Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

грешките
Психология

Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

Колко пъти в живота си сте се заричали, че никога повече няма да направите грешките, само за да откриете, че правите абсолютно същото нещо години, месеци, седмици, дни или дори само няколко часа по-късно?

Като хора ние сме склонни да имаме добри намерения. Когато объркаме нещата, без значение дали е само малка грешка или доста грандиозна, ние си обещаваме, че ще бъдем по-добри в бъдеще. И ние наистина го мислим. Но времето минава и паметта ни за грешката избледнява и преди да се усетим, ние правим абсолютно същото нещо отново.

Понякога правим едни и същи малки грешки всеки ден, без дори да забелязваме. Но когато повтаряме големите, ние се укоряваме за това, желаейки да сме си научили урока от първия път.

Как да спрем да бъдем наивни

По пътя към Мечтите – Здрави, Успешни и Щастливи

Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

1. Признайте грешката

грешките
Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

Забележете, когато направите грешка. Ти не си перфектен, нито някой друг. Трябва да започнете да осъзнавате себе си и изборите, които правите. Ако всички останали винаги са виновни, тогава вие сте общият знаменател и трябва да погледнете внимателно собственото си поведение. Ако изглежда, че драмата и конфликтът ви преследват, признайте своята роля в тях. Лесно е да си помислите, че можете лесно да пропуснете тази стъпка и да преминете към следващата, но не го правете. Това е най-важното! Не забравяйте, че всеки ваш избор е възможност да оцените последствията, които е имал. Запишете го, ако трябва. Имате сигурен довереник, с когото да го обработите. Отделете време да спрете и да забележите поведението си. Станете добри в разпознаването, когато правите грешките.

2.Знайте какво мислите

грешките
Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

Тази стъпка също ще отнеме малко практика. Но с времето може да се превърне в лесен навик. Забележете какво се случва в главата ви, когато сте направили грешките. Какво се надявахте или очаквахте да се случи? Как искаше да се държиш? Правихте ли някакви предположения? Имаше ли някакви самоограничаващи се вярвания? Опитайте се да определите откъде произлиза грешката във вашето мислене.

3.Направете проучване, имайте план

Отидете на google.com, намерете книга или попитайте приятел какво биха направили. Намерете някои алтернативни избори, които биха могли да бъдат направени вместо това, и помислете за последствията, които биха довели тези избори. По-добре? по-зле? Грешките ще станат по-малко, когато имате план в главата си.

4. Извинете се или се поправете

грешките
Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

Когато бъркаш, признай си. Спомнете си колко хубаво е да ти се извинят, когато са те онеправдали. Дори се извинете на себе си, ако е необходимо. Оставете егото си настрана и се научете да казвате, че съжалявам. Освобождаващо и повишаващо увереността е да се научите как да се извинявате добре. Грешките се поправят, когато се извините.

5. Приложете наученото

Завийте всичко. Не осъзнавайте, че сте направили грешка, разберете какво е могло да се направи вместо това и след това не го правете! Някои грешки и лоши навици могат да бъдат трудни за прекъсване. Продължавайте да практикувате, продължавайте да забелязвате и продължавайте да правите изследвания, докато тези досадни грешки и лоши навици останат в миналото.

6. Не се спирайте на грешката

грешките
Как да се учите от грешките си: 6 практични съвета

След като сте се поучили от грешка, оставете я! Грешките са това, което сте направили, а не това, което сте. С други думи, вие не сте вашите грешки. Не се укорявайте, вместо това си дайте малко благодат и се гордейте със себе си, че сте признали и сте се поучили от това. Променете гледната си точка за това какво е грешка – те са страхотни житейски уроци! Бъдете благодарни за възможността да научите нещо ново.Повярвайте, че един ден ще можете да погледнете назад и да се усмихнете, ако не и да се смеете за това.

Tagged , ,
на горе