на стаята, като добавят цвят, текстура, шарки и усещане за измерение към пространството.

Но има повече функционалност, която трябва да имате предвид, освен естетика, поверителност и изолация, когато става въпрос за избор на завеси за спалня. Това е така, защото грешен избор на завеса може да ви накара да се събудите поради леки промени в приемането на светлина от външни източници и следователно да повлияе на качеството на вашия сън.

HappyWoman_Astrology_1200x300

Ако ви предстои ремонт на вашето жилище – потърсете нашите партньори от Диас Билд! Гаранция за качество и стил!

 

Интериорен дизайн за спалня с пастелни цветове

Червени детайли в интериора

5 златни правила за обновяване на дома

Топ 7 трика за красив интериор (СНИМКИ)Как да направите акцентна стена в дома

Пердета и завеси за спалня – как да ги изберем?

Цветове за пердета и завеси за спалня

пердета и завеси
Пердета и завеси за спалня снимка: pinterest

Относно цвета на завесите и пердетата ще трябва да решите дали искате да се слеят с декора или да се открояват и да бъдат акцент в него. За слеете добре с цветовата гама на спалнята изберете такива, които са същия цвят като стената, но с няколко нюанса по-тъмни. Друг вариант е да заложите на не доминиращ фин цвят в стаята (този от килима, да кажем). Акцент най-лесно можете да добавите с ярък цвят, който да бъде на фокус в спалнята. Съвет: ако имате шарени мебели, чаршафи или килим, изберете едноцветни завеси и пердета за спалня. И обратното, ако имате едноцветни мебели и завивки, помислете за шарени пердета.

Избор на подходящия материал за завеси за спалня

Домашни дизайнери и експерти по прозорци предлагат използването на тежки тъкани за завеси за спални, тъй като те осигуряват подобрено филтриране на светлината, изолация и уединение. Някои от обичайните тъкани за завеси и пердета за спалня, които собствениците на жилища разглеждат, са коприна, кадифе и плат с подплата.

Копринени завеси

пердета и завеси
Пердета и завеси за спалня снимка: pinterest

Коприната е добър избор, ако искате да създадете луксозен или официален вид в спалнята си. Тази тежка материя предлага богата текстура и дълбочина на вашата стая. Освен това се драпира добре, за да подчертае вашите прозорци и да допълни вашето обзавеждане, като по този начин осигурява много изискан вид на вашето пространство.

Закачете копринени завеси, като използвате уникален винтидж или модерен хардуер, който подхожда на цялостния интериор на вашата стая. Копринените завеси и пердета обаче са податливи на увреждане от слънчева светлина. Уверете се, че прозорците на вашата спалня не са разположени в посока, която привлича твърде много слънчева светлина, ако искате да изберете копринени завеси. Алтернативен начин за удължаване на живота на копринените завеси е да ги съчетаете с други обработки на прозорци като римски щори, ролетни щори или щори.

Кадифени завеси

пердета и завеси
Пердета и завеси за спалня снимка: pinterest

Кадифето е тъкан плат. Неговите дебели и плътни влакна блокират светлината по-ефективно от коприната и осигуряват подобрена изолация от студ и влага. Тази тъкан също така помага да се блокира навлизането на прах и замърсители в стаята, което я прави по-здравословен вариант за хора, които са алергични към такива външни елементи. Друго предимство на кадифените завеси и пердета е тяхната шумоизолираща характеристика, която допринася за тиха атмосфера в спалнята.

Но основен недостатък на тази тъкан е, че въпреки че блокира навлизането на прах и микроорганизми в стаята ви, тя е податлива на натрупването и на двете. В резултат на това изисква често почистване.

Подплатени завеси

пердета и завеси
Пердета и завеси за спалня снимка: pinterest

Този тип завеси помагат да се контролира нивото на външната светлина и да се създаде слабо пространство. Те са предимно обикновени памучни, полиестерни, ленени или вълнени завеси, които са покрити с акрилна пяна или друга подплата от противоположната страна. Подплатените завеси се предлагат в три варианта – стандартен, затъмняващ и термо.

Стандартните завеси и пердета с подплата обикновено се доставят с памучна подплата, която предотвратява увреждане от слънцето и обезцветяване. Те помагат за блокиране на значително количество светлина отвън и подобряват завесите.

Затъмняващите завеси с подплата са, от друга страна, идеален избор, ако прозорците на вашата спалня пропускат много светлина през деня или нощта. Както подсказва името, тези завеси блокират напълно светлината. Подплатата, използвана в тази тъкан, е покрита с безвредни химикали, които прикриват малките пори на тъканта, през които преминава светлината. Те също имат ограничени термични свойства. Затъмняващите завеси също могат да ви помогнат да намалите външните звуци, което го прави добър избор, когато спалнята ви е разположена до оживена шумна улица. Научете повече за предимствата на затъмняващите завеси.

Пердетата с термо подплата имат акрилна пяна или тънък слой алуминиево покритие на задната страна, което придава изолационни свойства на тъканта. Помага за контролиране на температурата в помещението, като предотвратява загубата на топлина през зимата и задържането на топлина през лятото.

Tagged ,
на горе