Как да се отървем лесно от белите коси
Здраве и красота

Как да се отървем лесно от белите коси

Всеки човек побелява рано или късно, но когато и да се случи – никога не е навреме. Затова търсим хиляди варианти да отсрочим или маскираме неизбежното. Какво да правим обаче, ако искаме да запазим естествения си цвят и да избегнем химията? Нищо по-лесно – само трябва да намерим подходящите билки и рецепти.

Лосион от репей

Ако наскоро сте забелязали първите бели коси, вземете 2 с.л. изсушен и нарязан на ситно корен от репей и залейте с 2 ч.ч. вода. Варете, докато остане наполовина. Добавете 2 ч.л. семена от копър и оставете да се запарва три часа. Прецедете и втривайте в кожата на главата сутрин и вечер. Правете процедурата в продължение на две месеца, като приготвяте нова отвара, когато старата привърши. Така не само ще се отървете от белите кичури, но ще укрепите косата.

Отвара от коприва

Подходяща е при ранно побеляване. 5 с.л. корени и листа от коприва, нарязани на ситно, се заливат с 500 мл вода и 200 мл ябълков оцет. Вари се 15 минути и се прецежда. Охладете и втривайте в кожата на главата с леки масажиращи движения всяка вечер преди сън. Процедурата се прави три седмици, а първите видими резултати ще ви зарадват още след първите седем дни.

Отвара от шипки

Шипките са чудесно средство за борба с ранното побеляване. Сложете 1 ч.ч. сушени шипки в термос, залейте ги с вряла вода – един пръст над нивото на шипките, затворете добре термоса и оставете да се запарват 12 часа. Прецедете и използвайте, като мокрите добре косата и втривате отварата в кожата на главата. След тази процедура не се препоръчва да изплаквате косата.

Бърза маска

Час преди да се къпете, втрийте добре в корените на косата рициново масло. Завийте с хартия, а после увийте главата с предварително намокрена в гореща вода кърпа. Накрая стегнато вържете със суха кърпа. Тази маска не само отлага досадното побеляване, но и отлично подхранва сухата коса.

Витаминова бомба

10 капки прясно изцеден сок от лимон се смесват с 1 с.л. пресен сок от морков. Сместа се втрива в скалпа и се оставя да действа половин час. След това измийте главата с шампоан.

Вода за изплакване с магданоз

50 г зелен магданоз се заливат с 500 мл вода, вари се 20 минути, охлажда се и се прецежда. С получената отвара се плакне главата веднага след измиване.

Маска с чесън

Смачкайте с пресата няколко скилидки чесън, изцедете сока и внимателно го втрийте в корените на косата. Завийте главата с кърпа за два часа, преди да измиете. Ако косата ви е суха, добавете към чесновия сок малко масло от репей. Освен че ви спасява от белите коси, маската засилва растежа.

Tagged , , , ,
на горе