Направи си щастие: 3 лесни стъпки и 4 полезни техники

Направи си щастие: 3 лесни стъпки и 4 полезни техники
Психология

Направи си щастие: 3 лесни стъпки и 4 полезни техники

 

Да открием собственото си щастие и да живеем от това състояние е наша отговорност. И добрата новина е, че всеки може да се справи с тази задача.

 

Все повече хора в търсене на щастие се обръщат към психолози, психотерапевти, ментори и треньори. Но всъщност можете да го направите и сами. Разбрахме как да изчислим идеалната формула заедно със сертифицирания треньор Анна Лебедева.

 

От какво е направено щастието

Повече от 75 години учени от Харвардския университет изследват какво е щастието, какво му влияе и как да го постигнем. В крайна сметка те доказват четири негови компонента:

 

1.Физическо състояние (здраве, енергия и ресурси);

2.Взаимоотношения (всичко, свързано с взаимодействието с хората – тук става въпрос за любов, за приятелство  и за работни отношения);

3.Планове за живота (в какво можете да се актуализирате самостоятелно и какво би ви направило щастливи в бъдеще);

4.Допринасяне на полза (когато правите нещо повече за другите).

Изследванията се превърнаха в основополагащи за редица коучинг практики. Въз основа на тези и други знания специалистите помагат на клиентите си да изградят ясна структура на пътя към собственото си щастие.

 

Три стъпки към щастието

Да открием собственото си щастие и да живеем от това състояние е наша отговорност. И добрата новина е, че всеки може да се справи с тази задача. За да я разрешите, трябва да предприемете няколко прости стъпки:

 

Стъпка 1. Какво е щастието за вас? Определете собственото си значение на „щастие“. От какво се състои и какво включва? Социалните мрежи и медиите ни излъчват красиви картини от живота. Но е важно да не изберете една от тях, а да помислите какво е важно за вас.

Стъпка 2. Временно пространство. Отделете необходимото време, за да направите нещата, които ви изпълват със задоволство. В графика на живота винаги има няколко часа за нещо, което ви зарежда с енергия и ви дава ресурс.

Стъпка 3. Стратегия за възстановяване. Колко бързо се връщате в състояние на комфорт, когато сте изхвърлени от добре утъпкания път, е последният етап по пътя към щастието. Измислете стратегия за излизане от трудни / критични ситуации. Решете сами как ще се възстановите и ще преживеете тези моменти.

 

Магическото хапче, което не съществува

 

Всеки би искал да направи едно действие, да дойде на отиде на тренировъчна сесия и незабавно да разреши всички свои проблеми. Но факт е, че това е почти невъзможно. Светът около нас непрекъснато се развива и променя и ние бързо се адаптираме, свикваме с новите обстоятелства и това, което беше вчера, не ни е достатъчно.

Освен това, за да осъзнаете нещо, понякога се нуждаете от дългосрочна подкрепа от човек, който ви изслушва внимателно , приема ви такъв, какъвто сте, подкрепя ви, вижда уникалността във вас и ви показва стойността на всичко, което вече имате. Човек, който не ви притиска, не дава съвети, а просто с помощта на въпроси помага да намерите отговорите сами…

 

Специалистът тук действа като фар, помага да се извърви пътят към определената цел – вашето лично състояние на щастие. Но да следвате този път (да работите върху него) във всеки случай зависи от вас.

 

Технология на щастието: 4 основни въпроса

За да опознаете себе си по -добре и да изградите своя собствена стратегия за щастие, отговорете на следните четири въпроса:

 

1.Кое ви води до баланс (физически и морално)? Каква храна, какви дейности и дейности допринасят за зареждането ви с ресурс?

  1. До кои хора се чувствате щастлив? Наблюдавайте хората около вас. Какво харесвате в тях и какво не. Кого изобщо не забелязахте, но заслужаваше ли си?
  2. Ако можете да осъществите творческа идея, какво бихте правили?

Не става въпрос да започнете да създавате гениални произведения на изкуството в момента, но помислете какво може да ви помогне да започнете да се изразявате творчески? Всъщност няма значение дали ще направите новогодишна картичка или ще реавирате дръжка на врата от дърво.

  1. На кого можете и искате да помогнете? И как? Тук говорим за подпомагане на другите от и желанието да „даваме“.

Можете да отговорите на тези въпроси не само устно, но и писмено, ако ви е по -удобно.

 

Защо е важно да признаете и приемете емоциите си

Често живеем като на автопилот и не забелязваме какви специфични емоции изпитваме през деня. А вечер преди лягане обобщаваме сухия резултат – добър / лош ден.

 

Когато изпитваме радостни или спокойни емоции, мозъкът ни приема това като нормално. А негативът на този фон се откроява силно и се помни по -добре. Затова не винаги оценяваме колко приятни думи ни е казал любим човек, но винаги помним колко пъти е закъснявал за среща и на колко празници не е подарявал цветя.

Ето защо е важно да се подходи към всичко съзнателно. Затова по -често се питайте: „Какво чувствам сега?“… Можете също да използвате практика на писане – три пъти на ден, за да маркирате емоции в тетрадка или календар (например: червено – гняв, зелено – радост, синьо – тъга). И да видите след месец дали всичко наистина е толкова лошо, колкото ви се струваше, или обратното.

Помислете какво е щастието за вас. И се опитайте да го забележите във всичко.

Tagged , , ,
на горе