Полезни съвети при отглеждане на хамстер
Домашни любимци

Полезни съвети при отглеждане на хамстер

Чудили ли сте се дали да вземете за домашен любимец хамстер? Хамстерите са забавни, енергични, чисти и лесни за отглеждане животни. Ненапразно тези малки четирикраки приятелчета са така предпочитани за отглеждане от деца.

Това, което трябва да запомните обаче, е, че те се нуждаят от достатъчно пространство за игра, сън и хранене.Четири лапи, две ярки очи и набор от потрепващи мустаци. Няма нищо по-сладко от този домашен любимец! Ако наскоро сте посрещнали такъв в семейството си, ето няколко бързи съвета за грижа, които да запомните.

Полезни съвети при отглеждане на хамстер

Какво трябва да знаем за Белите Лъвове? Вижте любопитни факти

Очарователни факти за делфините, които ще ни накарат да ги заобичаме още повече

infomax-logo-50-15-HW Кучетата подушват колко е часът

 

Полезни съвети при отглеждане на хамстер

1. Купете клетка+къщичка за него

хамстер
Полезни съвети при отглеждане на хамстер снимка: pinterest

Макар и да са малки, те имат нужда от достатъчно пространство и от удобно място за спане.

Не ви препоръчваме да отглеждате хамстер в аквариум, тъй като той не може да се проветрява добре и урината му излъчва неприятна миризма в него. В клетката може да сложите къщичка (предлагат се различни модели в зоомагазините).

2. Поставете местообитанието им на правилното място

Както в случая с много малки животни, разположението е от съществено значение за щастлив домашен любимец. Поставете дома на вашия хамстер близо до звуците на вашето семейство, но не точно в центъра на събитията. Те ще бъдат утешени от вашите ежедневни звуци, но ще бъдат стресирани от силни шумове и много глъч точно извън тяхното пространство. Също така не забравяйте да пазите местообитанията на вашите домашни любимци далеч от всякакви вентилационни отвори или прозорци с течение, за да сте сигурни, че са в безопасна среда с контролирана температура.

3. Покрийте местообитанието им с лека кърпа през първите няколко дни

Когато донесете новия си хамстер у дома, всичко е ново за него. Осигурете им свободно пространство, за да опознаят новото си местообитание за няколко дни – без разсейването на вашия дом – като поставите лека кърпа върху пространството им. Чувствайте се свободни да свалите това покритие за време за свързване!

4. Изчакайте няколко дни, преди да опитате да ги вземете

хамстер
Полезни съвети при отглеждане на хамстер снимка: pinterest

Като всяко ново приятелство, отнема време, за да опознаете някого и да се почувствате добре с него. Затова изчакайте известно време, за да се справите с вашия хамстер или да ги вземете. След няколко дни, когато им давате храна и вода, те ще започнат да ви се доверяват!

5. След като се аклиматизират, помислете извън кутията за времето за хранене

хамстер
Полезни съвети при отглеждане на хамстер снимка: pinterest

Не ядете едни и същи неща всеки ден, нали? Вашият хамстер ще оцени разнообразната диета толкова, колкото и хората. В допълнение към нормалната им ежедневна храна, опитайте да им дадете малки количества моркови, тиква, броколи, краставици, ябълки, круши или горски плодове. Попитайте вашия ветеринарен лекар за най-добрите храни, с които да нахраните новия си приятел. Не забравяйте, че лакомствата винаги трябва да се дават умерено.

6. Почиствайте и мийте редовно пространството им

хамстер
Полезни съвети при отглеждане на хамстер снимка: pinterest

Има добра среда между поддържането на дома на вашия хамстер чист и удобен и създаването на ненужен стрес, като го почиствате твърде много. Общо взето:

Почиствайте тоалетната всеки ден
Смяна на спалното бельо според нуждите (когато е замърсено/мокро)
Изтривайте чинията им с храна всяка седмица
Сменяйте водата ежедневно
Изпразвайте цялото им местообитание всяка седмица или два пъти седмично
Поставяйте всички нови легла всяка седмица
Всяка седмица или през седмица вземайте сапун и вода и избършете цялото местообитание, след като в него няма спално бельо, играчки и други части. Тази допълнителна стъпка ще поддържа мястото на вашия домашен любимец да мирише добре.

7. Дайте им много време извън местообитанието

Чудесен начин да дадете на вашия хамстер упражнения и да получите необходимото време за свързване е да осигурите достатъчно време за игра извън местообитанието им всяка седмица. Предлагаме да създадете малка затворена зона с много играчки и лакомства, за да могат да изследват и да поздравят своето човешко семейство! Не забравяйте винаги да наблюдавате вашия домашен любимец, когато той или тя е извън местообитанието си.

8. Отделете време, за да се свържете с него

хамстер
Полезни съвети при отглеждане на хамстер снимка: pinterest

Търпението, редовното хранене, многото време за игра извън хамстера и нежните приказки ще ви помогнат да се свържете с него. Уверете се, че винаги се приближавате бавно към вашия домашен любимец и говорете с него по разговорен начин. Те ще се научат да разпознават аромата и гласа ви и ще гледат на вас като на източник на комфорт.

Tagged , , , ,
на горе