Основни съвети как да пазите здравето на котката си

Основни съвети как да пазите здравето на котката си
Домашни любимци

Основни съвети как да пазите здравето на котката си

Редовните посещения при ветеринар са задължителни за всички собственици на домашни любимци. В случай, че притежавате котка, има някои неща, които вие също може да направите, за да бъде тя здрава.

Разресвайте редовно козината

Пролетта е времето, в което козината на животните започва да пада, за да се подготвят за предстоящите горещи месеци.  В този период е важно да знаете, че не само кучетата, но и котките имат нужда от разресване, независимо дали са с къса или дълга космена покривка. Премахвайки излишната козина, ще спомогнете на котката си да погълне по-малко от нея, докато се ближе. Освен това, разресвайки домашния си любимец редовно, може да забележите, ако се е появила някаква рана или възпаление.

Сменяйте често водата й

Прясната и чиста вода е много важна за здравето на котките, така че имайте грижа редовно да я сменяте. Минимумът е веднъж на ден, но ако се е замърсила, реагирайте своевременно. Уверете се също, че сте намерили и подходящия съд, който е удобен на котката ви и в същото време няма риск тя лесно да разлее водата, ако го бутне.

Поддържайте чиста котешката тоалетна

Редовно почиствайте тоалетната на вашата котка, за да стимулирате хигиенните й навици и да не останете неприятно изненадани, ако свърши работата си на друго място. Експертите съветват да имате по една допълнителна тоалетна за всяко мъркащо създание в дома ви, например те трябва да са три, ако сте собственици на две котки. Дори и да не можете да осигурите такъв брой, няма страшно, но се погрижете да ги чистите редовно, което може да означава и по няколко пъти на ден. Ако все пак, въпреки усилията ви, котката промени навиците си, обърнете се към ветеринар, тъй като може да има някакъв проблем.

Създайте й условия да остри ноктите си

Едно от най-големите опасения на собствениците на домашни котки е те да не надраскат мебелите им. В природата на този вид животни обаче е да точат ноктите си, като същевременно с това разтягат мускулите си. Осигурете им подходяща повърхност, където да го правят, за да предпазите покъщнината си и в същото време да задоволите нуждите на котката си.

Почиствайте зъбите й

Подобно на хората, котките също могат да имат проблеми със зъбите като кариеси, зъбен камък или възпаления на венците. Поне веднъж годишно посещавайте ветеринар, който да преглежда устната им кухина и да я почиства добре. Много е важно и да изберете подходящ специалист за животинчето си, който е специализиран в грижата за котки и да правите редовни профилактични прегледи.

Tagged , ,
на горе