Защо колагенът е по-важен за костите от калция?

Защо колагенът е по-важен за костите от калция?
Добра форма

Защо колагенът е по-важен за костите от калция?

Защо колагенът е по-важен за костите от калция, разкриват експерти. Увеличаването на съдържанието на колаген в костта води до по-голямата й здравина и гъвкавост, като по този начин повишава устойчивостта срещу счупвания.

Костите са изградени от динамична жива тъкан, която изисква широка гама от хранителни вещества, не само минерали, като калций, за поддържане на оптимално им здраве. Въпреки че минералите са склонни да привличат цялото внимание, когато става дума за кости, намаленото съдържание на колаген също е важен фактор за остеопороза и ниска костна плътност.

Защо колагенът е по-важен за костите от калция?

Костният бульон е модерен, но води до бързо натрупване на мастна тъкан

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Защо колагенът е по-важен за костите от калция?

  • Колаген за нашите кости

Колагенът е за нашите кости това, което са основите на къщата. Това е съединението, което осигурява основата за минерализация. Тъй като нивата на колаген намаляват с напредването на възрастта, това се превръща в проблем. Защото, ако нямате достатъчно колаген, няма значение колко калций приемате, минералът няма да се свърже в костите.

  • Недостатъкът на бифосфонатите

Един от проблемите с бифосфонатните лекарства, използвани за лечение и профилактика на остеопороза (като Boniva, Fosamax и Actonel), е, че те не подобряват качеството на костите. Разбира се, те могат да увеличат плътността на костите. Но тъй като не решават проблеми с органичната колагенова матрица, те могат да направят костите чупливи.

Висококачествената кост е здрава и еластична, подобно на бамбука. За разлика от това, костта, напомпана с бифосфонати, е по-скоро като креда – плътна, но много крехка. Хората, които приемат бифосфонати, трябва да се съсредоточат върху колагена, за да си помогнат за справяне с проблемите, които тези лекарства причиняват. Увеличаването на съдържанието на колаген в костта води до по-голямата й здравина и гъвкавост.

  • Значителни допълнения

За подобряване на колагеновата матрица и здравето на костите се препоръчват следните ключови хранителни вещества (заедно с 800-1000 mg калций на ден):

  • Силициев диоксид: Бионаличен от силициев диоксид (ch-OSA или холин стабилизирана ортосилициева киселина) показва впечатляващи клинични резултати за подобряване на здравето на костите и костната минерална плътност. В проучване на жени в постменопауза с ниска костна плътност, благодарение на това вещество те са успели да увеличат както съдържанието на костен колаген (с 22%), така и костната плътност (с 2%) в рамките на първата година на употреба.Препоръчителната доза е 6-10 mg на ден.
  • Витамините K1 и K2 действат върху остеокалцина, протеин, който закотвя калциевите молекули към костите. Витамин К е от съществено значение за превръщането на неактивния остеокалцин в неговата активна форма, така че дефицитът му е основен рисков фактор за остеопороза, дори сред хора с висок прием на калций. Най-добрите източници на витамин К са спанак, манголд, зеле, брюкселско зеле, аспержи и зелен фасул. Типичната добавка на витамин К е 100 mcg на ден.
  • Витамините В6 и В12, както и фолиевата киселина спомагат за превръщането на аминокиселината метионин в цистеин. Всеки дефицит на тези витамини може да доведе до повишени нива на хомоцистеин, което е свързано с различни състояния, включително остеопороза. Когато купувате витамини от група В, потърсете формула, която съдържа метилкобаламин под формата на витамин В12 за оптимално усвояване.
  • Добавянето на витамин D3 е свързано с повишена костна плътност и проучванията, които комбинират витамин D и калций, откриват значително по-добри резултати от приема на двете вещества поотделно. Повечето експерти препоръчват дневни дози от поне 2000 IU D3.
  • Магнезий. Проучванията показват, че жените с остеопороза имат по-ниско съдържание на магнезий в костите и други показатели за магнезиев дефицит, отколкото тези без остеопороза. Обикновено се препоръчва доза от 250-500 mg на ден.
Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе