„Лъжата и голата Истина“–притча на 200 години…

„Лъжата и голата Истина"–притча на 200 години…
Интересно Психология

„Лъжата и голата Истина“–притча на 200 години…

„Лъжата и голата Истина“ е кратка история, притча на повече от 200 години. В легендата се съдържа дълбока мъдрост, чрез която ни се показва, че няма нищо по-чисто и по-хубаво от Истината!

Всички сме родени със сърце на орел (Притча за орела и пилето) 

Притча за трите въпроса на ЖИТЕЙСКАТА ФИЛОСОФИЯ 

Притча за връзката богатство-вътрешна сила: “Чекът на Джон Рокфелер” 

Колко пъти сте вярвали на фалшиви думи, които след това силно са обърквали животът ви? И колко пъти сте вярвали в лъжа, защото истината ви се е струвала болезнена и труда?

Днес ще споделим с вас много мъдра притча, която ще ви напомни, че не трябва да вярвате на всичко, което виждате и чувате. И, че истината рано или късно излиза наяве!

 „Лъжата и голата Истина“

Легендата от преди 200 години разказва, че веднъж лъжата и Истината се срещнали.

Запомнете народната мъдрост: „Истината е като водата, винаги намира път“!

– Добър ден! Днес е прекрасен ден! – казала лъжата.

Истината се огледала, погледнала красивото небе, денят наистина бил красив и прекрасен. Поради тази причина тя кимнала с глава, в знак на съгласие, че лъжата е казала истина. Те повървели известно време заедно и стигнали до едно спокойно и бистро изворче.

– Водата в извора е много полезна, нека поплуваме заедно. – предложила лъжата.

Истината, въпреки, че била подозрителна, потопила ръка във водата, която наистина била много приятна на допир. Тогава тя се съгласила, съблякла се и се потопила да плуват.

Изведнъж лъжата излязла от водата, бързо облякла дрехите на истината, взела и собствените си дрехи и побягнала към най-близкото село.

Ядосана, Истината също излязла от водата и се втурнала подир лъжата, за да вземе дрехите си. Така тя стигнала до селото, а хората като я видели гола, се ужасили от вида й и я погледнали с презрение и ярост.

Бедната, гола и измамена Истина се върнала при извора и изчезнала завинаги, скривайки лицето си от болката, огромният срам и несправедливостта.

А в този ден подлата лъжа „облякла“ в измама целият свят, под прикритието, че това е самата Истина.

Извод: Лъжата е успяла да заблуди света, само заради това, че се е облякла в дрехите на Истината. Ето защо, не трябва да си вадим заключения за хората, според тяхното облекло.

Tagged , , , , ,
на горе