Как да се справим със сухата кожа на лицето
Здраве и красота

Как да се справим със сухата кожа на лицето

Сухата кожа на лицето е един основен проблем при жените. Кожата е един от най-важните ни органи. Защитава ни от околната среда, предтавлява нашата визия и нашето усещане за допир. Обаче, когато кожата стане суха, може да се усеща груба и опъната или дори може да стане напукана или сърбяща, тогава способността ѝ да функционира правилно е нарушена.

Със сухата, сърбяща, раздразнена и лющеща се кожа може да не се справим в даден момент и да се нуждаем от помощта на лекар, за да се справим с това състояние. Но с подходящи домашни средства и грижа може да успеем да намерим облекчение за кожата. Как да защитим кожата от изсушаване?

Ако сухата кожа е с неприятно усещане, но не засяга ежедневието Ви и кожата не показва признаци на инфекция може да опитате някои домашни средства. Те не са предназначени да заменят плана за лечение предписано от лекар. Ако сте посетили Вашия лекар и имате лекарства отпускани с рецепта продължете да ги използвате.

Ако искате да изпреварите проблема със сухата кожа погрижете се от рано особено, ако сте склонни към суха кожа през зимата. В допълнение към всички лечения които Вашият лекар може да Ви предпише опитайте тези няколко съвета:

Как да се справим със сухата кожа на лицето

5 лесни трика за сияйна кожа на лицето

Как да се отървете от пигментни петна и кератоми по кожата?

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Как да се справим със сухата кожа на лицето

Използвайте правилния сапун

проблеми със сухата кожа
как да се справим със сухата кожа на лицето

Избягвайте използването на груби сапуни. Разпенването с груби сапуни които съдържат дразнители или силни аромати може да причини всякакви проблеми на кожата. За да поддържате основния слой на кожата овлажнен Американският остеопатичен колеж по дерматология препоръчва използването на нежни сапуни.

Ако искате да постигнете максимални резултати помислете за използването на почистващи средства за кожата вместо сапун и така ще се справите бързо със сухата кожа.

Хранене

проблеми със сухата кожа
как да се справим със сухата кожа на лицето

Кожата се нуждае от различни хранителни вещества, ненаситени мастни киселини и витамини, за да функционира правилно. Липсата на всеки от тях може да допринесе за сухата кожа.

Намалете топлината

проблеми със сухата кожа
как да се справим със сухата кожа на лицето

Това е най – простата промяна която можете да направите у дома.

Когато се къпете използвайте не гореща, а хладка вода. Прекалено топла вода може да възпали кожата и също така да наруши естествения баланс на влагата на кожата. Също така опитайте се да ограничите времето си за душ или къпане до не повече от 10 минути. Ще се справите лесно по този начин със сухата кожа.

Не търкайте кожата, а нежно потупвайте

проблеми със сухата кожа
как да се справим със сухата кожа на лицето

Отнасяйте се нежно с кожата при измиване и сушене. Избягвайте да търкате кожата енергично с кърпа или гъба когато сте във ваната или под душ.

Когато подсушавате с кърпа опитайте се да не търкате кожата си. Вместо това нежно потупвайте или подсушете кожата си така, че да остане следа от влага върху кожата. Е, още ли имате проблем със сухата кожа?

Помислете за естествените продукти

проблеми със сухата кожа
как да се справим със сухата кожа на лицето

С нарастващия интерес към естествените продукти и органичните варианти много потребители казват, че приемат естествените възможности за грижа за кожата.

Огледайте кухнята и банята си. Ако имате някой от тези продукти може да са вариант за сухата кожа:

Мед: Със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства медът може да се използва като естествен заздравител на рани и овлажнител
Кокосово масло: С антимикробни и овлажняващи свойства кокосовото масло може да помогне да поддържате кожата хидратирана и също така може да намали възпалението
Алое вера: Най – често използвана под формата на гел за успокояване на изгорена от слънцето кожа алое вера съдържа полизахариди които могат да стимулират растежа на кожата и да помогнат за заздравяването на суха, раздразнена кожа
Овесени ядки: Накисването в колоидна вана с овесена каша може да помогне за успокояване на сухата кожа, раздразнена кожа.

Опитайте със студен компрес

проблеми със сухата кожа
как да се справим със сухата кожа на лицето

Когато симптомите се появят и сърбежът и възпалението причиняват дискомфорт помислете за поставяне на студен компрес върху засегнатата област. За да направите свой собствен студен компрес:

Поставете няколко кубчета лед в найлонов плик или използвайте малка торбичка със замразени зеленчуци
Пуснете кърпа под студена вода, след това увийте влажната кърпа около торбичката с кубчета лед или замразени зеленчуци
Поставете студения компрес върху кожата за 15 минути
Внимателно подсушете сухата кожа след това.

Tagged , ,
на горе