5 ключови признака на деменция, за които трябва да знаете

5 ключови признака на деменция, за които трябва да знаете
Добра форма

5 ключови признака на деменция, за които трябва да знаете

5 ключови признака на деменция, за които трябва да знаете, посочва специалист. Експертът по деменция Бернадет Мосман казва: „Има над 200 подвида на деменция, за които в момента сме запознати.“ Най-честите включват болест на Алцхаймер, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция и смесена деменция.

Мосман обяснява: „Въпреки че има различни заболявания, които могат да причинят деменция, обикновено развитието на симптомите се дължи на необичайното натрупване на протеини в мозъка. Анормалното натрупване на протеини в мозъка кара нервните клетки да функционират по-малко ефективно и в крайна сметка да умрат. Тъй като нервните клетки умират, различни области на мозъка се свиват, което води до функционирането на мозъка по различен начин.“

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Да опазим Пчелите! Най-важният биологичен вид на планета!

Има пет ключови признака за деменция, за които трябва да сте наясно, заяви още  Мосман, които са:

  • Трудно ви е да изпълнявате познати ежедневни задачи
  • Трудно ви е да проследите разговора
  • Объркани сте относно времето и мястото, на което сте или трябва да отидете
  • Загуба на паметта
  • Промени в настроението.

„Докато някои от тези симптоми сами по себе си „може да не изглеждат значими“ и могат да показват леко когнитивно увреждане, те все пак е възможно да бъдат предшественик на деменция. Ето защо е изключително важно тези симптоми да се приемат сериозно от хората и лекарите“, каза Мосман.

Тя посъветва всеки, който изпитва подобни симптоми, да си запише час при личния лекар. Той може да „проучи симптомите допълнително и да потвърди дали е вероятно да се развият в деменция.“

Мосман добави: „Трябва да помним, че независимо от вида на диагностицираната деменция и засегнатата част от мозъка, всеки ще изпита състоянието по свой уникален начин. Следователно, може да е трудно да се забележат признаците и симптомите рано, тъй като те могат да варират от човек на човек.“

Като здравен директор във Vida Healthcare, Мосман казва: „Има много начини, по които можем да подкрепим хората, живеещи с деменция. И колкото по-рано някой бъде диагностициран, толкова по-бързо може да му бъде предоставена правилната грижа и подкрепа.“

Мосман заяви, че диагнозата също така подкрепя изследванията на причините за деменцията и разработването на нови лечения. Колкото повече хора са диагностицирани и колкото по-рано бъде уловена деменцията, толкова по-добре лекарите ще разберат тази колекция от симптоми и как да ги лекуват.

Dementia UK, водеща благотворителна организация, подчерта три етапа на развитие на деменция. В началния стадий на прогресивното заболяване симптомите на деменцията ще засегнат ежедневния живот на хората. Краткосрочната памет и припомнянето на скорошни събития може да бъдат засегнати, но по-ранните спомени да останат много ясни.

Около 5 до 8% от хората на възраст 65 години и 20 до 50% от възрастните над 85 години в световен мащаб са засегнати от болестта на Алцхаймер. Един от основните проблеми е, че пациентите с това заболяване се диагностицират едва, когато са навлезли в умерена и тежка степен на болестта. Разминаването между появата на симптомите и диагностицирането на заболяването отнема от няколко месеца до няколко години, като през това време болестта прогресира и влошава състоянието на пациента.

Твърди се, че в България 70 хиляди души страдат от болестта на Алцхаймер, точна статистика няма. Няма, защото малко са хората, които обръщат внимание на първите симптоми на страшната болест и на практика не се изследват, за да се докаже тя. Данните са изчислени на базата на заболеваемостта в Европа и броя на хората от различните възрастови групи у нас.

Според статистиката на Световната здравна организация, в света от Алцхаймер страдат 18 млн. души. Лечението на Алцхаймер е много скъпо и в световен мащаб се нарежда на трето място по медицински разходи след сърдечносъдовите болести и рака. Една от основните характеристики на Алцхаймер е деменцията или оглупяването. При деменция човек губи интелектуалните и социалните си възможности. Други болести, при които се наблюдава деменция, са паркинсон и човешкият вариант на луда крава – Кройцфелд-Якоб. Най-разпространената обаче е алцхаймер – около 60% от деменциите при старите хора се дължат на тази болест.

infomax-logo-50-15-HW Ще снимат нов тв сериал по Хари Потър

infomax-logo-50-15-HW Световната премиера на петия филм за Индиана Джоунс ще бъде в Кан

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе