Сочни кюфтенца с айсберг и ориз
Идеи за дома

Сочни кюфтенца с айсберг и ориз

Комбинацията от кайма, зеле и ориз е невероятна! Кюфтенцата приготвени от тези съставки се получават меки, вкусни и сочни. Препоръчваме ви да опитате, няма да съжалявате.

Пригответе с удоволствие, гарнирайте с любов и хапнете с наслада!

Необходими продукти:

– 3-4 с.л. растителна мазнина;

– 1/2 чаша ориз (чаша с обем 200 мл.);

– 1 чаша вода (с обем 200 мл.);

– 1/2 пекинско зеле (можете да замените с айсберг);

– 2 чаши кипяща вода (за накисване на зелето/айсберга);

– 500 гр. кайма-смес;

– 2 глави лук;

– 3 скилидки чесън;

– 1 яйце;

– 2-3 ч.л. сол или на вкус;

– черен пипер на вкус;

– 3 с.л. галета;

– 1 морков;

– 200 гр. заквасена сметана;

– 500 мл. – за разреждане на сметаната;

– няколко стръкчета пресен копър.

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган сипете количеството растителна мазнина, след което прибавете ориза. Бъркайте непрекъснато, докато добие кристален вид. Залейте с 200 мл. вода, осолете на вкус. Оставете да ври, докато оризът набъбне.

През това време нарежете на фини лентички пекинското зеле или айсберга. Прехвърлете в дълбока купа. Залейте с 2 чаши – 400 мл. кипяща вода. Оставете да постои за кратко, като периодично трябва да разбърквате.

Наситнете лука и 2 скилидки чесън. Прибавете ги към каймата. Добавете пекинското зеле/айсберга, като преди това сте го изстискали добре от водата и накрая изсипете готовият ориз.

Сложете яйцето, сол и черен пипер на вкус. Омесете добре каймата.

С помощта на по-голяма супена лъжица оформете кюфтенцата. Не ги притискайте, за да останат по-пухкави.

В плитка чиния сложете галетата. Оваляйте ги добре.

Пригответе си подходяща тавичка за печене, в която предварително сте сложили мазнина по дъното. Наредете кюфтенцата.

Сложете ги да се пекат в предварително загрята на 180-190°С фурна. В зависимост как ви пече фурната, но след 20 минутки трябва да са готови.

Докато се пекат, нарежете 1 глава лук и на едро ренде минете един средно голям морков. Запържете в нагорещена мазнина. Добавете 1 пресована скилидка чесън.

Разредете заквасената сметана с 500 мл. вода. Тази смес изсипете при запържените зеленчуци. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да поври за около 5 минути.

Залейте с готовата смес изпечените кюфтенца с пекинско зеле и ориз, без да сте ги вадили от тавичката за печене.

Върнете обратно във фурната и печете още 20 до 30 минути.

Наситнете няколко стръкчета копър и гарнирайте готовите кюфтенца.

Приятен апетит!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе