Коледуване – обичай за здраве, плодородие и късмет
Величествена България

Коледуване – обичай за здраве, плодородие и късмет

Един от най-важните обичаи по Коледа е коледуване. Стар ритуал, в който  коледари наричат за здраве и берекет. Коледарските групи благославят дома и стопаните за здраве и благополучие. Пеят радостни песни. Мелодията на коледарските песни е жизнерадостна и бодра. Призовава към добър живот и сполука! Коледарите се събират на „чети“ или „куди“ и обикалят всеки дом в селото и във всяка къща изпълняват песен за прослава на стопанина.

Коледуването е винаги по едно и също време – от полунощ на Бъдни вечер до сутринта. Вярва се, че песните имат силата да прогонят злите сили. Песните на коледарите са специални обредни песни и съдържат обредно пожелание за щастие на стопаните, сполука и богата реколта.

Първо се пее тази коледарска песен:

Станенине, господине,

добри сме ти гости дошли,

добър сме ти глас донели

низ хубава долна земя:

Овци ти се изягнили,

се овчици ваклошатки

и овновци виторожци,

кози ти се изкозили,

се козици виторожки

и пърчевци ярчорожци,

кравици се изтелили,

се кравици белобозки,

се воловци еленчовци,

кобилки се изждребили,

се кобилки левогривки

и коньовци патуньогци.

Станенине, господине,

тебе пеем, домакине!

 

Тръгнали са отбор момци,

Станининьо, ниньо, господине, тръгнали са да куладват.

Де ги съзря Божа майка,

покани ги на трапеза, че им дума Божа майка:

-Яжте, пийте, коледници,

та станете, че запейте,

че запейте нова песен,

нова песен: Коладе ле,

да ви слуша гора и вода,

из гората и птичките,

из водата и рибите.

Седнали са млади мо мци,

млади момци коледници,

яли, пили млади момци,

че станали и запели,

че запели нова песен,

нова песен: Коладе ле.

Как да украсите всекидневната за Коледа?

Десерт „Бяла Коледа“

Магията на Коледа: 5 коледни цветя за късмет у дома

Ето какви са традиции и обичаи на коледуване:

Коледуване

Коледарите първи разнасят радостната вест за Рождество Христово. Те вървят на групи из селото, пеят и благославят всеки дом. Подготовката за коледуване започва още от Игнажден. Тогава се разучават коледарските песни, събират се групи от мъже от по 10 човека и се избира водач, който е по-възрастен и женен. В зависмост от ролята, която изпълнява водачът, носи различно име – цар, ако ще предвожда групата, поп, ако ще благославя кравая, старец, ако е съпруг на баба.

Има и по-малки момчета, които вървят пред коледарите, правят се на котараци и известяват за тяхното идване. Коледарите избират „станеник“ – мъж, който е щедър и добър човек, и знае коледарските песни.

Облекло

Коледарите са облечени в празнично облекло – преметнати с ямурлук, бели везани ризи, вакли калпаци, украсени с пуканки, сушени полодове и китка чемшир, в ръцете носят геги. Във всеки дом хората ги очакват с радост.

Ритуал

Коледарите тръгват първо от къщата на най-видния човек от селото – кмета, попа или даскала. Изпълняват песни за слава на домакините и изричат благопожелания. Домакините ги приемат в дома, приветстват ги и ги канят на трапезата. Даряват ги щедро, гощават ги с вино и кравай. Обикновено ги даряват с пари, боб, мед, вино, брашно, питка и други. Понякога домакинята ги дарява с пшеница, която те разпръскват за берекет. След като изпеят коледарските песни, водачът държи в ръце кравая и изрича коледарска благословия. Стопаните отвръщат с „Амин“. Специално момче „трохобер“ събира даровете на групата.

Забрани и предсказвания

Не е на добре, ако две коледарски групи се срещнат – ще има град или друго зло ще сполети реколтата.

Денят на Коледа показва каква ше бъде годината. Ако времето е ясно и има много сняг – очаква ни здрава година.

Ако има скреж по дърветата – ще има изобилие.

Ако има много звезди в небето – реколатта ще е богата.

Хубавото време на Коледа предвещава хубава и полодородна година.

Коледуване в Ямбол

Един от най-интересните коледарски групи в България са от Ямбол. За разлика от обикновените коледарски чети, ямболските коледари пеят и танцуват. Истинска красота е да се гледат напетите момци, наредени по височина как танцуват „буенек“. Танцът на коледарите се състои в това, че са обърнати с гръб един към друг, тропат с крака и имат шпори. Облечени са в бели извезани ризи, елек, потури, ботуши, калпак с пуканки и цветни тояги.

Коледуване в Родопите

В Родопите коледуването се  прави както от момци, така и от деца. Коледарските групи от деца –момчета и момичета, тръгват да обхождат къщите от полунощ. Коледарчетата са облечени празнично – на главата носят калпак с китка чемшир или бръшлян. Всички носят „шарени тояги“, закичени и нарязани по специален начин. През раменете носят шарени торбички, децата обикалят всички къщи в селото и благославят всеки един член на семейството. За песните и наричанията, домакините ги даряват с колачета и други продукти.

Коледуването е ритуал за обновяване на природата и идването на новото. Той пресъздава вечната битка между светлина и тъмнина, добро и лошо, ново и старо, връзката небе и земя. През зимата коледуването е най-важният ритуал. Той се пази и досега в народната традиция.

Коледуване – обичай за здраве, плодородие и късметСупер ползотворни съвети за пазаруване на коледни подаръци

Tagged , , , ,
на горе