Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ
Празници

Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Когато  боядисвате яйца за Великден, първото винаги трябва да е червено яйце. То остава за следващата година. След боядисването на първото червено яйце децата в къщата се рисуват на челата и боядисват бузите си – символ на желанието  да са силни и здрави за дълги години. След това първото яйце се оставя пред иконата у дома до следващия Великден.

Декупаж на великденски яйца – нестандартна и ефектна декорация на великденската трапеза!

„Кадифени“ великденски яйца: забавен начин за боядисване на яйца, за които може би не знаете

Какво символизира миналогодишното червено яйце

Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Ако по-късно през годината установите, че е напукано, това е знак, че враг или поне някой със скрити лоши мотиви е влязъл във вашата къща.

Ако жълтъкът на миналогодишното яйце е изсъхнал и при разклащането му се чува тракане, значи това яйце е отнесло беди, болести и лоши неща от къщата. Тогава е добре  яйцето се пусне  в река или поток – обикновено течаща вода – така че да не разпространява „злото“ по-нататък.

Най-добрият знак е, ако яйцето е непокътнато и изглежда, че е варено наскоро – което означава, че следващата година ще е  добра за дома и семейството; каквото и да не е наред, няма да е сериозно и лесно ще се преодолява.

След това старато се отстранява и заравя в градината или около нивата край пътя. Смята се, че носи богатство и късмет. По-загадъчни хора вярват, че миналогодишните яйца са донесли т. нар. „положителна енергия“ и здраве на обитателите на дома.

Какво символизира миналогодишното ЧЕРВЕНО ЯЙЦЕ

Имастар обичай на някой места в България

Първото червено яйце да се носи на лозето на 14 февруари – Трифон Зарезан, като реликва в обреда по зарязване на лозето, след което се връща в къщата пред иконата и чака да настъпи Великден.

Друг обичай на миналогодишното червено яйце е да го счупите и по състоянието му да познаете бъдещето на тази година.

Ако е изсъхнало, но все още е цяло, не е развалено или изгнило – това означава, че всичко ще бъде наред за къщата и нейните обитатели ще бъдат благословени с късмет и богатство. Но в случай, че яйцето  е развалено или почерняло, символизира беди и лоша година. Такива яйца се хвърлят в реката, за да бъдат отнесени – колкото по-бърза е реката, толкова по-добре, защото толкова по-бързо ще отнесе злото и бедите .

В някои региони има обичай да се даде червеното яйце, останало от миналия Великден, на кокошките, за да го кълват – смята се, че това ще донесе берекет на стопаните.

Като цяло вярването, че великденските яйца имат свойства, които излъчват магически сили и способности, влияят върху околната среда и живите същества.

infomax-logo-50-15-HW  Топ-3! Коя е най-хубавата Мис България?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе