7 храни, които никога да не давате на кучето си
Домашни любимци

Как да почистите лапите на кучето си

Да гледате домашен любимец в апартамент, а не на двор, винаги може да бъде сериозно изпитание за вас и вашите мебели. Кучетата се нуждаят от ежедневни разходки, след които те няма как да се върнат напълно чисти вкъщи. Това налага допълнителна грижа за хигиената на вашето куче, а понякога почистването на лапите му може да предпази и вас от това да донесете у дома нежелани боклуци или дори опасни предмети, които са попаднали в тях. Кучето също ще се почувства по-добре, когато миете лапите му след разходка, защото може неволно да е настъпило остър предмет или камък, който да причини нараняване. Но как точно да почистите най добре лапите му?

Мокри кърпички

Ако кучето ви не е много изцапано, лесно може да почистите крайниците му с мокра кърпичка. Те обаче трябва да бъдат пригодени за използването върху кучета, защото някои от обикновените, които хората използват, съдържат химикали, които могат да бъдат вредни за кучето ви.

Старателно измиване

Ако в лапите му има кал или други мръсотии, може да се наложи да ги измиете. Най-лесно е да направите това в мивка с пулверизатор или във ваната. За особено мръсни лапи, които може да са били изложени на катран или други лепкави вещества, трябва да направите цялостно измиване. За по-големи кучета, които имат много козина, може да ги изплакнете във ваната. Изтъркайте старателно замърсените места и след това изплакнете напълно шампоана и остатъците с хладка вода.

Почистете пръстите и ноктите

Лапите на някои породи кучета са изключително чувствителни към външни фактори. Ако вашият домашен любимец оближе солта или мръсотията от лапите си, това може да доведе до проблеми в устната кухина, дразнене и дори стомашно-чревно разстройство. Измиването и избърсването между пръстите на краката е много важно, там могат да се натрупват доста неприятни неща за вашето куче.

Избърсване с кърпа

Ако лапите на домашния ви любимец са само мокри, а не мръсни, не е нужно да ги миете, а просто ги подсушете с кърпа. Така кучето ви няма да разнесе водата из цялата къща, а вие ще си спестите много време и усилия в чистене.

Tagged ,
на горе