Как психичното ни състояние влияе на тялото
Психологически

Как психичното ни състояние влияе на тялото?

Как психичното ни състояние влияе на тялото, обяснява психологът. Цялостното ни благополучие има три компонента: тяло, ум и нашите цели. Много хора обръщат най-голямо внимание на „тялото“. Стараят се да се хранят рационално и правилно, да спортуват редовно, да си лягат навреме и да спят достатъчно. Но без значение колко перфектно би било вашето тяло, благодарение на такава грижа, балансът на цялостното благосъстояние ще бъде нарушен, ако психическото и емоционалното здраве желае най-доброто. Това е разговор с психолога Дебора Микол, която ръководи програмата за психично здраве.

Как психичното ни състояние влияе на тялото?

Как действа законът на благодарността?

Стрес: Проста техника за премахване на негативните последици

Защо дебелеем при хроничен стрес?

Какъв ефект има стресът върху психическото и емоционалното състояние на човека?

Деб Микол: Е, не всичко е лошо. Когато стресът е краткотраен и се отнасяме правилно към него, той дори дава някакъв тласък, в известен смисъл е подтик. В края на краищата, благодарение на стреса, ние се фокусираме, сме активни и дори проактивни. С една дума, още по-интересно и по-забавно е да се живее. Но при условие, че в същото време сте калени в борбата, растете и се развивате. Освен това ще придобиете полезен опит и урок за бъдещето.

Но, ако стресът се проточи, това вече се превръща в сериозен проблем. Хроничният или продължителен стрес ни кара да се чувстваме изтощени и изстискани като лимон. Това незабавно ни засяга: виждаме всичко в черна светлина, дразним се за всяко малко нещо, не сме в състояние да мислим ясно и да решаваме проблеми. И най-лошото е, че с течение на времето това води до постоянна тревожност, депресия, неувереност в себе си, социална фобия и злоупотреба с алкохол и наркотици.

Защо мениджърите трябва да обръщат толкова голямо внимание на неща като стреса, по-специално на психологическото и емоционалното благополучие на подчинените?

Деб Микол: Мисля, че, ако го направят, това е много добро решение. Психическото и емоционалното здраве на служителите, положителната психическа нагласа, е ключът към ефективния производствен процес. Крайният резултат зависи от благосъстоянието на всеки човек. Така хората и мениджърите печелят.

Статистиката показва, че една четвърт от възрастните американци имат проблеми с психичното здраве. И не става дума само за стрес, а за сериозни разстройства и диагнози. За съжаление, в обществото все още съществува предубедено отношение към психичните разстройства. Поради тази причина много хора не търсят помощ от специалисти. Те се страхуват, че това може да се отрази зле на кариерата и социалното им положение.

В този случай на помощ идват различни варианти за подкрепа. Например, някой се страхува дори да си помисли да се свърже с клиничен психолог, но може да отиде при треньор. Много от тези, които се съпротивляват на терапията, се радват на коучинг. Следователно, лидерът ще трябва да бъде умен, за да помогне на хората да направят това, от което се страхуват.

Много е важно да идентифицирате проблема възможно най-рано и да предложите решение. Особено, когато ситуацията е лоша за бизнеса. Това ще бъде от полза както за самия служител, който се учи да преодолява стреса и решава проблемите си, така и за компанията.

Изводът е следният: никой от нас не знае какво ще се случи в следващата минута. Но можете да научите хората да се справят с всяка ситуация с помощта на специални умения. Те ще могат наистина ефективно да контролират емоционалния си живот.

Вие лично как се справяте със стреса в живота си?

Деб Микол: Родом съм от Тексас, така че не е изненада, че бях и все още съм голям фен на футбола, който всички играехме в гимназията. И това ме научи на много важно нещо – подготовка преди мача.

Това означава, че винаги водите здравословен начин на живот, ядете правилно, поддържате форма. Затова се подготвям постоянно и винаги съм готова за нещата, които може да донесе една игра или един работен ден. И държа мисленето си под контрол, опитвайки се да го направя възможно най-ефективно.

Знам, че слабото ми място са мислите, които понякога препускат в главата ми със скоростта на нощен експресен влак. Скоростта им ще нараства всяка секунда, ако не ги контролирам. Затова ги следя отблизо, за да не потъна в излишни тревоги и страхове.

Всяка сутрин започвам с физическа подготовка и настройване на ума си. Когато познавате ахилесовата си пета, не е проблем да коригирате мисленето си. Работата върху ефективното мислене започва със съзнателното решение да бъдете оптимисти за живота и да сте благодарни за това, което имате. Това ми позволява да живея както наистина има значение за мен, и да правя онова, което ми харесва. В живота ми има всичко, което прави човек щастлив и неговия живот смислен: любимо семейство, истински приятели, работа, в която съм полезна, и, разбира се, петък вечер, футбол…

infomax-logo-50-15-HW Как компанията на Илон Мъск получи правото да бърка в мозъците на хора?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе