„Обръщайте голямо внимание на хората, които не пляскат, когато спечелите.“

„Обръщайте голямо внимание на хората, които не пляскат, когато спечелите.“
Психология

„Обръщайте голямо внимание на хората, които не пляскат, когато спечелите.“

Да, има и такива хора, които обичат да раняват. Хора, които обичат да предават най-близките си. Хора, които не знаят какво е любов и изпитват удовлетворение от чуждото нещастие.Има една особена порода хора, които се открояват от останалите. Те обожават да бъдат център на внимание, вечно играейки жертва. Енергийни вампири, които отнемат и последната капка позитивизъм у теб.

Срещнеш ли такъв човек – бягай! Бягай, колкото се може по-далеч от него. Да изградиш приятелство с такъв тип човек е като да си мазохист. Ти сама ще съсипеш живота си още преди той да го е сторил. Токсичните хора се познават. Но тъй като някои са добри актьори и умеят добре да се прикриват, ние ще ти помогнем да ги разпознаеш.

Ето от какви хора трябва да стоиш далеч

Те са бомба – и ти се опитваш да не я задействаш

Да бъдеш приятел с някого, означава да бъдеш себе си пред него. И когато сте заедно да чувстваш уют и топлина, сякаш си със семейството си. Ако всеки път се притесняваш от това какво говориш, за да не го ядосаш и се страхуваш от неговите реакции, със сигурност този човек не ти действа добре.

Ако след няколко срещи с него се чувстваш изтощена и нервна, в същото време притеснена да не би да си го обидила по някакъв начин, прекъсни тези отношения час по-скоро. Истинските приятели трябва да се доверяват един на друг и да не изпитват никаква злоба помежду си. Ако останеш по-дълго приятелка с него, ще започнеш да се съмняваш в себе си.

Хора, които са свръхконкурентни

За добронамерените хора е естествено да споделят опита и щастието си с другите. Ако те говорят за това колко лош е работният им ден, например, може да кажете „и моят също“. Но има хора, които са непоносимо и е по-добре нищо да не се споделя с тях.  Ако си любопитни защо, има вероятност това да е защото са свръхконкурентни.

Всеки път, когато споделяш, че правиш нещо, токсичният приятел няма да пропусне възможността да спомене, че той също се занимава с това, но го прави по-добре. Разбира се няма да го каже директно, но ще ти внуши чувство за надмощие. Защото за него приятелството е конкуриране и нищо повече.

Хора, които се възползват от твоята несигурност

Всички чувстваме несигурност, но някои от нас просто не знаят как да се справят с нея по правилния начин – ставаме твърде чувствителни или не можем да разгърнем пълния си потенциал заради това. Има хора, които лесно могат да усетят това и да използват тази несигурност в своя полза.

Но разбира се за всеки проблем си има решение. И не трябва да забравяме, че ние сме тези, които избираме по какъв начин да живеем. Ние избираме кои хора да допуснем в живота си и кои да игнорираме.

Най-ефективният начин да се справиш с несигурността е да се възползвате от личната си сила. Мислиш си, че нямаш? О, мила, всеки носи в себе си такава! Не позволявай на никой да ти внуши, че не си достатъчно добра за това, което искаш да постигнеш. Не позволявай някой да те накара да вярваш, че не заслужаваш щастие! Изхвърли токсичните хора от живота си още сега!

Хора, които искат да бъдат център на внимание

Когато излизате приятели на разходка или вечеря, нормално е всеки един от вас да си има своя момент. Да може да изкаже мнението си по тема, която обсъждате или да сподели какво се случва с него в момента. Твоите приятели също трябва да имат своето време в светлината на прожекторите, за да говорят за себе си и за нещата, които искат.

Токсичният приятел е този, който обича да бъде център на внимание. Винаги и по всяко време. Независимо за какво си говорите, той нагло ще ви прекъсне и ще започне да говори само и единствено за себе си. И когато осъзнае, че никой от вас не му отделя вниманието, което той иска, това много ще го ядоса.

За съжаление тези хора не уважават дори и приятелите си. Те искат да имат цялото внимание на света и се опитват да направят всичко възможно, за да върнат разговора към тях, когато той се отнесе към някой друг.

Изтощително е да си около тях

Има хора, които източват енергията ни толкова бързо, че общуването с тях винаги ни оставя забележимо изтощени. Не си ли казвате доста често: „Боже, толкова е уморителна да се мотаеш с тях“.

Тези хора – понякога наричани енергийни вампири – ни изцеждат толкова бързо, че само присъствието около тях е уморително. Сякаш са черна дупка, която изсмуква живота от теб.

Няма единствена причина тези хора да са толкова изтощителни да бъдат наоколо. Но ако се окажеш с някой, който те кара да се чувстваш като парцал след срещата ти с него и дори си нервна или притеснена, най-доброто, което може да направиш е да стоиш далеч от този човек.

Хора, които споделят тайни

Няма нищо по-грозно от това! Подобна постъпка е непростима и би могла да отблъсне дори и най-добрия човек. Ако забелязваш, че твой приятел споделя тайните на другите пред теб, не се чуди и знай, че разгласява и твоите зад гърба ти. И да, определено този човек е всякакъв, но не и истински приятел. Той живее, за да създава интрига и да прави живота на другите нещастен.

Внимавай, мила. Подбирай добре хората, с които общуваш. Не допускай никого прекалено близо до теб, защото не знаеш кой ще ти забие нож в гърба.

Tagged , , , , , ,
на горе