Когато любовта си отиде, бракът е обречен
Любов и партньорство

Когато любовта си отиде, бракът е обречен

И докато „смъртта ви раздели“. Или докато я има любовта. По-правилните думи. Защото любовта е тази, която събира двама души. И тази, която ги разделя. Бракът е съюз между двама влюбени, които искат да посветят живота си един на друг. И да обвържат съдбите си още по-силно.Но много често браковете се разпадат. Причините са десетки, но една от главните е, че любовта си е отишла.

Казват, че любовта трае три години. Дали е вярно или не – въпрос, чийто отговор все още не знам. Знам само, че когато тя липсва – всичко друго е безсмислено. И връзките без нея са обречени. На провал.

Но как може да спреш да обичаш жената, която е била до теб години наред? И няма ли да я нараниш ако я напуснеш? Отговорът е, че и дори и мъжът да остане, той ще я нарани. Както и като си тръгне от нея. И в двата случая боли. Но ако той я напусне, ще ѝ даде шанс да потърси щастието някъде другаде. Далеч от него.

Няма виновни. Това са чувства. И ние сме безсилни пред тях. Колкото и да ни се иска, не може да накараме някой да ни обича насила. Нито пък ние да обича по този начин. Защото това няма да бъде любов. Нито дори някаква нейна друга форма. А лъжа. Заблуда. Която ще се разкрие. И ще заболи още повече.

Кога е време да си тръгнеш? Ето някои от знаците, които показват, че трябва да продължиш напред. Сама.

Злоупотреба

Не става въпрос само за физическото насилие, което е доста срещан проблем, но за съжаление все още не е измислен начин, по който жените да се чувстват напълно защитени.

Вербалната злоупотреба също не трябва да се подценява. Тя много трудно може да се разпознае, защото любовта заслепява. Помисли това ли искаш занапред. Скандали, караници, спорове, обиди, грозни епитети. Няма и ден, в който да сте в добри отношения и да се държите наистина като мъж и жена. Помисли и за децата, които ще имаш един ден. Нали не искаш да ги накажеш като ги направиш свидетел на всичко това?

Изневярата е нещо нормално

Независимо кой от двамата изневерява, ако го смятате за нещо нормално, тогава наистина любовта си е отишла от вас. Ако си изневерявате постоянно, това означава, че не сте отдадени един на друг. И се обвинявате взаимно за случилото се между вас, но истината е, че и двамата имате вина. Емоционалните щети, които нанася изневярата може да ви бележат за цял живот. Ако искате да продължите заедно напред, трябва да се справите с този проблем и да се сбогувате завинаги с вашите любовници. В противен случай е по-добре да се разделите и да търсите щастието поотделно. Защото заедно не сте щастливи и това е факт, който и да се опитвате, няма как да скриете.

Вижданията ви за живота се променят

Може би в началото на връзката си си мислила, че това е твоята сродна душа, с която искаш да остарееш. Но с времето хората се променят. Още повече, когато си в брак и живееш с друг човек. Представите ти за живота се разминават с неговите. И ако не успеете да правите компромиси и да откриете баланс между отношенията ви, няма смисъл да продължавате да бъдете насила заедно. Бракът изисква отговорност и няма място за егоизъм. Трябва да знаете това още преди да сте решили да се впуснете в това трудно приключение.

Tagged , , , , , , , , , , , ,
на горе