7 много лоши хранителни комбинации
Добра форма

7 много лоши хранителни комбинации

7 много лоши хранителни комбинации, изброяват експерти. Как трябва да съставите менюто си и да изберете продукти, така че процесът на храносмилане да се извършва възможно най-ефективно и тялото да получава много ползи от храната? Какво точно не е препоръчително и дори вредно да се яде едновременно?

Хранителната култура предполага не само включването в диетата на необходимите за живота храни и изключването на вредните. Особено внимание в този случай трябва да се обърне на комбинацията от конкретни продукти. Защо? Факт е, че техните различни състави предполага специфика на храносмилането им, различни концентрации на солна киселина в стомашния сок и много други фактори, от които зависи здравословният и пълноценен механизъм на храносмилането.

7 много лоши хранителни комбинации

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

7 много лоши хранителни комбинации

Кои храни не вървят заедно и кои трябва да се консумират отделно?

Някои видове храни не се съчетават добре. Ако те присъстват едновременно в храната ви, се „задействат“ химични реакции, които са вредни за здравето. Този факт не означава, че продуктите са нездравословни или не ви подхождат по определени показатели. Просто храносмилателната система трябва първо да сортира входящата храна и след това да я обработи правилно.

Ако забележите дискомфорт след хранене, спомнете си какво е присъствало на вашата маса за вечеря. В същото време, вземете предвид универсалното правило за съвместимост на храните, разработено от диетолога У. Хей: „Не трябва да ядете едновременно, не комбинирайте в едно конкретно ястие протеини и кисели плодове, които включват нишесте и захар (кисело или сладко се ядат в самото начало – пресните плодове „ще преминат“ през стомаха за 15-20 минути.“

За да ви е по-лесно да се ориентирате в тези препоръки, ето класификация на продуктите въз основа на наличието на специфични компоненти в тях:

  • Храни с относително високо съдържание на протеини: почти всякакви ядки; пълният списък на зърнени храни; боб, яйца, гъби, месо, риба, сирене, извара, слънчогледови семки, патладжани, мляко (т.нар. нискомолекулен протеин) и редица други продукти.
  • Въглехидратите съдържат колкото е възможно повече нишесте, захар, сиропи и сладки плодове. Нишестето се съдържа в зърнените култури, боб (с изключение на соя), сушен грах, всички видове картофи, кестени, фъстъци и други продукти. Захарта и сиропите се съдържат в млечната захар, плодовите консерви, сладката, натуралния мед. Умерено нишестени зеленчуци са карфиол, цвекло, моркови и др.
  • Мазнини: маслини, слънчоглед, царевично олио, масло, почти целият списък от ядки, свинска мас, тлъсто месо, сметана.

От този списък можем да заключим, че някои продукти принадлежат към видовете протеини и нишесте. Причината е, че тези продукти съдържат достатъчно нишесте и протеини.

И сега ви предлагаме 7 от хранителните комбинации и техните характеристики по отношение на храносмилането.

 

Комбинация 1

 

Киселини с нишестета. Киселините на споменатите киселинносъдържащи продукти разрушават ензима птиалин, който участва в разграждането на нишестето. Затова комбинацията от киселини и нишестета се счита за несмилаема от диетолозите.

Какво трябва да запомните: препоръчително е да консумирате киселини и нишестета в отделни хранения.

Комбинация 2

лоши хранителни комбинации
лоши хранителни комбинации

Протеини с нишесте. Солната киселина в стомашния сок в концентрация от 0,003% може да спре ензима, който разгражда нишестето. Последващо, макар и малко, повишаване на киселинността освен всичко разрушава и самия ензим.

При ядене на хляб в стомаха се произвежда много малко солна киселина. Този стомашен сок има почти неутрална реакция. Веднага след като хлебното нишесте се усвои, значително количество солна киселина започва да се секретира в стомаха, за да преработи протеина на хляба. Моля, обърнете внимание: тези два механизма – обработка на нишесте и протеини – не работят едновременно. Точно обратното: секрецията се регулира деликатно, в зависимост от състава и времето на започване на секрецията на стомашен сок.

Съществува значително несъответствие между обработката на продукт с определен състав и на комбинация от продукти в стомаха. За един продукт, съдържащ комбинация от нишесте и протеин, тялото лесно адаптира стомашния сок (което означава силата и времето на секреция) към индивидуалните изисквания на този продукт. Но когато ядете два вида храна с различни храносмилателни нужди, такава адаптация на сока е просто нереалистична.

Когато хлябът и месото се консумират едновременно, тогава вместо почти неутрална среда на сок в стомаха, през първите 2 часа от реакцията със сигурност ще се отдели сок с висок индекс на киселинност и в резултат на това храносмилането на нишестето ще спре. Трябва да се отбележи, че началните етапи на храносмилането на нишестето и протеините протичат в противоположна среда. Нишестето приема алкална реакция и се обработва в устната кухина и след това в дванадесетопръстника. Протеинът приема кисела среда в стомаха и се обработва допълнително от коренно различни ензими в дванадесетопръстника в сравнение с нишестето.

Какво трябва да запомните: препоръчително е да не консумирате нишесте и протеини по едно и също време.

И така, всички видове зърнени храни, хляб, картофи и други нишестета се консумират отделно от месо, риба, яйца, сирене, извара, ядки и други протеинови храни.

Комбинация 3

лоши хранителни комбинации

Комбинацията от протеин с протеин – например два протеина, които се различават по природа и състав, в комбинация с други фактори, осигурява промени в секрецията на стомашния сок и различно време на освобождаването му. Например, максимално активният сок се секретира в млякото през последния час от храносмилането, а в месото – през първия. Храносмилателният процес трябва да варира, в противен случай протеиновите храни няма да бъдат напълно обработени. Ето защо, е нежелателно да се ядат два различни протеина на едно хранене: това включва комбинациите: месо – яйца, месо – ядки, месо – сирене, яйца – мляко, яйца – ядки, сирене – ядки.

Какво трябва да запомните: трябва да консумирате един вид протеин (не повече) наведнъж.

Комбинация 4

лоши хранителни комбинации
лоши хранителни комбинации

Киселини с протеини. Разграждането на сложни вещества в прости включва 1-ви етап на смилане на протеини и се извършва с участието на ензима пепсин. Пепсинът действа изключително в кисела среда. Стомашният сок се променя от практически неутрален до радикално кисел, в зависимост от поетата храна. При ядене на протеини стомашният сок е кисел.

Има погрешно схващане, че консумацията на киселини с протеини прави протеините по-лесни за обработка. Но всичко се случва точно обратното. Лекарствата и плодовите киселини влияят негативно на стомашния сок, унищожавайки пепсина и намалявайки производството на последния, усложнявайки преработката на протеини и провокирайки процеса на гниене.

Стомашният сок не се отделя, когато има киселина в устата и стомаха.

Какво трябва да запомните: консумацията на киселини в комбинация с протеини затруднява храносмилането.

Комбинация 5

лоши хранителни комбинации
лоши хранителни комбинации

Мазнини с протеини. Мазнините потискат производството на сок в стомаха, предназначен за следващото хранене. Наличието на мазнини в храната намалява секрецията, предизвикваща апетита, също така и скоростта на химическа секреция, пепсин и солна киселина в стомашния сок. Това действие може да продължи 2 или повече часа. С други думи, сметана, масла, мазни меса и т.н. не се консумират успоредно с ядки, сирене, месо. Какво трябва да запомните: мазнините и протеините трябва да се консумират в различни хранения.

Изобилието от зелени зеленчуци неутрализира инхибиторния ефект на мазнините. И ако ядете мазнини с протеини, инхибиращият им ефект върху преработката на протеините може да се противодейства, като ядете значително количество зелени зеленчуци по едно и също време.

Комбинация №6

 

лоши хранителни комбинации
лоши хранителни комбинации

Захар с протеини. Захарите (те вече бяха споменати по-горе) имат забавящ ефект върху секрецията на стомашния сок. Те се преработват в червата. Обикновено захарите не се задържат дълго в стомаха и се транспортират до червата. Протеинът, нишестето и захарта остават в стомаха, докато останалата част от храната се усвои.

Какво трябва да запомните: има смисъл да се консумират захари и протеини в различни хранения.

Комбинация №7

лоши хранителни комбинации
лоши хранителни комбинации

Захар с нишесте. Механизмът за обработка на нишестето започва в устата и след това преминава през стомаха. Захарите, както си спомняме, се усвояват в тънките черва. Ако захарите се комбинират с други храни, те се „инхибират“ в стомаха, докато храната се усвоява, и имат свойството да ферментират в топлата и влажна среда на стомаха.

 

Всички съставки, съдържащи захар, добавени към сладкарски и печени изделия, овесена каша, провокират процеса на ферментация. Сладките плодове, в тандем с нишестетата, също предизвикват процес на ферментация. Следователно хлябът със стафиди например, далеч не е здравословна храна, както са сигурни привържениците на правилното хранене.

Какво трябва да запомните: препоръчително е да консумирате нишестета и захари в различни хранения.

Сега относно яденето на пъпеши

  • лоши хранителни комбинации
    лоши хранителни комбинации

Пъпешите се считат за лесно смилаема култура и са подходящи за отслабено храносмилане. Но какво трябва да знаете? Пъпешът се преработва в червата. Той остава в стомаха само няколко минути, след което се транспортира до чревната област. Но когато ядете пъпеш в комбинация с други храни, които изискват дълъг престой в стомаха, пъпешът също „остава“ там. Той се разлага с висока скорост, произвеждайки значителен обем газове и други странични продукти, причиняващи храносмилателни разстройства.

Какво трябва да запомните: по-добре е да използвате пъпеша като независимо хранене.

  • Мляко
  • лоши хранителни комбинации
    лоши хранителни комбинации

В началния етап от живота си бозайниците не се нуждаят от друга храна. С течение на времето бозайниците напълно спират да консумират мляко като основна храна. Този продукт съдържа както протеини, така и мазнини, което означава, че млякото не може да се комбинира с други продукти, изключение правят само киселите плодове. Млякото в стомаха се съсирва и става на извара под въздействието на киселината. Това вещество обгръща фракциите на останалата храна в стомаха и не позволява на стомашния сок да работи и да действа върху нея. Този процес продължава, докато изварата, образувана от подквасеното мляко, се преработи.

Какво трябва да запомните: има смисъл млякото да се консумира като самостоятелно хранене.

Десерт

  • лоши хранителни комбинации
    лоши хранителни комбинации

Тези сладки ястия обикновено се консумират в края на храненето. Те не се комбинират добре с нито един вид храна и не са полезни.

Какво трябва да запомните: логично е да се откажете от десертите. Ако се случи така, че сте изяли парче торта, по-добре го изяжте със салата от сурови зеленчуци в значително количество и пропуснете храненето.

Вече знаете как да комбинирате определени храни и кои комбинации трябва стриктно да се избягват. Ще можете правилно да съставите менюто си въз основа на това как правилно да комбинирате продуктите, така че да не навредите на храносмилането и винаги да се чувствате добре.

Храната ви дава добро настроение. И има смисъл да получаваме удоволствие не от „солено – сладко – кисело“, а от компетентна комбинация от продукти, които са материалът за изграждане на нашето тяло и основният източник на енергия.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе