Кой носи панталоните във връзката ви?
Любов и партньорство

Кой носи панталоните във връзката ви?

Ако вече имате зад гърба си няколко сериозни връзки, то знаете, че всяка от тях е различна – в едни отношения сте били водещите, в други – по-скоро доминираната половинка. А може би сте от онези жени, които винаги са се борили за равноправие и смятате, че не е нужно никой от двамата да командва, а да сте екип… 

На практика, последното се оказва най-сложно. Както заради различните ни характери – едни са по-лидерски настроени, а други – по-свити и непоемащи инициатива, така и заради стереотипите, които са ни насаждани от културата, религията, обществото… още от древни времена. Много е важен и моделът на семейството, в което сме отраснали.

Едно е сигурно – ако партньорите се чувстват добре в ролите си, всичко е наред. Но ако тези роли са им натрапени, тогава вече нещата не са добре и трябва да се търсят решения, за да остане двойката заедно и да е щастлива. 

Ето кои са най-често срещаните стереотипи:

Мъжът трябва да изкарва парите и да осигурява семейството

Ще се изненадате колко много хора в 21-ви век продължават да робуват на схващанията, че е срамно жената да изкарва повече пари, или мъжът да е безработен, да не говорим да излиза в отпуск по майчинство или ролите да са разменени или дори споделени. Финансовата зависимост от друга страна би могла да държи жената в подчинение. Мъжът трябва да може да я “гледа”, да се грижи за нея и за нуждите й. Да я осигурява. И макар че в някои култури това е по един или друг начин ясно регламентирано с традиции, обичаи и ритуали (купуване на булка, забрана на жената да работи и др.), то в други правилото е просто негласно. Мъжът трябва да носи основните пари в семейството и точка. 

Мъжът не е мъж, ако не тропне по масата. 

Неговият глас и дума имат най-голяма тежест и той взима важните решения. Хора с подобни разсъждения считат жената не просто за по-слабия пол, а за второ качество човек. Превъзходството на мъжа е ясно и категорично. Няма обсъждане, няма съвместни решения. Мъжът решава, жената и децата изпълняват и се подчиняват. Звучи ли ви пресилено? Замислете се в колко семейства това е така. 

Мъжът е по-добрата половина на човечеството. Кулминацията на тези разсъждения намира израз именно в това заключение – Ева е създадена от реброто на Адам, тоест той е първи и основен, Ева е негов продукт и може би негова собственост. Примери в историята има много, но и до ден днешен много мъже се считат за по-добрия пол. 

Но да се върнем обратно в битов план… 

Мъжът не бива да се занимава с “женски работи” – като домакинство, гледане на деца и други “унизителни” занимания от битов характер. Те просто не са негова работа и не бива да се очаква от него да бъде въвличан в тях. Същевременно жената работи наравно с него, но това няма значение. Въпрос на чест и принципи е всеки да си знае мястото. А мястото на жената според тези схващания е зад мъжа, не редом до него и никога пред него. 

 

Ако имате различни виждания в двойката по тези въпроси и не считате, че мястото на жената е единствено в кухнята (въпреки че с радост прекарвате време и там), е добре да знаете вижданията на партньора от самото начало и да прецените дали ще можете да се съгласувате. Най-добре би било да приемете, че всеки има своята роля и място във взаимоотношенията ви. 

Tagged , , , , , ,
на горе