Лятна нощ: Как да заспим дори и при силна жега

Лятна нощ: Как да заспим дори и при силна жега
Добра форма

Лятна нощ: Как да заспим дори и при силна жега

Учените наскоро установиха, че хората спят по-малко през лятото, отколкото през студения сезон. При проучване сред две хиляди души беше установено, че продължителността на съня през летните нощи е била средно само 5,5 часа, докато през останалите сезони тази цифра е била 7,5 часа. Според учените основната причина за липсата на сън през лятото е горещината, която не пуска града дори през нощта. Тъй като предстоящото лято, според прогнозите на синоптиците, обещава да бъде топло, събрахме няколко съвета как да се наспим добре през лятото.

Оптималната температура за качествен сън е 18–21 градуса. Ако температурата в спалнята е по-висока, тогава спящият увеличава изпотяването, дишането и ускоряването на пулса, което прави съня периодичен и неспокоен. На сутринта лошото настроение е гарантирано. Опитайте тези прости правила, които ще ви помогнат да заспите и да починете в горещите летни нощи.

Изберете правилното бельо

Памукът и ленът са най-добре дишащи материи. Ето защо, дори и да се потите, изборът на подходящо бельо ще избегне „парниковия ефект“. Заменете синтетичните чаршафи и калъфки за възглавници с памук или лен.

Използвайте климатика правилно

За да спите добре, задайте температурата през нощта на няколко градуса под нормата. Но не прекалявайте. Лесно е да се преохладите под климатика и рискувате някой да настине в жегата. Уверете се, че температурата не пада под удобните за вас стойности.

Разпределете правилно физическата активност

Активните спортни дейности увеличават концентрацията на ендорфини в кръвта. Тези вещества тонизират нервната система, така че става проблематично заспиването след вечерно бягане или тежко физическо натоварване. Преди лягане е по-добре да се разхождате на чист въздух, да правите йога или медитация.

Не преяждайте

Прекалено тежката вечеря ще ви попречи да заспите бързо, но нискокалоричната има точно обратния ефект. Малка порция зеленчукова салата няма да предизвика усещане за тежест в стомаха, но ще доведе до преразпределение на кръвта от мозъка към стомаха и ще улесни заспиването.

Погрижете да е тъмно

Основният хормон, който осигурява правилния сън, мелатонинът, се произвежда само при пълна тъмнина. Дори слабата светлина може значително да намали синтеза на мелатонин, така че трябва да забравите нощните лампи и да се погрижите за затъмняващите завеси, така че ранните летни изгреви да не нарушават съня ви. Използването на смартфони или таблети в леглото се счита за особено вредно. Доказано е, че спектърът на тяхната луминесценция потиска синтеза на мелатонин.

Tagged , , ,
на горе