Копривата: зелената сила
Здраве и красота

Копривата: зелената сила

Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови, достигащо височина до 1.5 метра. Това двудомно растение се развива през лятото и умира през зимата. Различават се 6 подвида, като 5 от тях имат множество кожи, жилищни власинки (трихоми) по стъблата и листата си. При контакт с кожата, те инжектират под нея хистамин и други химикали, предизвиквайки чувство на болезненото парене. Стъблата също са зелени и покрити с парещи власинки. Копривата е разпространена в Европа, Северна Африка, Северна Америка и Азия. Тя расте по разнообразни места като ливади, гори, планини, по обширни полета и дори в урбанизирани райони. Характерна за копривата е нейната способност да се адаптира към различни условия на растеж и климатични зони, което я прави широко разпространена в разнообразни околности. Тя често може да се срещне във влажни и сухи райони, като предпочита почви, обогатени с азот. Цъфти от май до септември.

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

 

Копривата: зелената сила

Копривата: зелената сила
Копривата зелената сила

Растението съдържа витамин К, витамин С, витамин РР, витамин Р, витамини от група B, магнезий, калций, калий, желязо, каротин, танин и други.

Използваема част на растението: Листата и корените.

Време за бране: Корените се събират в края на лятото и есента, когато надземната част е изсъхнала. Листата се събират през пролетта, до края на лятото, преди или в началото на цъфтежа.

Начин на бране и сушене: Листата се отделят от стъблата с ръкавици и се поставят в кошове, без да се мачкат. След брането листата се разстилят за сушене на дебел пласт върху добре почистена повърхност под навеси или в проветриви помещения.

Лечебни свойства

Копривата: зелената сила
Копривата зелената сила

Копривата се използва за облекчаване на симптомите на подагра и артрит благодарение на своите антиинфламаторни свойства. Тя може да помогне за намаляване на възпалението и болката, свързани с тези заболявания. Благодарение на диуретичните й свойства, копривата стимулира измиването на токсините от организма чрез повишаване на уринацията. Това я прави полезна за заболявания на пикочните пътища и бъбреците. Известно е, че копривата има влияние върху нивата на кръвната захар. Предполага се, че консумацията й може да помогне при контролиране на нивата на глюкозата в кръвта при диабетици.

Копривата: зелената сила
Копривата зелената сила

Приложението на коприва върху кожата може да помогне при различни кожни проблеми като обриви, екземи и дерматити. Външното приложение на копривата често се използва като натурален метод за облекчаване на сърбеж и възпаления. Копривата съдържа желязо, което е важно за производството на червени кръвни клетки. Предполага се, че приемът на коприва може да помогне за увеличаване на нивата на желязо в кръвта и съответно за борбата с анемията.

Копривата: зелената сила
Копривата зелената сила

Някои източници показват, че копривата може да има благоприятно въздействие при лечение на грип, както и при заболявания на опорно-двигателния апарат, като помага за облекчаване на симптомите при ставни проблеми и ревматизъм. Има изследвания, които показват, че копривата може да помага за поддържане на здравословното състояние на сърцето и кръвоносната система, влияейки благоприятно върху кръвното налягане и кръвоизливи.

Противопоказания

Копривата: зелената сила
Копривата зелената сила

Не трябва да се използва при хипертония, тромбофлебит, атеросклероза, кървене, причинено от тумори на матката, кърмене и в последните месеци на бременността.

Вижте още интересни статии при нас:

Хюга Скандинавските тайни за щастлив живот – 10 неща, които ще направят дома ви по-хюга

Хюга: Скандинавските тайни за щастлив живот – Мода и облекло

Борови връхчета: природна терапия и лечение

 

Tagged , , , , , ,
на горе