Как да отучите кучето си да лае по гостите в дома ви

Как да отучите кучето си да лае по гостите в дома ви
Домашни любимци

Как да отучите кучето си да лае по гостите в дома ви

Собствениците на кучета често се срещат с проблема техният домашен любимец да не се отнася по най-гостоприемния начин към гостите в дома им. Животното си пази територията и понякога за него е застрашително, ако някой непознат наруши неговото спокойствие. В тези случаи, то изразява недоволството си, като лае. Това може да изплаши някои гости, да ви накара да се почувстват неудобно като домакини и да ви попречи да посрещате хора в дома си заради вашето куче.

Като всяко едно действие на вашия домашен любимец обаче, това също може да бъде променено и с достатъчно търпение да научите кучето си как да различава вашите гости от натрапници, като същевременно да продължи да бъде добър пазач на дома ви.

Научете го, че звънецът не е нещо лошо. Повечето кучета започват да лаят, когато чуят звънеца. Това за тях е знак, че в къщата ще влезе някой и тогава те показват присъствието си. Това е техният начин да защитават територията си от нашественици, за каквито смятат вашите приятели. Когато издаде звук в точния момент, наградете кучето си с лакомство. Първата стъпка е да научите кучето ви да лае при звънене. Повтаряйте това често и когато имате успех, давайте бисквитка или нещо вкусно, което то обича. Опитайте се да изисквате от него да лае, като го подканите с реплика. След като вашето куче вече знае кога да лае, е хубаво да го научите и кога това трябва да спре.

Тази команда най-често звучи като „тихо” и най-лесно се възприема от кучетата. Натиснете звънеца и извикайте командата. Важно е кучето да различава какво искате от него и ако то прави това, което желаете, не пропускайте да го наградите.

Докато казвате „тихо“, го оставете да подуши лакомството. Невъзможно е едно куче да души, да яде и да лае едновременно. Повтаряйте, докато разбере, че „тихо“ означава да не лае.

Tagged , ,
на горе