Не може да се разведете с детето си
Психология

Не може да се разведете с детето си

Не може да се разведете с детето си, казва психотерапевтът Адриана Имж и обяснява защо изоставянето на детето след развод е наистина лошо.

Много мъже (и някои жени) не разбират това, защото никога не са се опитвали да станат родители, въпреки факта, че биологично (или юридически) са такива.

Не може да се разведете с детето си

Как да „излекувате“ алчността за играчки на детето?

За какво крещи агресивното поведение на детето?

Не може да се разведете с детето си

Има няколко важни неща:

  1. Който отглежда детето, той е родителят. Ако това е твоята майка, тя става и неговата майка. Ако това е вашият баща, той не е само дядо на детето ви, но е неговият баща. Понякога това е бавачката и личният ви шофьор.
Не може да се разведете с детето си
Не може да се разведете с детето си

Ако сте далече, значи в социален смисъл преставате да сте родител на детето си. Можете да останете такъв юридически или биологично. Дори и да сте близо, но присъствате само виртуално (например ядете чийзкейк сутринта, след това бягате на работа и се връщате, когато детето спи, а през уикенда отивате в гаража, на футбол или просто играйте на компютъра, четете нещо или шиете, гледате телевизия), тогава има шанс все още да не играете социалната роля на родител.

Детето има нужда от някого всеки ден. И ако сте били такъв човек и след това сте си тръгнали, влошавате ситуацията. В зависимост от детето и вашата роля в живота му, това влошаване може да бъде незначително или катастрофално.

Не може да се разведете с детето си
Не може да се разведете с детето си

И, разбира се, този акт усложнява живота на втория родител. Той може да отрече това, защото първоначално не ви е вярвал и веднага е поел цялата отговорност и е свършил цялата работа за двама. Може дори да се почувства по-добре, защото външната ситуация е станала такава, каквато е преживявал вътрешно.

Но остава фактът, че самотните родители по-често страдат от родителски стрес (и не само), по-често са по-бедни и боледуват. Тоест, ако сте си тръгнали и сте оставили другия родител сам с детето ви, дори да давате пари, дори понякога да се появявате (което е по-добре от нищо), вие сте затруднили живота на тези двама души.

  1. Ако изчезнете напълно или се обаждате няколко пъти в годината, вие сте направили дупка във вселената на детето. За децата е важно всичко да е нормално, всеки да е приятел с всеки и всички да се отнасят добре един към друг. Когато някой си тръгне, другият ще трябва да обясни какво се е случило. Много пъти на различни възрасти. От различни позиции.
Не може да се разведете с детето си
Не може да се разведете с детето си

В същото време, спомняйки си, че детето се асоциира с родителите си и ако някой е изоставил някого, то започва активно да открива защо и да проверява дали няма да бъде изоставено по същата причина. Защото не е в безопасност там, където някой е изоставил някого. Тоест, това е много интересен процес.

  1. Тъй като семейната тема се счита за нормална – и всички лекари, учители, психолози, учители по чужди езици ще помолят детето да „разкаже за семейството си“. И то всеки път ще трябва да минава през това „баща ми е сценарист, който се гордее, че е изоставил семейството си“. Дори и да каже нещо друго на глас.

Вашето дете ще срещне много хора по света, които няма да се интересуват от него и ще му създават проблеми. И би било хубаво да не сте в този списък. Това е по-добре и за вас, и за него.

Не може да се разведете с детето си
Не може да се разведете с детето си
  1. Може би не сте искали това дете или сте загубили желанието си, може би вторият родител на детето е неприятен за вас и е трудно да се общува с него. Вероятно не искате отговорност и мразите самата идея, че не можете просто да си тръгнете – но какво ще кажете за свободата? Какво ще кажете за ходене по залеза?

Но вие можете да се грижите за себе си, а то не може. Защото можете да имате много жени, мъже и деца, но детето има само едни баща или майка. И – да – някой може да ви замести. Но всяко ваше решение е много важно за живота на детето ви.

Не може да се разведете с детето си
Не може да се разведете с детето си

Детето също не ви е избрало – но вие сте много важни за него. Дори и то да не го разбира или да не го приема. Вие сте – засега – даващата страна. Зависи от вашите решения. Не може да се грижите само за себе си и да изградите контакт. Само вие можете да направите това.

Какво помага?

Дръжте на думата си и оставете възможно най-много контакти. Не забравяйте, че дори и детето да мълчи, за него е важно да знае, че няма да отидете никъде.

Гледайте видеоклипове от неговите изпълнения, поискайте да видите рисунките, които е нарисувало (или изпратете снимки), изразете му емоционалното си отношение („Харесва ми как пееш, свириш, рисуваш“, „Справи се страхотно“ и др.). Не обещавайте нещо, надявайки се, че детето ще забрави. Ако кажете „следващия път определено ще дойда“ – елате.

Консултирайте се с него за вашите дела: „Какви бонбони мислиш, че е най-добре да купя?“, „Имам важно интервю, тревожа се. Какво да кажа, за да ме хареса?“ Дори синът ви да е на три години, говорете с него. Пишете му писма, изпращайте емотикони, видеоклипове. Говорете за прочетеното и видяното, ако е тийнейджър. Личното писмо е по-добро от блога. Можете да четете любимите си приказки и да изпращате видео файлове на детето.

Ако не можете да живеете в един град, вземете го за уикендите и празници. За предпочитане е това да е планирано предварително, за да може детето да се настрои.

Не забравяйте, че многото малки неща са по-важни от едно голямо. Тоест, ако плащате за неговия колеж, без да правите нищо друго, е по-добре от нищо. Но е по-добре да правите нещо малко и често, отколкото да се появявате веднъж месечно с фанфари

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе