Коледните пости започват през ноември

Коледните пости започват през ноември
Празници

Коледните пости започват през ноември

В българската традиция от 15 ноември започват Коледните пости.

През цялата година според църковната традиция ние спазваме пости с различна продължителност.

Великденски пост

Богородични пости

Петровите пости

Коледните пости

Коледните пости започват през ноември

Какво знаем за Коледните пости

Коледните пости продължават 40 дни и са едни от най-дългите пости заедно с Великденските пости.  Наричаме ги още Рождественски пости или Зимни пости. Те обхващат голям период от време (от 15 ноември до 24 декември включително), през който не се консумират храни с животински произход – яйца, мляко, сирене, масло месо. През този период се отдаваме не само на физическо, но и на духовно пречистване и се подготвяме да посрещнем светлия празник Рождество Христово.

Преди началото на Коледните пости, на 14 ноември са Коледни Заговезни, когато се приготвя специална трапеза, в която се включват млечни и месни продукти за последен път преди постите.

За Коледни заговезни по традиция се приготвя пиле с кисело зеле, тиквеник или пълнени чушки с боб. На 6 декември – Никулден, се разрешава риба и вино.

На 14 ноември църквата отдава почит и на св. апостол Филип – един от дванадесетте апостола. Имен ден днес имат Филип, Фильо, Филипа, Филчо, Филка.

От 20 декември до 24 декември – Бъдни вечер спазваме строг пост, когато е позволена само раститителна храна. От 25 декември Рождество Христово вече може да се храним с всичко.

Каква храна може да консумираме по време на Коледните пости

Плодове, зелнчуци, маслини, гъби, хляб, ориз, леща, боб, овесени ядки, макарони без яйца, нахут, локум, халва, мед, домашно приготвени сладка, локумените вафли, лютеница, а олио, зехтин и риба – само в разрешените дни. Могат да се консумират сезонните плодове и зелнчуци – тиква, дюли, кестени, а също и различни туршии. Добре е да пиете повече вода, а също и чай.

За да имат постите влияние върху душата ви, трябва да обърнете внимание и на отношението си към хората. Да останате спокойни, да изказвате любов и подкрепа, да се обърнете към вашето духовно развитие.

По време на пости ние се се отдаваме на физическо и душевно пречистване, като се смята, че чрез ограничаване на определни храни, ние получаваме душевно смирение и вътрешна готовност да посрещнем светлия празник Рождество Христово.

Молитва към св. апостол Тома за здраве и закрила

Свята Коледа

25 Декември-един от най-големите Християнски празници

Tagged , , , , , , ,
на горе