10 неща в дома, които ни разболяват
Добра форма

10 неща в дома, които ни разболяват

10 неща в дома, които ни разболяват, посочват специалисти.  Забелязали ли сте някога, че по някаква неясна причина сте започнали да боледувате твърде често или за дълго време? Със сигурност всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал с такъв проблем. Защо се случва това и как да се справим? Общото почистване на къщата трябва да се извършва редовно. Все пак чистотата в дома ви е гаранция за здраве и сега ще разберете защо.

Ето 10 често срещани неща в дома, които могат да причинят здравословни проблеми: мръсни чаршафи, вентилационни отвори, стара прахосмукачка, животински косми и пърхот, почистващи средства, скрита плесен, цигарен дим, стара боя, мръсни рафтове и чекмеджета на хладилника, килимче за баня.

10 неща в дома, които ни разболяват

Как лесно и евтино да защитите дома си от мухи и комари?

Аромат, който привлича любовта – как да си направите парфюма на Афродита

infomax-logo-50-15-HW Най-добрите (и най-лошите) диети, следвани от звездитe

10 неща в дома, които ни разболяват

  • Мръсни чаршафи

Съгласете се, има нещо неземно в това, когато се излегнете в уютно легло след напрегнат работен ден, но някои неканени гости, като праховите акари, живеещи в мръсните чаршафи, могат да оставят неприятен отпечатък върху вашата вечер.

Според някои изследвания, всяка седмица човек губи около 15 грама мъртва кожа, която се задържа в чаршафите и се превръща в отлична храна за акарите. Техните отпадъчни продукти, като изпражнения, могат да бъдат източник на здравословни проблеми за хората.

Те могат да причинят екземи, сезонни алергии, кожни раздразнения и др. За да се предпазите от подобни последствия, е по-добре да перете чаршафите веднъж на 1-2 седмици в 60-градусова вода.

Вентилационни отвори

Ако внезапно почувствате алергичен или болестен пристъп без видима причина, мръсният вентилационен отвор може да е виновникът за лошото ви здраве. От Агенцията за опазване на околната среда обясняват, че по принцип, малко количество прах на отдушника не влияе на човек, но мухълът и големите натрупвания на прах, които се появяват там, могат значително да навредят на здравето.

Учените все още спорят дали прахът може да причини сериозни здравословни проблеми, но мнозина ще се съгласят, че почистването на вентилацията и тръбите от мухъл и други токсични вещества е мъдра стъпка към здравословен и щастлив живот.

  • Стара прахосмукачка

Може би си мислите, че вашата прахосмукачка ви помага да поддържате дома си чист, но понякога се случва да ви вреди повече, отколкото да ви помогне. От 21 прахосмукачки с различни марки, спецификации и размери, абсолютно всяка отделя във въздуха обаци с прах, алергени и бактерии до известна степен, според изследване, публикувано в списание Environment and Technology.

В много по-голяма степен замърсяването се дължи на възрастта на прахосмукачката или липсата на специален филтър в нея.

И двете увеличават риска от замърсяване на въздуха с вредни частици. Най-добрият начин да се справите с отделянето на прах и бактерии е да закупите нова прахосмукачка със специален филтър за частици и постоянно да почиствате оборудването.

Ако живеете близо до източник на замърсяване на въздуха, като гара, летище или фабрика, трябва да инсталирате пречиствател на въздуха в дома си, който ще ви предпази от вещества и химикали, които причиняват астма и алергии, по-добре от всяка прахосмукачка.

  • Животински косми и пърхот

За мнозина косматите четириноги любимци са пълноправни членове на семейството, но те имат една особеност, която може да причини много проблеми, ако не се грижите правилно – космите и пърхотът, който понякога се натрупва върху тях. Този пърхот се състои от малки частици мъртва кожа и е това, което причинява алергии и кара хората да кихат.

Най-добрият начин за предотвратяване или облекчаване на алергиите е да държите животните далеч от дебели тъкани и мека мебел. Освен това, за да намалите количеството пърхот в къщата, трябва често да почиствате с прахосмукачка и да избърсвате натрупания прах от рафтовете и мебелите.

  • Почистващи средства

Повечето от почистващите продукти, използвани ежедневно от милиони хора, съдържат химикали, които лесно могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Много от тях съдържат канцерогени, като перилните препарати, съдържащи формалдехид. Някои препарати за почистване на бижута съдържат вреден перхлоретилен. За щастие, в наши дни има много начини да поддържате дома си чист, без вреда за здравето с помощта на безвредни продукти, базирани на естествени съставки. Освен това, ако харесвате изцяло натурални почистващи препарати, оцетът, лимонът, олиото и содата за хляб са вашето предпочитание.

  • Скрита плесен

Невидимите струпвания на мухъл могат да се крият дълго време във всяка част на дома ви и вие дори няма да ги усетите. Те могат да се крият във вашата баня, в мазето, под тапетите, като неусетно вредят на вашето здраве всеки ден.

Най-често мухълът се появява във влажни помещения с лоша циркулация на въздуха или където се натрупва и застоява течност. Възможната вреда от мухъл е плашеща, защото може да причиняват сериозни здравословни проблеми. Сред тези проблеми са гадене, главоболие, намален имунитет и запушен нос – всички тези симптоми, ако не се лекуват, могат да доведат до сериозни заболявания, като астма.

За да предпазите себе си и близките си от тази напаст, можете да използвате препарат, смесен с вода. В този разтвор трябва да накиснете четка или парцал, след което да изстържете плесента от всички налични твърди повърхности. Това обаче, невинаги е достатъчно и за най-добър ефект е необходимо помещението да е добре проветрено.

  • Цигарен дим

Не е тайна, че не бива да пушите, за да пазите вашето здраве и да не страдате от тютюневия дим. Достатъчно е обаче, да сте близо до пушач за дълго време или в стая, където наскоро са пушили. Ето защо, пушенето в къщата не е най-добрата идея, защото последствията могат да бъдат тъжни не само за вас, но и за вашите близки.

Както знаете, цигарите съдържат няколко хиляди различни химикали, повече от 70 от които са канцерогени. Освен това, според тъжната статистика, от 1964 г. повече от 2,5 милиона души са починали поради пасивно пушене. Най-добрият начин да спасите себе си и вашите близки от здравословни проблеми е да забраните пушенето в къщата, особено ако вратите и прозорците са плътно затворени.

  • Стара боя

Ако забележите, че боята вече се е олющила по стените в къщата ви, а последният път, когато сте правили ремонт, е през миналия век, бъдете внимателни. В миналото в боите са се добавяли много повече опасни вещества, отколкото сега, а в някои страни дори тежки метали. Ако установите, че отлепената боя ви създава дискомфорт, най-добре е да се обадите на професионалисти, които да ви помогнат с проблема. По-добре е, разбира се, да направите ремонт, ако е възможно. Когато избирате боя за стени и мебели в къщата си, обърнете внимание на състава й и се грижете за здравето си.

  • Мръсни рафтове и чекмеджета на хладилника

Дори на пръв поглед рафтовете и чекмеджетата в хладилника ви да изглеждат стерилни, в тях могат да се крият вредни за здравето ви бактерии, като Е. coli, салмонела и др. Болестите, причинени от тези бактерии, могат да бъдат доста сериозни и да причинят симптоми на отравяне.

За да избегнете тези неприятни последствия и да предпазите близките си от проблеми, измивайте старателно плодовете, зеленчуците, кокошите и пъдпъдъчите яйца, преди да ги поставите в хладилника. Освен това, поне 1-2 пъти месечно почиствайте рафтовете и чекмеджетата в хладилника от натрупаната мръсотия.

  • Килимче за баня

Рядко обръщаме дължимото внимание на такива обикновени неща, като килима за баня, но те могат да носят скрити опасности – патогенни бактерии, мухъл, акари и много други.

Когато излезете от душа и поставите мокри крака върху постелката, течността веднага се абсорбира, създавайки благоприятна среда за развитие и размножаване на опасни микроорганизми. За да защитите себе си и банята си от паразити, доколкото е възможно, опитайте се да изсушите краката си, преди да стъпите на постелката. Освен това перете килима си в гореща вода поне няколко пъти месечно.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе