Как да „излекувате“ алчността за играчки на детето?
Психологически

Как да „излекувате“ алчността за играчки на детето?

Как да „излекувате“ алчността за нови играчки на детето, съветват психолози. Колата играчка е толкова ценна за детето, колкото е истинската нова кола за нас. Децата са склонни да възприемат всякакви предмети и играчки като част от себе си.

Често на детската площадка можете да чуете следните послания към децата:

„Не бъди алчен“, „Сподели с момичето (момчето)“, „Остави другото дете да играе с твоите играчки“, „Трябва да споделиш с другите“ и т.н.

Как да „излекувате“ алчността за играчки на детето?

За какво крещи агресивното поведение на детето?

Какво трябва да кажете на детето, за да израсне щастлив човек

Как да „излекувате“ алчността за играчки на детето? Как да подредим играчките на децата си?

Как да „излекувате“ алчността за играчки на детето?

Нека да разберем дали възрастните действат правилно в такава ситуация?

  • Първо, никога не трябва да определяте детето си като алчно. Не трябва да критикувате личността на детето, можете да изразите неодобрение само на действията му.
  • На второ място, в такава ситуация трябва да се вземе предвид възрастта на детето. В крайна сметкау нежеланието за споделяне не е непременно свързано с понятието алчност.
  • играчки на детето
    играчки на детето

Алчността в детството е естествен защитен механизъм. Детето се опитва да защити правото си да притежава собствените си неща. То просто защитава това, което има и което му е наистина скъпо.

На възраст от 1-2 години детето просто се учи да защитава границите си и да казва „не“. Понятието алчност за него все още не съществува.

Препоръки: Не оказвайте натиск върху детето. Ако то не се научи да казва „не“, може да израсне като личност, която лесно може да бъде манипулирана от другите.

На 2 години детето вече може да различи своето от чуждото. То трябва да е сигурно, че вещите му ще бъдат неприкосновени и ще принадлежат само на него.

играчки на детето
играчки на детето

Препоръки: Границите на детето трябва да се спазват. Можете да вземете нещата му само с негово разрешение.

На 3-4 години детето вече знае как да отказва. То навлиза в нов етап от живота си – на социализация. В тази възраст комуникацията става водеща дейност за детето. Играчките и нещата влизат в ролята на инструменти, с които може да установи комуникация с други деца. Споделяйки, едно дете може да спечели друго хлапе.

Но тук има и опасност. Близките отношения с други деца не трябва да придобиват оттенъка на „стокови“. В този случай детето губи вяра в безусловната любов и приемане, личността му се обезценява.

Препоръки: Задачата на родителите е да научат детето да прави разлика между такива понятия, като защита на собствените вещи от атаките на други хора и откровената алчност, така да се каже, от вреда.

Опасни съобщения: „Ако не споделиш, никой няма да играе с теб!“

играчки на детето
играчки на детето

Алчността на 5-7 годишно дете може да е свързана с вътрешна дисхармония. Един пример е алчността към братята и сестрите. Може би тук има ревност към родителите. Детето чувства, че получава по-малко внимание, любов, топлина и грижи, отколкото неговите братя и сестри.

Алчността може да се прояви и в семейства, където родителите са постоянно заети и „изплащат“ децата си. Тези неща стават безценни. И е естествено, че детето ще реагира болезнено на всяка атака. Колкото и странно да звучи, излишъкът от любов и внимание също води до нарушено детско поведение.

Дете, от което буквално се издухват прашинките, се превръща в егоцентричен човек. Струва му се, че светът се върти около него и околните трябва безпрекословно да изпълняват желанията му. Прекалено пестеливите деца не позволяват дори да се пипат вещите им, за да запазят целостта им. Срамежливите деца не искат да споделят нещата си, защото те им дават чувство за сигурност. Детето започва особено да цени нещата си по време на стрес. То започва да формира система от ценности както морални, така и материални. И ние, родителите, помагаме за формирането на тази ценностна система.

играчки на детето
играчки на детето

Понякога дори не забелязваме как си противоречим. Например, може да се чудите защо детето ви не може да сподели една от дузина коли или да изхвърли красиво камъче, намерено на улицата. В същото време, ние самите не се стремим да се разделим с нещата си и да ги споделим с някого. Ние сами го учим да не пипа нещата на майка си и баща си. Поставете се на мястото на детето. И се опитайте да уважавате чувството му за собственост и пространство.

Причини, поради които децата стават алчни.

Спокойно може да се каже, че семейството е допринесло за алчността на детето. В крайна сметка, както вече стана ясно от горното, детето не се ражда алчно. Какво допринася за това:

Вашият собствен пример. Детето отразява поведението на родителите.

Фрази и послания: „Не бъди алчен! Не е красиво!“, „Не носи играчките си на детската площадка, ще ги счупят“, „Ако не си прибереш играчките, ще ги дам на друг“, „Ако счупите играчките си, ще ги дам в детската градина“, „Повече няма да купувам“ и т.н.

Родителите казват такива думи и дори не се замислят колко сериозно ги приема детето, а след това са изненадани от появата на отрицателни черти в характера му. Какво трябва да направите, ако вече е формирана нездравословна форма на поведение и е достигнала до крайност?

Обичайте детето си безусловно! Висококачественият емоционален контакт е най-добрата превенция на всички проблеми, включително алчността. Не му угаждайте твърде много! Не се отдавайте на крясъци и капризи. В семейната система детето не трябва да заема първо място (то е на родителите), в противен случай то може да порасне като малък тиранин.

Покажете с пример как можете да покажете щедрост, състрадание и грижа към другите. Прочетете литературни примери за това кое е добро и кое е лошо. Не поставяйте етикети на детето си. Не се карайте, не критикувайте, не го засрамвайте пред свидетели! Не го сравнявайте с другите деца. Научете го да разменят играчките си. В случай, че детето не споделя играчките си, но без угризения на съвестта взема чужди, обяснете му, че това е нечестно. Хвалете детето си за проявената щедрост!

И така, понякога не е лесно да се справяме с характера и капризите на детето ни, особено, когато се проявяват на деската площадка и трябва да реагираме деликатно, но твърдо и категорично. Но и това се учи. Просто не изпадайте в нервни изблици, в същото време категорично му покажете как е добре да постъпи детето. Но му дайте и време да реагира, ако не стане от първите пъти, ще се получи с времето.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе