Добрата новина: Лекарство намалява наполовина риска от рак на гърдата

рак на гърдата
Здраве и красота

Добрата новина: Лекарство намалява наполовина риска от рак на гърдата

Лекарство, което може да намали наполовина риска от развитие на рак на гърдата при жени след менопауза, е одобрено за употреба в Обединеното кралство. Това лекарство, наречено анастрозол, може да бъде от полза за около 289 000 жени в Англия, които са изложени на повишен риск от рак на гърдата .

Анастрозол вече е одобрен за употреба в Обединеното кралство като лечение на рак на гърдата. Той принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на ароматазата , които за първи път са разработени за лечение на рак на гърдата при жени, които са в менопауза.

Добрата новина: Лекарство намалява наполовина риска от рак на гърдата

Бразилските орехи са суперхрана срещу рак

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

Пчелите са в беда! Не позволявайте да бъдат унищожени! Светът няма да е същият без тях!

Ключът към успеха на аназтрозола както при лечението, така и при превенцията на рак на гърдата се дължи на ефектите му върху нивата на естроген в организма.

До 80% от всички видове рак на гърдата произвеждат протеин, наречен естрогенен рецептор, който се свързва с хормона естроген. Когато се свърже, този протеин казва на клетките от рак на гърдата да се делят. Това отменя нормалните контроли, които не позволяват на клетките да се делят твърде много, което води до растеж на тумор. Колкото повече естроген циркулира в тялото, толкова по-вероятно е растежът на тумора да бъде стимулиран.

Но анастрозолът намалява нивата на естроген, предотвратявайки деленето на раковите клетки на гърдата. Той прави това, като се насочва към специфичен ензим в тялото.

Преди менопаузата по-голямата част от естрогена в тялото се произвежда в яйчниците. Но след менопаузата естрогенът се произвежда от ензим, наречен ароматаза . Този естроген обикновено се произвежда в нашата мастна тъкан. Ароматазата произвежда естроген чрез преобразуване на други хормони – като тестостерон и андростендион.

Анастрозол и подобни лекарства – като летрозол и екземестан – спират работата на ароматазата и драстично намаляват количеството естроген в тялото. Това означава, че при пациенти с рак на гърдата след менопауза, лекарството е много ефективно за спиране на ракови заболявания, които произвеждат естрогенния рецептор, от рецидив след операция или химиотерапия.

Причината, поради която анастрозол работи и за предотвратяване на рак на гърдата, е, че често най-ранните етапи на нормалната тъкан на гърдата стават ракови, зависят от естрогена. Всъщност много от известните рискови фактори за развитие на рак на гърдата – като късна менопауза и затлъстяване – са свързани с повишени нива на естроген. Но използването на анастрозол за намаляване на нивата на естроген може да спре рака на гърдата, преди дори да започне при рискови жени след менопауза.

Превантивно лекарство

Благодарение на новия лиценз, жените след менопауза в Обединеното кралство, които са изложени на умерен до висок риск от развитие на рак на гърдата, вече ще имат възможност да приемат анастрозол, за да се предпазят. Жените, които имат фамилна анамнеза за заболяването, трябва да говорят с лекаря си относно риска и дали могат да имат полза от приема на анастрозол.

Струва си да се отбележи обаче, че драстичното намаляване на нивата на естроген, причинено от ароматазен инхибитор като анастрозол, не е лишено от своите недостатъци. Не само може да влоши симптомите на менопаузата , но може също да причини други странични ефекти – като намаляване на костната плътност и повишен риск от фрактури. Тези нежелани реакции могат да станат по-сериозни, колкото по-дълго се приема лекарството. Ето защо понастоящем се препоръчва анастрозол да се приема само за профилактика в продължение на пет години.

Жените, които са изложени на повишен риск от рак на гърдата и обмислят употребата на анастрозол, трябва да бъдат подкрепени при вземането на информирано решение, което е правилно за тях. Жените с остеопороза или сериозно бъбречно или чернодробно заболяване се съветват първо да обсъдят това решение с лекаря си.

В Обединеното кралство има почти 56 000 нови диагнози за рак на гърдата годишно. NHS изчислява, че ако само 25% от отговарящите на условията пациенти изберат да приемат анастрозол, тогава 2000 случая на рак на гърдата могат да бъдат предотвратени всяка година в Обединеното кралство.

Ракът на гърдата е най-разпространеният рак в света . Приблизително 2,3 милиона души – главно жени – ще развият болестта всяка година. Предотвратяването дори на малка част от тези видове рак има потенциала да спаси много животи и да намали страданието. Въпреки че анастрозол се предписва не по предназначение за предотвратяване на рак на гърдата в други страни , Обединеното кралство е първото, което го лицензира за тази специфична употреба. Като се има предвид тежестта на рака на гърдата, се надяваме, че други страни ще последват примера.

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

на горе