Когато лекотата напусне една връзка, любовта често също си тръгва

Когато лекотата напусне една връзка, любовта често също си тръгва
Психология

Когато лекотата напусне една връзка, любовта често също си тръгва

Когато лекотата напусне една връзка, любовта често също си тръгва, пишат психолози. Основният начин за поддържане на лекотата, най-простото и ефективно средство, е скромността.

Ако няма лекота във връзката, най-вероятно в нея липсва любов, но веднага има дисбаланс.

Той се появява, когато единият оказва голям натиск върху другия. Тази опозиция – лекота или тежест – е всичко, на което си струва да обърнете внимание в една връзка. Само фокусът трябва да бъде върху другия, а не върху себе си. Тоест, трябва да видите дали му е лесно с вас. Или веднага се превърнахте в бреме.

За да запазите отношенията в баланс, имате нужда от лекота. Веднага щом се превърнете в товар, вашата ценност за него отива на дъното. Дори, ако сте здраво завързани за сала чрез съвместни дела, все пак товарът постепенно ще издърпа вашата значимост на дъното. И сега нека да разберем откъде идва тази лекота и как да я спасим.

Любовта и женската енергия – извор на творческа сила

Патрик Суейзи: Любовта е единственото нещо, което взимаш със себе си!

8 съвета към жените, които нямат късмет в любовта

Най-лошото нещо, което можете да противопоставите на лекотата, е досадната ви задълбоченост и сериозност.

Да наречете пороците си силни страни, означава да погребете дори шанса си за промяна. За да свалите вашата сериозност от плещите си, е достатъчно да спрете да се смятате за по-умни от другите. Веднага щом ви се стори, че всички наоколо са глупави и затова харесват различни анекдоти и вицове, както и вулгарни филми и безсмислени разговори, вие „напълнихте джобовете на палтото си“ с тухли. А сега сте толкова тежки, че ще потънете, вместо да плувате.

Спомнете си за скромността. Вие не сте по-умни от другите, така че бъдете готови да им се усмихнете и да ги изслушате.

Кога се появява усмивка на устните на човек? Усмивката е основният признак на лекотата. Ако се усмихвате и още повече смеете, не напрегнато и нервно, а искрено, вие сте леки за себе си и за всички, вие сте в потока, а не на дъното. Усмивката се появява, когато сте отворени към външния свят, с доверие и удоволствие. Не мислите, че трябва да се предпазите от развращаващото му влияние, да защитите съкровището си от кален поток. Лицевите ви мускули са отпуснати, веждите ви не са сбръчкани, зъбите ви не са стиснати, не сте агресивни, не ви е страх, не сте готови да атакувате или да бягате. Вие сте отворени. Това е истинската скромност.

Не само изражението на лицето, но и вашият поглед, поза, пластичност, глас, интонация на речта, както и същността на това, което казвате – показват колко сте леки. По всички тези признаци хората определят вашето емоционално състояние, настроение, мотив и съдържание в момента. И тогава хората или се протягат към вас, за да получат част от вашата лекота и удоволствие, или се отдалечават от вас, за да не се натоварват с вашия товар.

Ако имате нужда от помощ, те могат да ви помогнат да се издигнете по-бързо от земята.

Но, ако не се нуждаете от конкретна помощ или смятате, че е твърде трудно за тях, хората ще се отдръпнат от вас. Основен инстинкт на всички живи същества е да се отдалечат от източника на опасност, особено ако нищо ценно не е свързано с него. Ако вашият товар не представлява такава опасност, все още има нещо малко приятно и интересно за другите. Мъжете са привлечени от това, към което обичат да насочват вниманието си, където то тече спонтанно и общуването им носи удоволствие. Впечатленията са като храна за разумните същества. Никой не иска да храносмила „чужди павета и тухли“.

Разбира се, усмивката и особено смехът трябва да са подходящи и да не противоречат на ситуацията, в противен случай ще бъдат възприети като предизвикателство или дори обида. Всичко трябва да е подходящо и хармонично да се вписва в контекста, за да бъде красиво. Хората, които са в потока, са много по-склонни да се усмихват и да изглеждат доволни, отколкото тези, които са сигурни, че нуждата им да товарят другите е оправдана, че поводът за тяхното натоварване винаги е достатъчен.

Нека разгледаме случай, когато лекотата изчезва от една връзка и, използвайки този пример, помислете защо това се случва.

Има хора, които са спонтанни и остроумни, но лекотата веднага изчезва от тях, щом харесат някого. Докато не им пука, те танцуват в потока, но щом бъдат дръпнати към някого, се превръщат в товар и започват да се движат не към него, а към дъното, понякога се вкопчват в този човек.

Много хора се държат по същия начин. Щом имат нужда от нещо, те се превръщат в товар. Някои моментално, други не веднага. Те привличат някого със своята спонтанност, искрящата си енергия, и когато той се приближи до тях и ги хареса, те веднага губят цялата спонтанност и енергия, която го е привлякла. Ако тази трансформация се случи бързо, докато тяхното значение все още не е нараснало достатъчно за другия и не се е стабилизирало, връзката се разпада.

Ако значимостта е успяла да нарасне и се образуват връзки между двамата, започва накланяне към баланс и дисбаланс, така нареченото „нито трептене, нито търкаляне“. И колкото по-добре човек успява да поддържа периодите на своята лекота, толкова повече той може да поддържа баланс, да остане в потока.

На какво се основава лекотата?

Погрешно е да се мисли, че тя не разчита на нищо, просто виси във въздуха. Тъй като много хора мислят по този начин, те не могат да уловят това състояние. Започват да разчитат на друг човек или да търсят други външни опори, и се превръщат в бреме. Не може да знаете как да поддържате собствения си баланс, ако не усещате как се постига.

Първата поддръжка на лекотата е скромността.

Скромният човек осъзнава своята незначителност, нищожност за външния свят, величието на света, в сравнение с него. Следователно той е като безтегловен, но силен сал, който лесно посреща вълната и може да я „язди като кобила“, и да не падне под копитата й. Добрият ездач не се бори с див кон, както сърфистът се бори с голяма вълна. Той се адаптира, не отвръща на удара. Собствената гъвкавост зависи от уважението към някой друг. Смирението ви позволява да бъдете лесни, тъй като премахвате всякакъв натиск, не налагате волята си, отваряте се към потока на някой друг и го посрещате с внимание и доверие. И това е безопасно за вас, не е разрушително, дори е полезно.

Вие сте изключително привлекателни за другите, когато сте скромни. Разбира се, скромността сама по себе си, не може да привлече друг човек, но тя прави всяко ваше достойнство многократно по-привлекателно за другите. Смирението може да превърне оловото в злато. Просто, защото в скромно състояние сте отворени към потока и не му пречите по никакъв начин.

 

Вторият стълб на лекотата е вашата автономия. Същият вътрешен фокус на контрол, когато разчитате на своите ресурси, независимо колко малки са те. Да разчитате на себе си означава да не посягате към някой друг, да не гледате завистливо и ревниво, да не се опитвате да стискате или разтягате отношенията ви. Уважението към другите прави човек смирен, уважението към себе си го прави автономен. Нищо друго не е необходимо.

Как хората губят спокойствието си с началото на една връзка и се превръщат в бреме на врата на някой друг?

Първо, фокусът на контрола се измества. При повечето хора той почти никога не е навътре, а се скита през цялото време и щом фокусът на вниманието спре върху някого малко по-дълго от другите, контролът също се премества там. „Подходяща е за мен“, мисли мъжът. Понякога го формулира като: „Трябва да й дам шанс“. След това започва да му се струва, че инвестициите идват от него.

Той отделя време и внимание за „изграждане на взаимоотношения“, макар и засега само в главата си. Той влага емоции, държи фокуса върху избраната жена и не се разсейва от другите. Това са много ценни инвестиции и изискват някаква гаранция. Мъжете могат да започнат да инвестират и пари, като плащат за вечеря и кино. Дори сумите да са малки, това е инвестиция. Времето също е пари. Ако изчислите колко можете да спечелите за тези два-три часа, през които сте с някого, може да се окаже, че не е толкова малко. Жените вписват секса в списъка с инвестиции, както и усилията да се подготвят за среща и всички пропуснати (въображаеми) печалби. Понякога разходите ни изглеждат като инвестиция.

Тогава „кредиторът“ смята, че е похарчил пари, но не е получил това, което са му обещали, и би било хубаво сега да му се плати с лихва. На този етап няма никаква лекота във връзката. Веднага щом се появи списъкът с инвестиции, лекотата изчезва. Мъжът чувства загубата на спонтанност и мотивацията си да продължи връзката.

Обърнете внимание, много хора смятат, че другият преувеличава инвестициите си. Това се дължи на сливането на границите. Мъжът, да речем, харчи енергия или дори я източва в големи количества, и му се струва, че жената получава дивиденти от това. Но той не получава никакви ползи и дори може да няма удоволствие от общуването. Той не получава нищо добро и затова не иска да плаща за това.

Жената съответно е сигурна, че мъжът я е ограбил, примамил я е или дори й е отнел инвестициите и не е платил. Затова тя се превръща в колекционер. Разбира се, ролите може да са разменени в различните връзки.

Има три етапа на товара: кисели физиономии и претенции, „форцепс“ и „тояга“. След нея бягат всички, които не са имали време да се вържат здраво (с брак и деца например). След форцепса те започват да се отдръпват, а след претенциите спират да се раздават. В самото начало на една връзка този цикъл е смъртоносен.

Как да си върнем лекотата в отношенията, преди да е станало твърде късно, тоест, докато тези отношения все още съществуват?

На етапа на появата на претенциите внимателно преценете кой се интересува от тях? Никой. Какво искате да демонстрирате на другия с вашата кисела физиономия? Отправяйте към някого само конкретни предложения, които могат да го интересуват, а не оплаквания, претенции, коментари и упреци. Научете се да забелязвате, че изразходвате безценната си енергия сами, по собствено желание, никой не ви манипулира, никой не ви принуждава. Вие сами трябва да се научите да управлявате вниманието си и ако не знаете как, просто се научете, поемайки всички неприятни усещания от вашата неспособност. Научете се да се контролирате.

Вижте например в това писмо как едно момиче слива границите и от хубаво се превръща в отблъскващо за мъжа. Първоначално той й пише с удоволствие за страстта си към нея. Това й харесва, разбира се. Тя преброява неговите недостатъци и добродетели, и решава, че е възможно да се „отвори“ за него. Но тя веднага го предупреждава, че не е свикнала да постъпва така и има нужда от някаква гаранция. Той я успокоява, че „емоциите не са повод за безпокойство“.

И тогава тя зяпва като гладна уста, но момичето смята, че това е нейната инвестиция. То чака среща и я вбесява, че момчето я отлага. Вбесява я, че той не отговаря веднага на съобщенията й, че се държи така, сякаш тя не е основната ценност в живота му, а на второ или дори трето място след работата. Как така? Тя инвестира с любов, готовност, чака го, тревожи се, иска и дори копнее за него. Самата тя не знае как да превключи вниманието си, нейният „списък“, след като се отвори, вече не се затваря. Тя трябва да прекрати връзката, за да се „затвори“.

Какво се случва? Тя се стреми да погълне мъжа. Той трябва да бъде постоянно свързан, винаги отворен и достъпен за нея. И без да получи желания достъп до него, тя започва да с претенциите. А после, след като той се отдръпне още повече, с „форцепс“ и „тояга“.

Къде е скромността на това момиче? Тя не я притежава и никога не я е имала. Къде е автономията на това момиче? Тя може да не се „залепва“ много, когато няма подходящ обект за това. Но щом се появи някой подходящ, той вече е отговорен за нейните удоволствия и й дължи любов. Така това момиче моментално се превръща в товар, но вероятно не, защото се е влюбило. Как може да се влюби, но да не тежи на мъжа, тя не може да си представи.

Имайте предвид, че поддържайки лекота на базата на безразличие, вие оставате студени и не можете да бъдете истински привлекателни. По-добре е, отколкото да ставате горещи, топящи се и лепкави, но да сте студени не е забавно. Трябва да се научите да „сте горещи и да не лепнете“, като за начало поне да „сте топли и да не лепнете“. Т.е., нужно е първо да цените себе си, да имате своя живот и автономност, да уважавате границите на другия и тогава да градите здрави взаимоотношения с него.

infomax-logo-50-15-HW Ивайла Бакалова чакала близнаци

Tagged , ,
на горе