Как да преодолеем загубата на близък?
Психология

Как да преодолеем загубата на близък?

Скръбта е скръбта и преживяването на траур след смъртта на важен и близък за вас човек. Въпреки че това е неизбежна част от живота – нещо, през което почти всеки от нас преминава в даден момент – загубата на някого, когото обичате, може да бъде едно от най-болезнените преживявания, които някога ще трябва да преживеете.

Независимо дали става дума за близък приятел, съпруг, партньор, родител, дете или друг роднина, смъртта на любим човек може да се почувства непосилна.

Може да изпитате вълни от интензивни и много трудни емоции, вариращи от дълбока тъга, празнота и отчаяние до шок, вцепенение, вина или съжаление. Може да се ядосате на обстоятелствата на смъртта на любимия човек – гневът ви да е насочен към вас самите, лекарите, други близки или Бог. Може дори да ви е трудно да приемете, че човекът наистина си е отишъл, или да се борите да видите как някога можете да се възстановите и да продължите от загубата си.

Как да преодолеем загубата на близък?

Сбогом, тъга! Избирам да бъда щастлива

10 книги, променящи живота ви, които остават с вас завинаги

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Как да преодолеем загубата на близък?

Разбиране на мъката от загубата на любим човек

загуба на близък
как да преодолеем загубата на близък?

Интензивността на чувствата ви често зависи от обстоятелствата на смъртта на любимия човек, колко време сте прекарали в очакване на загубата му, връзката ви с него и предишните ви преживявания на тежка загуба. Разбира се, както няма две еднакви връзки, така няма и две еднакви загуби.

Накратко, колкото по-значим и близък е бил човекът в живота ви и колкото повече чувства сте изпитвали към него – независимо от връзката му с вас – толкова по-голямо е въздействието, което загубата му ще има.

Загуба на съпруг или партньор

загуба на близък
как да преодолеем загубата на близък?

В допълнение към емоционалното въздействие на скръбта, когато загубите съпруг или романтичен партньор, често трябва да се справяте със стреса от практически съображения, като организация на погребението и финансови проблеми. Може също да се наложи да обясните смъртта на съпруга си на децата си и да намерите начин да ги утешите, като същевременно се справяте със собствената си сърдечна болка.

Загубата на романтичен партньор също означава да скърбите за загубата на вашия ежедневен начин на живот, загубата на споделена история и загубата на бъдеще, планирано заедно. Може да се чувствате сами, отчаяни и притеснени за бъдещето. Може дори да се почувствате виновни, че по някакъв начин не сте успели да защитите своя близък партньор или да сте ядосани на любимия човек, че ви е изоставил.

Загуба на родител

загуба на близък
как да преодолеем загубата на близък?

За по-малките деца загубата на майка или баща може да бъде едно от най-травматичните неща, които могат да се случат в детството. Смъртта на човека, на когото сте разчитали, на човека, който ви е обичал безусловно, може да разклати основите ви и да остави огромна, плашеща празнина във вашия свят. Също така е обичайно малките деца да се обвиняват за смъртта на родител, удължавайки болката от скръбта.

Дори като пораснало дете, загубата на родител може да бъде изключително изтощителна. Лесно е да се почувствате изгубени и всички тези стари детски несигурности внезапно да се върнат. Може да получите известна утеха, ако вашият родител е имал дълъг и пълноценен живот, но тяхната смърт може също да ви накара да се замислите за собствената си смъртност. Ако сте загубили и двамата си родители, внезапно сте част от по-старото поколение, поколение без родители, и ви остава да скърбите и за младостта си. И ако отношенията ви с родителя ви не са били лесни, тяхната смърт може да ви накара да се борите с множество противоречиви емоции. Раздялата с близък е голяма.

Загуба на дете

загуба на близък
как да преодолеем загубата на близък?

Загубата на дете винаги е опустошителна. Вие не просто губите човека, който ви е бил близък, вие също губите годините на обещания, надежди и мечти, които предстоят. Скръбта може да бъде по-интензивна, процесът на тежка загуба по-труден за навигиране и травмата по-остра.

Загуба на приятел

Близките приятелства внасят радост, разбирателство и приятелство в живота ни. Всъщност те са жизненоважни за нашето здраве и благополучие, така че не е чудно, че можем да почувстваме загубата им толкова сериозно.

Когато близък приятел умре обаче, е лесно да се почувствате маргинализирани, близостта на връзката ви не се отдава на същото значение като член на семейството или романтичен партньор. Това може да доведе до това, което се нарича лишена от права скръб, при която загубата ви е обезценена или се чувствате осъдени или стигматизирани, защото сте усетили загубата толкова дълбоко.

Tagged , ,
на горе