Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

Нел Гуин
Интересно Разни

Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му? Актриса и бивша проститутка Нел Гуин направила ужасен номер на любовницата на Чарлз II, за да се увери, че тя ще се окаже извън леглото на краля, където, разбира се, много искала да бъде Нел.

Фън шуй техники, за да привлечете любовта и богатството в дома си

Лесни начини да украсите дома си за романтична вечеря с малък бюджет

Четири начина да увеличите позитивната енергия в дома си

Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

Нел Гуин – също изписвана като Гуин и Гуини – е една от най-известните любовници в историята.

Родена на 2 февруари 1650 г. в дълбините на бедността, Нел започнала работа в един от най-посещаваните публични домове в Лондон. Скоро тя се превърнала в знаменитост от периода, наслаждавайки се на успешна кариера на сцената с известния писател Самюел Пепис, който я възхвалявал. Тя се опитала да се изкачи още повече в йерархията, като си осигурила благоволението на крал Чарлз II с подъл трик, направен на своята съперничка. Как легендарната Нел Гуин изтласкала любовницата на Чарлз II от леглото му?

След като работила в публичния дом на мадам Рос, сервирайки напитки на пияни посетители, Нел си намерила работа чрез контакта на сестра си Роуз с драматурга Хари Килигрю и си намерила работа като продавач на портокали в новия Кралски дом, където се запознала с актьорството. По-късно я назначили в театралната компания „Харт и Лейси“. Кариерата й процъфтявала и до 1665 г. тя си създала име, описана от Самуел Пепис в дневника си през април същата година като „хубавата и остроумна Нел“. Но се случило бедствие. Лондон бил засегнат от Голямата чума и театрите скоро затворили. На следващата година Големият пожар в Лондон помел столицата, унищожавайки около 13 000 къщи.

В същото време, крал Чарлз II се сблъскал с много трудности в живота си.

Съпругата му, кралица Катрин, не успяла да роди наследник. Монархът, който бил „пристрастен към жените“ според писателя на дневника Джон Евелин, изглежда нямал този проблем, тъй като имал 13 деца от различни любовници, всички от които били незаконни. Нел, чиято кариера страдала в резултат на бедствията, сполетели Лондон, пътувала до Тънбридж Уелс, за да спечели благоволението на краля, заедно с няколко други актриси, включително Мери Мол Дейвис. Мол, която имала много общо с Нел, също била артист и съперничеството им започнало на сцената. Докато Нел била известна като комедийна актриса в Кралския театър, пеенето и танците на Мол пленили публиката в театъра на херцога.

Говори се, че Мол е била извънбрачна дъщеря на Томас Хауърд, третият граф на Бъркшир, и затова е смятала, че е с по-висок статус от Нел. Първоначално, Мол спечелила благоволението на краля и била избрана за негова любовница. Това означавало, че тя била обсипана с подаръци, за които тя накарала съперниците си да знаят добре, хвалейки се със своя „могъщ и доста добър покровител“ и пръстен на стойност £600, около £110 000 днес. След това Нел измислила трик, за да си гарантира, че тя ще бъде в леглото на краля Чарлз II.

След като чула за уговорката на Мол с краля една вечер, Нел поканила съперницата си на чай, но тортите, които сервирала, далеч не били това, което изглеждали. Сладките изкушения били подправени с… мощно слабително, което Мол погълнала. Планът на Нел проработил и оттогава-нататък тя била видяна в компанията на Чарлз II.

Нел била известна с остроумието си: тя наричала краля „моят Чарлз Трети“, реверанс към предишните й двама любовници, които също се казвали Чарлз. Именно този хумор и добрата компания я направили толкова популярна пред монарха.

Била й завещана къща в Нюмаркет, Западен Съфолк, тъй като обичала хазарта и конните надбягвания. Чарлз често прекарвал летата там и дори разговарял с нея по държавни въпроси – оставяйки двора далеч.

По време на връзката им, която продължила до смъртта на краля през 1685 г., тя имала две деца, едното от които умира в ранна детска възраст. Синът им не получил титла – каквато получили много от незаконните деца на Чарлз.

Нел обаче имала друг трик в ръкава си, за да се погрижи за това. Докато двойката гледала как си играе синът им, тя помахала на детето им да се приближи, като го извикала: „Ела тук, малко копеле и кажи здравей на баща си“. Това ужасило Чарлз, който бързо се погрижил да му бъде дадена титлата херцог на Сейнт Олбанс.

Нел останала близо до сърцето на краля до самия му край. На смъртния си одър той помолил своя брат и престолонаследник Джеймс II „да не оставя бедната Нели да гладува“.

Но след смъртта на краля любовта на Нел към хазарта я вкарала в тежки изпитания и тя скоро била заключена в затвор за длъжници, докато новият монарх не бил убеден да я спаси и да й даде пенсия, равняваща се на повече от £200 000 днес. Тя починала само две години след Чарлз – на 37-годишна възраст.

infomax-logo-50-15-HW Нина Добрев: Нова година, нов континент. Антарктида 2023 г.

infomax-logo-50-15-HW Григор Димитров пусна снимки от стаята си в „Бурдж ал Араб“, където Николета Лозанова пие „златно“ кафе

infomax-logo-50-15-HW  Кристиано Роналдо се похвали с подарък от шейховете за $780 000 – часовник от бяло злато и каишката от кожа на алигатор

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе