Мадлен Алгафари пред happywoman.bg за предстоящия онлайн фестивал Животът след 40

Мадлен Алгафари пред happywoman.bg
Лайфстайл

Мадлен Алгафари пред happywoman.bg за предстоящия онлайн фестивал Животът след 40

Мадлен Алгафари не се нуждае от представяне. Едва ли има човек, който да не познава тази изключителна дама, която днес помолихме да коментира участието си в предстоящия онлайн фестивал Животът след 40.

Г-жо Алгафари , защо решихте да вземете участие в този фестивал? Какво бихте искали да кажете на жените, прехвърлили 40-те?

Защото съм в тийм-а, защото и аз в момента се справям с „разместване на пластове“ – емоционални, хормонални и всякакви други. Както и защото смятам, че истинската женственост се разгръща и в този период от живота. А покрай това, което работя пък, мисля, че мога да бъда полезна и на много други сестри, които са в тази възрастова фаза или им предстои да навлязат в нея.

Защото, благодарение на професията си, имам достатъчно за споделяне, например практики – телесни, дихателни, различни фокуси и факти, които могат да направят тази възраст още по-хубава.

Покрай работата си напоследък се запознах с доста Ваши колежки. Прави силно впечатление, че вие, психоложките, сте много одухотворени като личности и също така изключително красиви като жени. Мислите ли, че професията има нещо общо с това или просто съм попаднала на красиви психоложки?

Какво да Ви кажа, ние дори в нашия Институт за психотелесна терапия се шегуваме, че все едно с конкурс ги избираме! Не знам. Никога не съм правила статистики за това. /Смее се./ Но, като че ли хората, които са готови да се занимават с вътрешния си свят действително сякаш „светват“ след това. Защото, когато човек си подреди душата, независимо от габаритите и разни други физически детайли, излъчването му става такова, че се преживява красив и другите го виждат красив.

Тоест, отново стигаме до това, че красотата, която излъчваме, всъщност идва от нашата душевност?

Ами спомнете си на Татяна Лолова усмивката! Самата тя никога не е била стройна като фиданка, нито е използвала специални трикове за разкрасяване – пластични операции или други. И тази жена, до мига, в който си отиде, излъчваше такава красота!

 А какво ще кажете за злобата и негативните емоции?

Разделям злобата от негативните емоции. От негативните емоции не може да се отървем и не бива да се отърваваме. Защото всички наши емоции са здравословни. От злобата, обаче, да. Защото злобата е натрупано недоволство, натрупано лично нещастие, което след това се превръща в желание да вгорчиш живота на другите. Така че, в този смисъл – да, хейтърството е гаранция, гаранция за нещастие и болести. И хората, които изпитват омраза и злоба сами си причиняват това. Но, за съжаление, милите те не винаги го осъзнават.

Ако съществуваше машина на времето, с която да се върнете в 20-те, 30-те, 40-те си години или някой друг период от живота си, кой би бил той и защо?

Добре си ми е и сега. Но, има периоди от живота ми, които бяха толкова хубави, че искам за малко поне, но пак да се докосна до тях. При всички положения това е първата прегръдка на новородените ми деца, бих се върнала също и в деня на сватбата си! Бих се върнала в Ку-Ку телевизията, в онези години, когато всички тия хора, на които всички сега разпознават лицата по телевизии и други медии, бяхме в едни много равни и, как да кажа … човешки и дружески може би отношения. Бих се върнала и да си прегърна професора и да му благодаря още веднъж. Той вече е покойник… Всъщност, любимите ми периоди от живота са много, надали бих могла сега да ги изброя всичките. Например, бих се върнала и в детските си години, на театралната сцена, където също имам доста преживявания. И на още една бригада дори бих отишла – да берем домати и да пеем с китари!

И последен въпрос – мислите ли,  че българските жени се нуждаят от повече такива събития като онлайн фестивала Животът след 40?

Категорично. По принцип, жената винаги е била по-обърната към вътрешния си свят, към невидимото. Мъжът е по-вещ в света на физическото, докато жената – на душевното, на метафизичното. В момента планетата ни отчаяно се нуждае от помъдряване. И, всъщност, всяка една жена, която си задава такива въпроси за смисъла, за осъзнатостта, за добротворството, за свързаността, а в тази възраст те пък са вече естествени за задаване, тя се превръща в посланик и проводник на повече осъзнатост, която е панацея за човечеството в момента и за Земята.

Това беше Мадлен Алгафари, специално за читателите на ХепиУомън.

Много Ви благодарим за интервюто и, разбира се, нека поканим от Ваше и наше име всички дами на предстоящото на 5-6 юни онлайн събитие – фестивалът Животът след 40.

Интервю на Лора Костова

Tagged , , , , ,
на горе