Ето какво трябва да направиш, когато мислиш за развод

Ето какво трябва да направиш, когато мислиш за развод
Психология

Ето какво трябва да направиш, когато мислиш за развод

 

Ако обмисляш да поискаш развод на съпруга си, трябва много добре да си сигурно в това решение. Разтрогването на брака е стъпка, която ще промени живота и на двама ви. Затова не трябва да постъпваш лекомислено, а да знаеш на сто процента дали наистина искаш това. И готова ли си да се справиш с последствията. Ами ако съжаляваш? Няма връщане назад. Обмислянето за развод може да предизвика противоречиви мнения и мисли в теб.

Ако съпругът ти е алкохолик или те малтретира, разводът е най-рационалното решение, за да спасиш себе си и децата си, ако имаш такива. В никакъв случай не му позволявай да те манипулира с обещанието, че ще се промени. Такива хора не се променят и за твое най-добре е да го напуснеш.

Идеята за развод и действителното му получаване са две напълно различни неща. Колкото и мрачна да е ситуацията помисли добре, дали няма начин да оправиш отношенията със съпруга си и да не стигате до това.

Но преди да решиш каквото и да било, прочети тези съвети, които ще ти помогнат да вземеш по-лесно решение.

Има ли начин да спасиш брака?

Бракът ви не върви, проваля се пред очите ти и единствената мисъл, която се появява в главата ти е идеята за развод. Изневерил ти е? Или преминавате през труден финансов период? Сигурна ли си, че не може да се справите заедно и да решите проблемите, като хора, които се държат здраво един за друг и се обичат? Понякога разводът не е най-доброто решение, със сигурност има и други опции, в които да запазите отношенията си.

Поговори с някого

Да разбереш дали разводът е решението на проблемите ти в брака не е лесна задача, нито пък детска игра. Сподели идеята си за развод и причината, която те е накарала да обмисляш за него с някой, който е напълно безпристрастен. И най-важното – който е добронамерен към теб. Защо не потърсиш помощ от семеен консултант? Той може би ще даде отговор на всичките ти въпроси около несполучливия брак.

Помисли за детето си, ако имаш такова

За съжаление децата са най-потърпевши, когато родители им се развеждат и преминават през силен емоционален и психически стрес. В какви отношения е детето с бащата? В повечето случаи съдът отрежда родителските права на майката, а дали това няма да го нарани, като го отдалечиш от баща му?

Започни да спестяваш

Сред нещата, за които трябва да имаш предвид, когато мислиш за развод са финансите, които ще загубиш покрай делото и наемането на адвокат. Имаш ли достатъчно спестени пари за това? А след развода – ще можеш ли да се издържаш сама и да си независима?

Намери най-добрия адвокат

Не всички адвокати дават еднакви съвети. Не е препоръчително да наемаш семейния адвокат, особено ако все още обмисляш това решение и просто търсиш съвет от професионално лице. Проучи добре и избери най-добрия адвокат, с който ще спечелиш делото и ще си облагодетелствана. Но трябва да имаш предвид, че добрите адвокати струват скъпо и това може да се отрази финансово зле на теб след това. Все пак има живот и след развода, така че мисли и харчи разумно.

Опитай са да не казваш на всички, че мислиш за развод

Разводът ще сложи край на брака ти и това е достатъчно усложнение за теб, за да имаш нужда от още такива. Затова спести на приятелите си и семейството си какво мислиш да направиш. Нямаш нужда от още драма. Излишно е да се споменава, че повечето хора ще искат да узнаят подробностите, само и  единствено за клюката.

Стой далеч от социалните мрежи

Точно в този момент нямаш нужда от социални мрежи като Фейсбук или Инстаграм, нито пък е необходимо да запознаеш последователите със случващото се в живота ти. Всяко едно публично твое действие може да има обратен ефект в съда. Изтрийте всички снимки и публикации, които може да те злепоставят и адвокатите на съпруга ти да ги използват срещу теб.

Погрижи се за себе си

Не на последно място, а всъщност едно от най-важните неща е да се погрижиш за себе си. Колкото и объркана да си, запази здравия си разум и не позволявай на тези събития да ти повлияят. Със сигурност няма да ти е лесно, а ще го преживееш много тежко, затова се придържай към ежедневните ти задължения в работата и дома – така ще отвличаш вниманието си. Отдели време за нещата, които обичаш и ти доставят удоволствие. Спортувай, излизай с приятели, дори може да започнеш да посещаваш психолог. Грижи се за себе си, защото ти си най-важния човек и никой друг освен теб няма да го направи.

 

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе