Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

акустичен панел URSA
Идеи за дома Партньорски статии

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Наистина е невероятно колко фонов шум може да успее да филтрира мозъкът ни, без дори да забележим. Отделете момент, за да се съсредоточите върху звук и внезапно ще чуете звука на хладилника, който бръмчи от отворената кухня, шума от минаващите автомобили, тежките стъпки на съседите отгоре…отговорът на тази звукова провокация околовред е качествената звукоизолация.

От материали поставяни още при строежа на сградата, до завеси и килими, ситуационни изолационни решения и акустични панели URSA, на пазара има различни видове шумоизолиращи продукти, чрез които се постига така желания акустичен комфорт.

За да помогнем в стремежа ви да постигнете качествена звукоизолация и да намалите шума в дома, ние съставихме статия с акцент върху видовете шум, които може да ви притесняват в домашния интериор, методите за звукоизолация в дома и един специален продукт какъвто е акустичния  панел URSA който използва като концепция в своята структура две от методиките за намаляване на шума в дома.

2 вида шум в дома

Преди да обсъдим различните видове шумоизолиращи методи, важно е да научите различните видове шум, които се случва да притесняват собствениците по всяко време на деня. Защото решенията се търсят за тяхното ограничаване в поносими граници или дори за тяхното отстраняване като даден вид излишен шум в интериора на дома.

Има два основни вида шум: въздушен и ударен (структурен). Познаването на разликите им е важно, тъй като ще ви помогне да разберете с какъв тип звук си имате работа и какво решение да потърсите.

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Въздушният шум е когато човек или предмет създават шумове или звуци. Това генерира вибрационна енергия. След това вибрациите се улавят от въздуха, преди да се сблъскат с друг твърд обект като стена, таван, прозорец и т.н. Част от звука се отразява от повърхността на твърдия обект, част от него се поглъща от масата на обекта и част от него преминава през него.

Като пример, въздушен шум се създава от говорещи хора, пуснат телевизор и музика в стаята, работеща прахосмукачка, включен кухненски робот и т.н.

Ударният, структурен шум възниква, когато обект се сблъска с друг обект; стъпки по пода над вас или топка отскачаща в стена. Когато твърд обект удари дадена повърхност, той създава вибрационна енергия, която преминава през структурата и се „чува“ в съседните пространства.

Както става ясно, постигането на звуков комфорт зависи пряко от разбирането на типа шумове и производните им звуци, с който предимно се сблъсквате в дома си. Вашите наблюдения са важни, тъй като трябва да се използват различни стратегии, за да се
блокират или поне ограничат различни видове шум.

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

4 методи за звукоизолация в дома

Изборът за намаляване на шума в дома ще зависи от конкретния случай. Например, звукоизолирането на стая за музика (запис, свирене, слушане) ще използва техники за поглъщане на звука, за да се подобрят акустичните качества на помещението. За спалнята обаче може да се наложи да се запечатат празнини и пукнатини, и да се блокират въздушните пътища, за да се предотврати предаването на шум във въздуха, защото иначе всеки шум, който нахлуе докато спите, може да ви събуди.

Четири са основните методи за звукоизолация на интериорното пространство в битови сгради:
добавяне на обект с маса и плътност, заглушаване, отделяне и абсорбция.

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA
Маса или плътност

Най-лесният начин да звукоизолирате дадено пространство или структура е да добавите маса или плътност към тях. Колкото по-плътен е обектът, толкова по-трудно е на звуковите вълни да проникнат през него. При тази технология се загубва пространство в помещенията и е нужно инженер да калкулира допълнително натоварване на носещите конструкции.

Чрез използване на различни ширини и маса може ефективно да се намалят звуците в променлив честотен диапазон. Имайте предвид обаче, че колкото и тежък да е дадения звукоизолатор, той все още има потенциал да вибрира a колкото повече се увеличава плътността на даден материал, толкова повече той се превръща в проводник на звуковите вълни.

Заглушаване

Заглушаването по същество е намаляването на резонанса в помещението чрез отражение и дифузия. От гледна точка на неспециалистите това означава да се разсеят звуковите вълни и вибрациите, преди те да имат възможност да се натрупат и излъчат звук.

Отделяне

Важно е да запомните, че звуковите вълни не са нищо повече от вибрационна енергия. Това означава, че звукът ще се провежда, докато има пряк път, който да следва. Можете да мислите за тази концепция като за телефон в тенекиена кутия. Докато говорите в единия край на кутията, вибрациите преминават през струната и се чуват от другия край. Ако прережете струната или отделите пътя, звукът вече не може да се провежда.

Абсорбция

Въздушните кухини резонират звука. Можем да онагледим тази концепция с примера като да чуете океана в мида или да духате въздух през горната част на бутилка. Звуковите вълни се произвеждат в резултат на задържан въздух, резониращ в обекта. Това е същата концепция като въздухът, който резонира в стена. Докато стената вибрира, въздухът в стената също вибрира.

Множеството продукти на пазара за звукоизолация и решенията за постигане на акустичен комфорт са базирани на споменатите методи. Различните звукоизолиращи материали имат различен ефект върху шума. Решението което ще вземете, силно зависи от целите, които се опитвате да постигнете.

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

 

Акустични панели URSA

Ако искате да бъдете много ефективни при решаването на различни акустични или звукоизолационни проблеми, които може да имате в домашния интериор, акустичните панели URSA  са чудесен вариант, който трябва да разгледате. Тези панели абсорбират звука, като по този начин намаляват ехото и кънтежите в помещенията, така те създават много по-чиста звукова среда, в която ще ви бъде приятно да разговаряте, да слушате музика, да работите или да почивате в спокойствието, което ви е нужно.

Акустичните панели URSA са изключително иновативен продукт на пазара. В същността си те включват два от методите за звукоизолация: масата и плътността на панела, и възможността за абсорбция на звуците в помещението. Относно поглъщането на звука, акустичният панел се състои от минерална вата, която има изключителни качества в сравнение с компресираната пяна или вълната. Това позволява да се абсорбират звуковите вълни и да се минимизира реверберацията в стените, които се намират в затворени пространства.

Акустичните панели помагат за „почистване“ на нежелания шум от всяко помещение, в което ги поставите. Чудесният дизайн съобразен със съвременните тенденции ги правят визуално атрактивни за домашния интериор. Можете да изберете готови дизайни, или да направите свой собствени такива със снимка, която бихте искали да видите на стената си.

Вижте още:

Акустичен панел URSA-подарете си звуков комфорт

Акустични панели URSA звуков комфорт с неизмирими здравословни резултати

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSAНамаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSAНамаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSAНамаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
на горе