Как да се справим със срамежливостта
Психологически

Как да се справим със срамежливостта

Срамежливостта е черта, която доста хора я притежават.Някои хора лесно се адаптират към нова среда, общуват свободно и непринудено в група и бързо намират общ език с различните хора. За други обаче този процес е много труден и дори болезнен. Това са така наречените затворени хора, които трудно се отпускат. За тях е цяло мъчение да се включат във взаимоотношенията на даден колектив, особено ако е непознат.

Когато е в нормална степен, срамежливостта е дори чаровна, а лекото напрежение може да бъде стимулиращо за човека.

Често обаче притеснението при затворените хора е толкова голямо, че те се сковат от силно напрежение когато са сред повече от един човек. При мисълта как изглеждат в очите на другите, те блокират, не смеят да се включат в разговора и да изкажат мнение или да споделят какво чувстват, за да не се изложат.

Как да се справим със срамежливостта

Зодиите, които губят увереност, когато останат без пари

Вечни черти на истински грациозната жена, която знае цената си!

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Когато са на някакво събиране, те постоянно са нащрек, стоят прави докато не им кажат да седнат, страхуват се да потърсят или да попитат за нещо. Чувстват се като наказани деца, на които всеки момент може да се скарат.

Характерно за срамежливите хора е че постоянно анализират поведението си, обмислят всяка дума, която ще кажат и отново и отново се обвиняват, че са се държали глупаво.

Как да се справим със срамежливостта

Започнете с малко

срамежливостта
Как да се справим със срамежливостта снимка: pinterest

Излизането твърде далеч от зоната ви на комфорт може да бъде непосилно, така че не се впускайте направо в публично говорене. Вместо това си поставяйте малки цели, които да ви измъкнат от черупката ви. Започнете, като говорите с член на семейството или проведете лек разговор с колега. Тези неща могат да ви помогнат да изградите увереност и да успокоите нервите си, и да се справите със срамежливостта.

Проучете в какво сте добри

Ако срамежливостта ви пречи на успеха ви, тогава може да пропускате нови възможности в живота. Когато винаги играете на сигурно и никога не преследвате силните си страни, ще спрете личния си растеж.

Изследването на силните ви страни ще ви помогне да намалите всякакво съмнение в себе си и ще ви направи по-уверени в опитването на нови неща.

Спрете да мислите, че всички ви гледат

срамежливостта
Как да се справим със срамежливостта снимка: pinterest

Хората не обръщат внимание на всяко ваше движение. Срамежливостта ви може да се опита да ви убеди, че всички забелязват грешките ви, но това не е вярно.

Нямате светлина върху себе си в тълпата на светско събитие. Не си мислете, че вашите социални умения се наблюдават през цялото време.

Не се самосаботирайте и не избягвайте социални ситуации

срамежливостта
Как да се справим със срамежливостта снимка: pinterest

Ние можем да бъдем най-големите си врагове. Бъдете внимателни към говоренето си в социални ситуации, когато се опитвате да бъдете по-малко срамежливи. Заслужавате да преодолеете срамежливостта и да изградите увереност. Важно е да не позволявате на вътрешния си критик да ви казва обратното, за да може това да ви накара да преодолеете срамежливостта си.

Когато сте срамежливи, е изкушаващо да избягвате страшни ситуации. Но когато не се социализираме, ние се излагаме на риск от депресия и социална изолация. Постарайте се да видите хората.

Добре дошли неуспехи

Неуспехът от всякакъв вид не е краят на вашето пътуване. Едно лошо социално взаимодействие не означава, че сте неспособни един ден да се чувствате по-комфортно в социалните среди.

Лесно е да бъдете разочаровани от себе си, но не забравяйте, че никой не може да стане съвършен веднага и да се отърве толкова бързо от срамежливостта.

Обградете се с подкрепящи хора

срамежливостта
Как да се справим със срамежливостта

Когато хората около вас не осъждат срамежливостта ви, ще се почувствате по-добре. Може дори да се почувствате овластени да излезете извън зоната си на комфорт, когато имате подкрепящи хора, които ви аплодират.

Репетирайте какво да кажете

срамежливостта
Как да се справим със срамежливостта снимка: pinterest

Когато сте готови да опитате нещо, което сте избягвали поради срамежливостта – като телефонно обаждане или разговор – запишете какво искате да кажете предварително. Репетирайте го на глас, може би дори пред огледалото. Тогава просто го направи. Не се притеснявайте, ако не е точно както сте практикували или ако не е перфектно. Малко от нещата, които правят по-уверените хора, също са перфектни. Бъдете горди, че сте го пробвали. Следващия път ще е още по-добре, защото ще е по-лесно.

Tagged , , ,
на горе