Как да се справите с ревността във връзката
Любов и партньорство

Как да се справите с ревността във връзката

В някакъв момент от живота си вероятно сте се борили с ревност във връзката. Независимо дали тя е била проявена от вас или партньора ви, най-вероятно това е имало голям ефект върху вас като двойка. Ревността може да предизвика серия от неприятни чувства, които бързо да дестабилизират връзката ви, а понякога дори да й сложат край. Ето някои съвети как да се справите с нея, преди да е станало късно.

Не се обвинявайте, че ревнувате

Макар че ревността може да бъде разрушителна за една връзка, няма нужда да се обвинявате, че изпитвате подобни чувства. В действителност това може да е отражение на вашата ангажираност, моногамия, любов, честност и искреност към половинката ви. По друг начин казано, стига да не оставите емоциите си вземат превес, тези негативни чувства могат да помогнат за изясняване на вашите намерения и очаквания за връзката. Освен това, обвинявайки се, защото се чувствате по даден начин, няма да си помогнете.

Помислете каква е причината за ревността

От ключово значение за справяне с проблема е да намерите основната причина за вашата ревност. Отделете малко време и помислете за това. Понякога ревнивите ви мисли нямат нищо общо с реалността. Може да си въобразявате, че вашият партньор се интересува от друга, но това не означава, че това изобщо е вярно сами да си създавате ненужни притеснения.

Разграничавайте мислите от действията

Това, че изпитвате ревност, не означава, че трябва да действате според тези чувства. По-вероятно е връзката ви да бъде застрашена от вашето ревниво поведение, като непрекъснати обвинения и спорове, отколкото да има реална причина за ревността ви.

Говорете с партньора си

Няма нищо срамно в това човек да ревнува, стига да не прекрачва границата на разумното. Ако сами не успеете да се справите с проблема, говорете с партньора ви. Може именно той да разсее всичките ви съмнения. Понякога хората имат и нереалистични очаквания към връзките. Например, често смятат, че човекът до тях трябва да спре да излиза сам с приятелите си или пък да ограничи контактите си с другия пол. Когато реалността противоречи на тези очаквания, много хора изпитват ревност или подозират, че са лъгани. Можете да избегнете тази излишна агония, като говорите с партньора си за собствените му убеждения и очаквания.

Tagged , , , ,
на горе