Отслабване с елда – лесни и здравословни рецепти

Отслабване с елда – лесни и здравословни рецепти
Добра форма

Отслабване с елда – лесни и здравословни рецепти

Елдата за отслабване е една от онези редки храни, които са вкусни, здравословни и диетични едновременно. Дори само да замените обичайната си закуска или обяд с чиния елда, излишните килограми постепенно ще започнат да изчезват. Ако пък я превърнете в свой основен продукт на цялата си диета, тогава теглото ще се стопи още по-бързо. Нищо чудно, че диетата с елда е един от най-популярните методи за отслабване.

Най-разумното при хранителен режим с елда е тя да се комбинира с други здравословни и нискомаслени продукти. Например за закуска може да хапнете елда с нискомаслена извара, за обяд елда със салата от пресни целенчуци, следобедна закуска елда с варено яйце, а пък за вечеря елда с риба на пара. Такава схема може да опитате за 3 седмици, като е напълно възможно да свалите от 8 до 9 килограма.

Рецепти:

Идеалната рецепта за приготвяне на елда е лесна и бърза. Залейте зърната без да ги варите, като ги оставите за няколко часа, добре е да го направите късно вечер, за да консумирате на следващия ден. Водата е добре да е гореща. Така зърната запазват всичките си полезни свойства,  а гликемичният индекс на приготвените на пара зърнени храни винаги е по-нисък от този на просто варените зърнени култури – това означава, че диетата с елда ще насити тялото с енергия, но в същото време няма да се отлага под формата на подкожна мазнина.

Към елдата може да прибавяте сол, зехтин или други сосове, по ваш вкус. Тя чудесно се комбинира с месо, риба, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти.

Ако се чувствате зле

Както може да се убедите има различни варианти за прием на елда и не би трябвало да изпитвате глад и да ви прилошава. Менюто изглежда строго, но пък е балансирано и съдържа незаменими аминокиселини, витамини и фибри. Така няма опасност че диетата с елда може да повлияе негативно на организма ви.

Единственото нещо, което може да ви липсва е захарта. Ако това ви пречи на концентрацията или се почувствате замаяни и апатични, може да приемате по 1 ч.л. мед. Не бива обаче да прекалявате. Може да го добавяте към кафето или чая си, като дозата не трябва да надвишава 3 лъжици.

Перфектната закуска – диетична и здравословна

Не е нужно менюто ви за закуска да е еднообразно, за да поддържате фигурата си. Години наред диетолозите повтраят една и съща мантра, че сутрешното хранене е най-важно, особено за онези, които искат да имат идеална фигура. Предлагаме ви съвети от специалисти, за това какви продукти да избирате за вашата закуска, така че тя да е здравословна и диетична.

Според лекарите основата на закуската е протеинът. Той помага при отслабване, а в същото време засища организма. Продукти с високи нива на протеин са: яйца, сирене, извара, кисело мляко, риба. В никакъв случай не трябва да забравяте и зеленчуците в своята закуска.

Специалистите препоръчват все пак да не пренебрегвате пълнозърнестите зърнени храни, но само тези, които не изискват дълго готвене. Забравете за тези с високо съдържание на трансмазнини, захар и хранителни добавки. Основното нещо, което трябва да запомните е, че ще трябва да се откажете от изкуствените подсладители. Вместо това можете да добавите пресни или сушени плодове.

За напитките диетолозите препоръчват да пиете чаша кафе или билков чай.

Tagged , , , ,
на горе