Как да се освободим от стреса и напрежението
Психологически

Как да се освободим от стреса и напрежението

В днешно време често под влияние на стреса , натовареното ежедневие и неуспехите , които изживяваме, организмът ни се пренатоварва и често чувстваме силна умора и напрегнатост. Затова е добре да помислим за нашето здраве и да се преборим със стреса.

Стресът прави ли ви ядосани и мрачни? Средствата за облекчаване на стреса могат да ви помогнат да върнете спокойствието и мира във вашия натоварен живот. Не е нужно да отделяте много време или мисли за облекчаване на стреса. Ако стресът ви излиза извън контрол и имате нужда от бързо облекчение, опитайте един от тези съвети.

Искате да излезете с него? Поканете го

Актрисата Гергана Стоянова с благородна кауза и номинация за Личност на годината 2023

Хюга Скандинавските тайни за щастлив живот – 10 неща, които ще направят дома ви по-хюга

infomax-logo-50-15-HW  Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

Как да се освободим от стреса и напрежението

Станете активни

стреса
Как да се освободим от стреса и напрежението

Почти всяка форма на физическа активност може да действа като облекчаване на стреса. Дори и да не сте спортист или да не сте във форма, упражненията пак могат да бъдат добро облекчаване на стреса.

Физическата активност може да повиши ендорфините и други естествени невронни химикали, които повишават чувството ви за благополучие. Упражнението също може да пренасочи ума ви към движенията на тялото ви. Това пренасочване може да подобри настроението ви и да помогне на раздразнението от деня да избледнее. Така че отидете на разходка, правете джогинг, работете в градината си, почиствайте къщата си, карайте колело, плувайте, тренирайте с тежести, чистете с прахосмукачка или правете нещо друго, което ви активизира.

Медитирайте

стреса
Как да се освободим от стреса и напрежението

По време на медитация вие фокусирате вниманието си и успокоявате потока от объркани мисли, които може да препълват ума ви и да причиняват стресa. Медитацията може да ви даде усещане за спокойствие, мир и баланс, което може да помогне както на емоционалното ви благополучие, така и на цялостното ви здраве. Медитацията може да ни даде възможност да подобрим благосъстоянието си.

Можете да практикувате ръководена медитация, ръководени образи, внимание, визуализация и други форми на медитация навсякъде и по всяко време. Например, можете да медитирате, когато сте на разходка, пътувате с автобуса за работа или чакате в кабинета на вашия лекар. Опитайте приложение, което да ви покаже как да правите тези упражнения. И можете да опитате дълбоко дишане навсякъде.

Смейте се повече

стреса
Как да се освободим от стреса и напрежението

Доброто чувство за хумор не може да излекува всички болести. Но това може да ви помогне да се почувствате по-добре, дори ако трябва да изкарате фалшив смях чрез заядливостта си. Когато се смеете, това облекчава умственото ви натоварване. Освен това предизвиква положителни физически промени в тялото. Смехът разгаря и след това охлажда реакцията ви на стреса.

Така че прочетете вицове, разкажете вицове, гледайте комедия или излизайте със забавните си приятели. Или опитайте йога на смеха.

Свържете се с другите

стреса
Как да се освободим от стреса и напрежението

Когато сте стресирани и раздразнителни, може да искате да се изолирате. Вместо това се свържете със семейството и приятелите си и установете социални връзки. Дори един добър приятел, който слуша, може да промени нещата.

Социалните контакти са добро облекчаване на стреса, защото могат да разсейват, дават подкрепа и да ви помагат да се справяте с възходите и паденията в живота. Така че вземете почивка за кафе с приятел, изпратете имейл на роднина или посетете мястото си за поклонение.

Имате ли повече време? Опитайте да станете доброволец за благотворителност и помогнете на себе си, докато помагате на другите.

Утвърдете себе си

стреса
Как да се освободим от стреса и напрежението

Може да искате да направите всичко, но не можете, поне не без да плащате цена. Да се научите да казвате „не“ или да сте готови да делегирате, може да ви помогне да управлявате списъка си със задачи и стреса си. Здравословните граници са важни в едно уелнес пътуване. Всеки има физически и емоционални граници.

Да кажете „да“ може да изглежда като лесен начин да запазите мира, да предотвратите конфликти и да свършите работата както трябва. Но вместо това може да ви причини вътрешен конфликт, защото вашите нужди и тези на вашето семейство са на второ място. Поставянето на себе си на второ място може да доведе до стрес, гняв, негодувание и дори желание за отмъщение. И това не е много спокойна и мирна реакция. Не забравяйте, че вие сте приоритет.

Tagged , ,
на горе