Никога не е късно да започнеш да бягаш
Добра форма

Никога не е късно да започнеш да бягаш

Напреднала възраст и липсата на опит не са пречка за бягането, а причина за това. Човек е създаден да бяга през целия си живот.

По -точно, човек е създаден да се движи – от раждането до смъртта. Природата ни е осигурила скелет и мускули не, за да лежим на дивана с телевизионен сериал пред погледа или да се прегърбваме над компютър в продължение на дни. Според нейната „идея“ хората трябва да са активни през целия си живот, както е всяко друго животно.

 

Бягането „подмладява“ и удължава живота

 

Бягането е един от спортовете, които ни карат да изглеждаме по-млади. И в буквален смисъл: научно е доказано, че редовният джогинг подмладява кръвоносните съдове (намалява сковаността на артериите, която идва с годините), тренира сърцето, а също така нормализира кръвното налягане.

Да не говорим за факта, че бягането е и най-добрата антистрес терапия.

 

Бягането поддържа мускулната сила и красотата на тялото

 

След 30-годишна възраст започват промени в тялото, в резултат на което човек губи около 1% от мускулната си сила годишно. И от това следват намаляване на тонуса, отпуснатост на тялото, „свързано с възрастта“ наднормено тегло, умора, намален имунитет и други проблеми.

Но този процес може да се забави – ако редовно тренирате мускулите си. Бягането ще помогне в това възможно най -добре.

 

Бягането няма да навреди на ставите ви

 

Много възрастни се отказват от мечтите си за бягане поради страх от увреда на ставите. С възрастта ставите наистина са „халтави“: ставният хрущял „изсъхва“ и става по -малко еластичен, което затруднява движението в ставата и причинява болка. Но бягането няма да влоши положението. Напротив, коленете и другите стави ще ви благодарят – защото джогингът ще укрепи тъканите около тях и дори ще създаде противовъзпалителна среда. Учените потвърждават това в не едно изследване.

 

Как да спортувате, ако започнете късно

 

Бягайте аеробно. Тоест тренирайте с ниска сърдечна честота с ниска интензивност. Това е важно за сърцето да упражнява и да се възползва от бягането, а не да се износва по време на тренировка.

Бягайте по твърди повърхности. Преди се смяташе, че бягането по твърд асфалт или бетон е вредно. Но сега учените са открили, че твърдите повърхности са по-подходящи за бегачи над 40 години. Оказва се, че това намалява риска от нараняване.

Не си поставяйте непостижими цели. Започнете постепенно. Определете за себе си удобно разстояние (добре е, ако в началото ще бъде само един километър) и времето, за което го изминавате. Работете на това разстояние и темпо в продължение на месец. И след това увеличете малко разстоянието. Ако чувствате, че не напредвате, преминете към бързо ходене: това също е много полезно.

Бягайте на открито. Белите дробове са ахилесовата пета на по-старото поколение. Това се дължи на свързани с възрастта промени в белодробните тъкани: с течение на времето тяхната еластичност намалява, стените се удебеляват, а самите бели дробове губят обем. Следователно, хронична хипоксия, когато мускулите и тялото като цяло нямат достатъчно кислород, обща слабост и абсолютна уязвимост към вируси. Бягането тренира дробовете ви (особено ако овладеете коремното дишане) и им помага да поддържат същия обем и производителност. Бягането ще бъде двойно ефективно, ако тренирате на въздух. Освен това джогингът сред природата значително спестява бюджета ви.

Tagged , ,
на горе