Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария

Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария
Здраве и красота Идеи за дома

Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария

Копривата е многогодишно тревисто растение, покрито с жилещи власинки. Намиращо широко приложение, освен в народната медицина, но в козметиката и кулинарията.

Ако сте пропуснали Част 1 и Част 2: Изключителните ползи от копривата (Част 1) и Изключителните ползи от копривата (Част 2) – Народна медицина

В трета част на статията „Изключителните ползи от копривата“, ще ви представим нейната употреба в козметиката и кулинарията.

I. КОЗМЕТИКА:

Копривата оказва благотворен ефект върху здравето на кожата и косата. Много често влиза в състава на съвременните продукти за лична хигиена, особено шампоани и кремове.

Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария

Козметика в домашни условия:

1.Маска за лице.

Нарежете на ситно 50 гр. свежи листа от коприва. Към тях добавете 50 гр. качествен мед. Смесете добре. Готовата смес нанесете върху кожата на лицето. Оставете да действа 30 минути. Изплакнете с хладка вода. Препоръчва се процедурата да се прави 2 пъти седмично.

Тази маска действа овлажняващо, подобрява гладкостта и еластичността на кожата, успешно отстранява фините бръчки.

2. Настойка за коса след къпане.

Необходими са ви 10 с. л. изсушени листа от коприва. Залейте ги с 2 л. вряща вода, накиснете за около 2 часа. Тази запарка се използва за изплакване след измиване на косата. Процедурата се повтаря 2 пъти седмично.

Настойката от коприва повишава еластичността на косъма, придава естествен блясък и копринена мекота. Съобщава се за добра ефикасност, дори срещу косопад (алопеция) и пърхот.

3. Вана.

Необходим ви е около 1 л. отвара от коприва. Излейте количеството във ваната с вода. Водната процедура подхранва меките тъкани на кожата, помага да се отървете от белези.

Не по-малко популярни са метлите за баня с коприва. Те подобряват микроциркулацията, укрепват имунната система, помагат да се отървете от болките в ставите.

I I. КУЛИНАРИЯ:

Тревисто растение, което намира огромно приложение в кулинарното изкуство. Придава богат и освежаващ вкус на всяко ястие.

Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария

Две лесни рецепти:

1.Супа.

Необходими продукти:

– 300 гр. свежи листа от коприва;

– 30 гр. зелен лук;

– 1 средно голям морков;

– 6 картофа;

– сол и черен пипер – на вкус.

– 2 литра вода.

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на кубчета картофите. Наситнете и добавете моркова. Залейте зеленчуците с количеството вода и сложете на бавен огън. Нарежете на ситно листата прясна коприва и зеленият лук, добавете към зеленчуците. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри за около 45 минути, след което отстранете от котлона и оставете да престои за около 2 часа.

Супата с коприва укрепва имунната система и помага за предотвратяване развитието на респираторни инфекции в периода на нарастване на заболеваемостта.

2. Салата.

Изплакнете и нарежете на ситно 3-4 краставици. Добавете 5-6 средни свежи листа от коприва, които предварително сте залели с вряла вода. Подправете салата със сол на вкус и заквасена сметана (можете да използвате зехтин или репей).

Изобщо, прясната коприва може да се добави към почти всяко ястие (салати и супи). Основното нещо е предварително да я заливате с вряла вода (с изключение, когато минава термична обработка в процеса на готвене).

В заключение:

Копривата е уникално многогодишно тревисто растение. Изключително богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Растението е в състояние да понижи нивата на кръвната захар, да намали кръвното налягане, да предотврати отоци и кървене, да засили имунитета, да подобри ерекцията, да се бори с плешивостта и да намали риска от развитие на хронични патологии на всеки орган.

Имайте в предвид, че всяка билка има и своите противопоказания за употреба, които са посочени в част 1 на статията.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе