Как да си направите сами дълбоко почистване на кожата на лицето

Как да си направите сами дълбоко почистване на кожата на лицето
Здраве и красота

Как да си направите сами дълбоко почистване на кожата на лицето

 

 

Няма грозни жени, има такива, които не се грижат за себе си, е казала великата Коко Шанел. Колко пъти ви се е случвало от грижи за дома, семейството и претрупване със служебни ангажименти, да отлагате времето за себе си? Понякога наистина няма как да зарежете всичко и да се отправите към салона за красота, но това не означава, че не можете и сами да се погрижите за себе си. Тайната на красивата кожа е доброто почистване. И това означава както ежедневно да почиствате лицето си от грима и замърсяванията, така и периодично да си правите по-дълбоко почистване на кожата. Ето как да го направите в домашни условия.

 

Направете маска за лице от следните съставки:

1/2 чаша вода, 4 с.л. супени лъжици сухи листа от магданоз или 2 супени лъжици пресни, 2 супени лъжици лъжици овесени ядки, 1 белтък, по 5 капки масло от градински чай, мента, етерично масло от чаено дърво (по ваш избор) или смес от няколко масла.

Подготовка и нанасяне на маската за лице:

Направете си парна баня на лицето. След това сложете вода на средно силен огън да заври, добавете магданоз, изключете котлона, покрийте и оставете за 10 минути. След това оставете отварата да се охлади и прецедете през голяма цедка или няколко слоя тензух. Смесете магданоза с овесени ядки и смеляйте в кафемелачка или блендер. Ако използвате кафемелачка, уверете се, че в нея няма остатъци от кафе, тъй като кафето, смесено с етерични масла, може да раздразни кожата. Оставете сместа да се охлади и добавете леко разбития белтък. Ако протеинът се добави към смес, която е твърде топла, той ще се свие. След това добавете етерични масла и разбъркайте всичко старателно. Нанесете готовата маска върху лицето (може и върху други предразположени към акне части на тялото – деколте, гръб). Оставете маската да действа 15-20 минути, след което изплакнете с топла вода. Извършвайте процедурата на всеки 2-3 дни в продължение на един месец. След получаване на стабилен резултат можете да я правите 1-2 пъти седмично. В допълнение към изброените етерични масла, можете да използвате или да редувате етерични масла от бергамот, кипарис, лавандула, индийско орехче, лимонена трева. Можете също така да замените магданоза с лайка, невен, градински чай или смес от противовъзпалителни билки.

Ето ви и една много бърза версия на маската за почистване с овесени ядки: Нанесете смляна овесена каша върху влажна, почистена кожа всяка сутрин за 2-3 минути, докато миете зъбите си и си вземате душ. Изплакнете овесените ядки с топла вода, след това изплакнете лицето си със студена вода. Ако искате по-дълбоко почистване, смесете овесената каша с бяла, зелена или синя козметична глина, но използвайте тази смес не повече от 2-3 пъти седмично, за да не изсушите кожата си. След като нанесете овесената каша сутрин, не забравяйте да използвате нещо, което свива порите: тоник, серум, крем. Това ще „затвори“ порите и ще предотврати повторното им запушване.

Tagged , , , ,
на горе