Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената

Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената
Добра форма

Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената

Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената споделят специалисти. Във всеки етап от живота женското тяло има свои специални нужди от определени вещества. От какви витамини и минерали се нуждаят тийнейджърите, жените в детеродна възраст или възрастните дами? Предлагаме ключови добавки, подбрани по възрастова група.

Жените консумират здравословни добавки за здрави кости, като забавят признаците на стареене и подобряват здравето си по този начин. За предпочитане е ценните вещества да се набавят от храната. Но някои добавки може да са необходими, предвид възрастта на жената.

Най-добрите витамини и минерали според възрастта на жената

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

  • Тийнейджърски години

Юношеството е жизненоважен период за здравословното развитие на костите. Наблягането на приема на достатъчно калций и витамин D може да насърчи здравия растеж на костите и да намали риска от остеопороза и фрактури по-късно в живота.

Калций (Ca)

Калцият се локализира главно в костите и зъбите. Той присъства в кръвта, работи върху мускулната функция, вътреклетъчното сигнализиране, сърдечната контракция и вазодилатацията. Хранителни източници на Ca: млечни продукти, кръстоцветни зеленчуци. Препоръчителната дневна доза калций е 1300 mg за момичета на възраст от 9 до 18 години.

Витамин D

Подобно на калция, витамин D е от съществено значение за правилното развитие на костите. На подрастващите се препоръчва да приемат 600 IU на ден Източници на този витамин: слънчева радиация, мазна риба (пъстърва, сьомга). На подрастващите се препоръчва да консумират по 600 IU на ден.

Важно! От съществено значение е да се приема витамин D заедно с K2. Витамин K2 насърчава калцирането на костите и минимизира натрупването на калций в кръвоносните съдове.

  • Жени 20-30 години

През репродуктивния период жените имат повишена нужда от желязо (Fe) и фолиева киселина.

Желязо

Нуждата от желязо е най-висока при жени над 19 години в репродуктивна възраст. Препоръчителната дневна доза за жени в тази възрастова група е 18 mg на ден и 27 mg за бременни жени. Хранителни източници на Fe: стриди, телешко, спанак, черен шоколад, бобови растения. Ако жената има необичайно обилна менструация (менорагия), тя е изложена на риск от дефицит на Fe.

Пренатални добавки

Ако една жена планира да забременее, ще е необходима пренатална добавка. Последната включва минералите цинк, желязо и калций, витамин С и витамините от комплекс В. Фолиевата киселина е отговорна за репликацията на ДНК и спомага за намаляване на риска от патологии на невралната тръба на плода.

Важно! Доказано е, че оралните контрацептиви, известни също като хормонален контрол на раждаемостта, намаляват нивата на определени хранителни вещества, включително B6, B12, фолиева киселина и цинк.

  • Жени 40+

Жените на 40 и повече години имат специални хранителни нужди, тъй като наближават менопаузата и показват забележими признаци на стареене.

Колаген

Добавките с колаген имат ефект против стареене. Колагенът е един от структурните компоненти на кожата, осигурява нейната здравина и еластичност. С годините при жените концентрацията на този протеин в кожата намалява, така че тя става тънка и груба.

Омета-3 мастна киселина

Хранителни източници на Омега-3: мазна риба (херинга, сьомга), ленено семе, орехи. Омега-3 са ефективни за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез повишаване на нивата на липопротеините с висока плътност, понижаване на кръвното налягане и триглицеридите. Тези мастни киселини са ефективни срещу когнитивното стареене.

  • Жени на 50-60 години

Запазването на костната маса и предотвратяването на възпаления са необходими на жените в периода от 50 до 60 години. Калцият (Ca) и куркуминът са важни добавки на тази възраст. На жените над 50 години се препоръчва да приемат най-малко 1200 mg калций на ден за поддържане на костната маса.

Калций

След менопаузата синтезът на естроген намалява и разграждането на костната тъкан се ускорява. Жените на възраст 50+ се съветват да приемат Ca за поддържане на костната маса.

Куркумин

Той е компонент на куркумата, който има противовъзпалително действие и поддържа функцията на мозъка и ставите. Въвеждането на куркумин в диетата за 8-12 седмици намалява проявите на артрит (болки в ставите, възпаление). Куркуминът е полезен за профилактика и лечение на невродегенеративни заболявания (болест на Алцхаймер).

Жените се съветват да спрат приема на желязо след менопаузата, освен ако не е указано друго от техния лекар.

  • Жени 70+

Запазването на чистата костна маса и предотвратяването на фрактури е първостепенна задача за жените на тази възраст.

Витамин D

След 70-годишна възраст нуждата от витамин D нараства от 600 IU на 800 IU на ден. Доказано е, че витамин D в комбинация с калций подобрява костната минерална плътност и намалява фрактурите при жени след менопауза. Този витамин е ефективен и срещу когнитивен спад.

Протеин

Свързаната с възрастта прогресивна загуба на мускулна маса, известна като саркопения, е сериозен проблем за възрастните хора. Препоръчителната дневна доза протеин е 0,8 g/kg. Колкото и да са много мненията на експертите, те предполагат, че възрастните хора трябва да консумират от 1,2 до 2,0 g/kg протеин на ден, за да поддържат мускулна маса. За една жена това възлиза на 81 до 136 грама протеин на ден. Ако имате проблеми с получаването на достатъчно протеин на ден, протеиновите добавки могат да ви помогнат.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе