Как да се научим да отстояваме себе си
Психология

Как да се научим да отстояваме себе си

Всеки ден се оказваме в ситуации, в които трябва да отстояваме себе си. Може би сервитьорът е сбъркал поръчката ви, някой ви е отрязал на опашката или колега си приписва заслугите за работата ви.

Не всяка ситуация изисква една и съща реакция. И все пак да отстоявате себе си в това, което изглежда като дребни инциденти, може да има значение за това как се чувствате към себе си и дори как другите ви възприемат.

Има изкуство да отстояваш себе си. Не е нужно да е стресиращо или да създава конфликт. Не е нужно да е в гняв или негодувание.

Как да се научим да отстояваме себе си

Признаци на жена, която знае цената си (и няма да се примири с по-малко, отколкото заслужава)

Ако обичате и цените себе си – 10 навика на жената, която е способна да обича и цени

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Когато отстоявате себе си по начин, който е спокоен и делови, другите ви приемат по-сериозно. Освен това ще започнете да вярвате в собствената си стойност и свобода на избор.

Как да се научим да отстояваме себе си

Разберете, че да кажете „не“ може да бъде нещо добро

отстояваме себе си
Как да се научим да отстояваме себе си снимка: pinterest

Няма нищо лошо в това да казваш „не“ на хората. Ако сте в среда, която ви кара да се чувствате неудобно или не искате да вършите задача, казването на „не“ може да бъде от полза.

Пример за това е, ако колега ви помоли да поемете повече работа, отколкото сте в състояние да свършите. Можете да обясните, че вече имате пълен график и не можете да поемете нищо друго. Не се колебайте да се погрижите за психичното си здраве и да кажете „не“, когато трябва. По този начин отстояваме себе си.

Подражавайте на думите с позата на тялото си

отстояваме себе си
Как да се научим да отстояваме себе си снимка: pinterest

Начинът, по който се представяте пред другите, докато говорите, също може да повлияе на увереността ви – прегърбването или мърморенето не ви помагат да разберете какво мислите. Опитайте се да покажете своята увереност с езика на тялото си. Застанете прави, говорете твърдо и спокойно и поддържайте зрителен контакт, докато говорите. По този начин отстояваме себе си.

Остани верен на думите си

След като сте поставили граници и сте се застъпили за собствените си нужди, може да почувствате нужда да се извините. Опитайте се да игнорирате това чувство. Можете да бъдете прям и настоятелен без извинение. Ако смятате, че трябва да обосновете молбата си, пропуснете частта „Съжалявам, но“. Ясно кажете какво мислите и така отстояваме себе си.

Практикувайте, когато можете

отстояваме себе си
Как да се научим да отстояваме себе си снимка: pinterest

Да се ​​научим да отстояваме себе си може да ви отнеме няколко опита, за да се почувствате комфортно. Гледайте на това като на обучение за увереност. Колкото повече пъти го правите, толкова по-лесно ще бъде, когато сте в трудни ситуации. Практиката и повторенията ще ви вкарат в ритъм на публично говорене с увереност.

Практикувайте да споделяте своята гледна точка, ако имате малка разлика в мнението с някого. Може да е нещо толкова просто като спора за най-добрия вкус на сладолед.

Помислете как може да давате твърде много

отстояваме себе си
Как да се научим да отстояваме себе си снимка: pinterest

Да отделяте времето и енергията си на хората е чудесно, но не прекалявайте. Ако го направите, хората ще очакват да се съгласите с всяка молба или изявление.

Помислете върху вашите взаимоотношения и помислете къде има дисбаланс. Някой от приятелите ви кара ли ви да се чувствате ядосани, когато ви молят за странни услуги през цялото време? Все още ли казваш да?

След като започнете да разбирате къде поставяте нуждите на другите пред вашите собствени, ще знаете къде да отстоявате себе си. Намерете подходящия момент да промените динамиката между вас и този човек, като започнете да поставяте граници. Така ще отстояваме себе си.

Знайте кога да си тръгнете

отстояваме себе си
Как да се научим да отстояваме себе си снимка: pinterest

Ако друг човек прави околната среда токсична, най-добре е да напуснете. Вероятно не ви е интересно да обсъждате темата в крясък. Излезте от стаята, излезте на чист въздух и се уверете, че сте в безопасност от физически наранявания. Излизането не е форма на предаване, а по-скоро грижа за себе си и отстояваме личността си. Вие се грижите за вашето благополучие и безопасност.

Не бързайте с отговора си

Не сте задължени да отговаряте на това, което хората казват, когато излиза от техните уста. Ако можете, отделете малко време, за да прецените в каква ситуация се намирате и помислете как се чувствате.

Помислете какви несигурности може да ви влияят точно сега. Имате правомощията да обясните как и кога ще се справите с конкретни ситуации, така отстояваме личността си. Не е необходимо да е в миг на око; може да бъде, когато си добър и готов.

Tagged , , , ,
на горе