Как да преодолеем кризата в брака: съвети от психолог

Как да преодолеем кризата в брака: съвети от психолог
Психология Любов и партньорство

Как да преодолеем кризата в брака: съвети от психолог

 

 

Почти задължително всички дългогодишни бракове преминават през периоди на разцвет, но и на кризи. Това е неминуемо и е важно да се научим да разпознаваме признаците им, за да можем навреме да реагираме.

Какво е криза на отношенията? Отличителните признаци, че преживявате криза в отношенията ви, са недоволството от собствения ви живот. Човек постепенно започва да осъзнава, че семейството му отнема ценно време, енергия и свобода, които могат да бъдат вложени в творчески канал или насочени към реализирането на печеливш проект. Различните ежедневни трудности само изострят ситуацията – подобно отношение към собствения живот е характерно за много партньори.

Признаци на криза в отношенията

Кризата в семейните отношения е много лесно да се обърка с обичайните разногласия, които могат да възникнат между партньорите от време на време. Ето защо е важно да се обърне внимание на знаците, които са изброени в списъка.

Безразличие. Съпрузите започват да чувстват, че вече не им пука за живота на партньора. Първо такова отношение се появява от страна на единия партньор, а след това става характерно и за другия. Поради това много двойки се разпадат и всеки партньор заявява: „Не чувствам, че той (тя) все още ме обича“.

Нежелание за отстъпки. Помислете за първите си години заедно. Опитвахте се да вземете предвид не само собствените си интереси, но и мнението на партньора си. Във всички спорове решението винаги е било компромис, но 10 години съвместен живот рано или късно ще доведат до факта, че хората просто ще спрат да си правят отстъпки един на друг. Вашите собствени мнения и желания ще излязат на преден план.

Липса на интимност. Един от най-ясните признаци, че във връзката ви има (или вече е започнала) криза. Няма нищо изненадващо. Докато съпрузите не могат да общуват нормално помежду си, сексът няма как да бъде на дневен ред. Поради това много партньори дори започват да изневеряват, заявявайки, че партньорът им отказва да ги задоволи в леглото.

Чести скандали и кавги. Да, просто е невъзможно да си представим връзка без разногласия. Когато обаче се стигне до период на криза, тогава всичко става съвсем различно. Съпрузите вече не „филтрират“ аргументите си и често стигат до лични нападки, за да наранят партньора си.

И това са само най-честите признаци. Ако забележите навреме, че връзката ви е започнала да се търкаля надолу, можете да коригирате настоящата ситуация, преди да стане критична.

 

Причини за развитието на кризата

Защо при някои двойки кризата от 10 години семеен живот не идва? Наистина ли защото хората се разбират толкова добре помежду си и се борят с всички кризи, още преди да са възникнали?

Психолозите идентифицират 4 аспекта на брачната съвместимост, които често стават причини за влошаване на отношенията.

1.Духовна съвместимост. Ако партньорите имат твърде различни ценности, интереси, възгледи за живота и нуждите, то рано или късно това ще доведе до взаимна критика и развитие на кризата.

2.Съвместимост на семейството и домакинството. Това може да включва желание или нежелание за изпълнение на определени задължения. Например, някои мъже вярват, че почистването, миенето и готвенето е изключително прерогатив на жената.

3.Лична съвместимост. По правило се изразява в характеристиките на темперамента на съпрузите и се проявява дори на етапа на запознаване. Едва ли една двойка ще се разбира добре, ако единият става рано сутрин, а другият спи до обяд.

4.Физиологична съвместимост. Партньорите може да не са подходящи един за друг поради факта, че не са в състояние да получат взаимно удовлетворение по време на интимност поради особеностите на структурата на гениталиите.

 

И така – как да преодолеем кризата в брака по съвет на психолози.

Първо, трябва да се научите да показвате уважение към половинката си. Започнете да казвате на любимия си човек колко е важен за вас. Не забравяйте да подчертаете защо, така че фразата да не звучи твърде ласкателно. За да направите това, можете да се съсредоточите върху определена черта на характера на партньора си: „Ти си толкова трудолюбив. Не знам какво бих направила без теб. Направи си почивка, хапни сандвичи с чай. “

Поддържайте самочувствието му.  Става дума за чувствата на партньора ви. Повечето двойки започват да се разпадат само защото един от партньорите постоянно критикува или дори унижава своята сродна душа. Особено болезнено е да чуете това в компанията на близки приятели или роднини. Ако вместо критика той чуе думите: „Ти си най-добрият. Никой в ​​света не би могъл да реши този проблем, и то толкова бързо“, тогава вие също никога няма да бъдете критикувани. Не си струва да споменавате стари грешки Особено ако човекът вече се е разкаял за тях и се е извинил повече от веднъж. В противен случай това ще доведе до там, че партньорът ви постоянно ще се чувства раздразнен. Никой не обича постоянните упреци, особено когато става дума за неща, които вече не могат да бъдат поправени.

Повечето кризи  възникват само защото партньорите често влизат в конфликти и кавги. Ако обаче поне един от тях започне да контролира гнева и раздразнението в себе си, тогава ситуацията няма да ескалира до краен предел и недоволството ще изчезне. Просто вместо да си разменяте обвинения, опитайте се да се разсеете от ситуацията, която и двамата не харесвате. Например, можете да отидете на кино или да се разходите в парка. Разберете, че нито една кавга и кавга не са довели до добро. Затова оценявайте времето си и топлите чувства в една връзка. Покажете взаимна загриженост

Не позволявайте на гнева и негативните ви емоции да подпалят пожар в отношенията ви. Нека огънят на любовта и пламъкът на страстта ви стоплят по-добре. Не забравяйте, че и двамата партньори винаги са виновни за развитието на криза. Ако един от тях се научи да контролира емоциите си и направи отстъпки, тогава всички конфликти ще отшумят в ранните етапи на развитие.

 

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе