Лайфхак на 100 години
Идеи за дома

Лайфхак на 100 години

Трябва да се отбележи, че всички тези лайфхакове са измислени преди около 100 години. През 1910 г. някои производители на цигари започват да отпечатват върху карти това, което днес наричаме лайфхакинг – лесни трикове, които помагат за бързо и лесно справяне с ежедневните задачи и проблеми.

В края на 1880 г. производителите на цигари започнали да поставят твърди карти в хартиените опаковки на своите продукти, за да подсилят опаковката. Не отнело много време, преди да измислят как да увеличат продажбите, като отпечатат колекционерски снимки на знаменитости и красиви момичета върху тези карти.

Тези картички (които продължават да се печатат до 40-те години на миналия век) сега са с голяма стойност – най-скъпата, изобразяваща бейзболния играч Хонус Вагнер, който не пуши, беше продадена през 2007 г. за 2,8 милиона долара.

Лайфхаковете на 100 години са измислени, когато хората са били много по-малко загрижени за сигурността, отколкото сега. Затова насърчаваме читателите да помислят внимателно, преди да приемат някой от тези съвети.

Лайфхак на 100 години

Как лесно и евтино да защитите дома си от мухи и комари?

Намаляване на шума в дома – мисия възможна с акустичните панели URSA

Лайфхак на 100 години

Как сами да си направите пожарогасител

Разтворете един паунд (0,454 кг приблизително смес) сол и половин фунт амоняк в два литра (един фунт е около литър) вода. Разсипете получената смес в тънки стъклени бутилки – всяка около литър. Ако започне пожар, хвърлете една или повече бутилки в пламъците и най-вероятно ще успеете да избегнете разпространението на огъня.

Как да извадите треска от ръката

Напълнете бутилка с доста широко гърло с гореща вода почти до самия ръб, поставете ръката си така, че областта на кожата с треската да е над водата и натиснете добре. След известно време треската трябва да излезе сама.

Как да запазим яйцата свежи

За да запазите яйцата свежи за дълго време, те просто трябва да се поставят в кутия със суха сол (така че солта да покрие напълно всяко яйце) и да се съхраняват на хладно и сухо място. Тук е важно да блокирате достъпа на въздух до черупката.

Как да отсечем дърво

Първо, трябва да определите посоката, в която ще падне дървото. След това трябва да отрежете стъблото на две места – едното отгоре, другото отдолу. След това с помощта на въже издърпайте дървото в правилната посока.

Как да спрем бясно куче

За това е полезно нещо, което трябва да бъде в арсенала на всеки скаут – пръчка или поне носна кърпичка, която трябва да се държи от двете страни. Преди да ухапе, кучето определено ще се опита да събори вашата защита с лапата си и това ще ви даде възможност да го ритате.

Как да предпазите стайните растения от изсъхване, докато ви няма

Напълнете голям леген или кофа с вода, поставете го на повдигната платформа и групирайте растенията си наоколо. Изплетете хлабава плитка от няколко вълнени нишки, напълно я потопете във вода. След това закрепете единия край към дъното на съда с вода, а другия спуснете в саксията. За всяко цвете ще ви трябва отделна вълнена плитка.

Лайфхак на 100 години 5 цветя носещи късмет в дома

Как да запалим клечка кибрит на вятъра

Справянето с този познат проблем е лесно, като направите основата на клечката леко наръбена. Когато запалите главата на клечката, получените ръбчета по дървото на клечката също веднага ще се запалят и ще има повече шансове огънят да не изгасне.

Как се прави кабинков лифт през реката

Завържете единия край на здраво въже за дърво. След това изпратете едно момче скаут да преплува реката и прикрепете другия край към дървото от другата страна. Направете нещо като седалка, прикрепете го към примка, която може да се движи свободно по въжето. След това с помощта на лек кабел, закрепен към основата на „стола“, чиито краища се държат от скаути от двете страни, можете безопасно да транспортирате човек до другата страна на реката.

Как да спасим човек от токов удар

Ако станете свидетел на това, че човек докосва оголен проводник, не пипайте жертвата, освен ако ръцете ви не са защитени с гумени ръкавици или няколко слоя сух плат. Изключете захранването на кабела и незабавно изпратете някого за лекар.

 

Как да си направим филтър за вода

Най-добрият и ефективен филтър може да се направи от обикновена идеално чиста поцинкована кофа, като на дъното й се направи малък отвор, през който се прокара подходяща тръба. Водата ще проникне през слоеве от едър пясък и избрани камъчета, с които трябва да се напълни кофата на дъното и така ще се излее идеално чиста през тръбата.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе