Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове

Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове
Идеи за дома

Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове

Чудите ли се как да организирате стаята си по най-правилния начин? Наред със създаването на изключително естетично пространство, организирането на стаята е добър навик, който трябва да придобиете, за да поддържате цялостната й чистота и функционалност.

За да ви помогнем да започнете, създадохме полезен списък със съвети за организиране на всяка част от стаята ви, включително гардероба, скрина и бюрото. Включихме също професионални хакове за увеличаване на вашето пространство за съхранение заедно с някои съвети как да поддържате чиста стая, след като всичко е подредено.

Ето няколко съвети как правилно да организирате стаята си:

Направете инвентаризация.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Извадете и проверете всички предмети в стаята си. Може просто да почувствате, че правите по-голяма бъркотия, но изваждането на всичките ви предмети и подреждането им ви дава чист лист, за да започнете да ги реорганизирате.

Това също е чудесен начин да видите от какви предмети бихте искали да се отървете или да дарите. И накрая, инвентаризацията ви дава представа какви видове органайзери или контейнери за съхранение бихте могли да използвате за определени артикули.

Премахнете всичко от гардероба, бюрото и скрина си и ги поставете на пода, леглото си или дори ги изнесете извън стаята си за известно време.

Ако премахването на всичко от мястото му наведнъж е непосилно и заема твърде много място, работете секция по секция. Започнете от зоните, които са най-лесни за организиране и преминете към по-трудните области. Това е лесен трик, с който бързо и лесно можете да организирате стаята си.

Изберете кои предмети ще пазите, съхранявате, дарявате и изхвърляте.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Отървете се или съхранявайте предметите, които не използвате често. Докато подреждате артикулите си, вероятно ще попаднете на повече от няколко неща, които почти не сте докосвали през последните няколко месеца или дори години.

Използвайте пластмасови кофи за боклук или картонени кутии и ги маркирайте „Запазете“, „Съхранявайте“, „Дарете“ и „Изхвърлете“. Отървете се от възможно най-много предмети, за да сведете бъркотията си до минимум.

Запазване: Елементите, които съхранявате, ще бъдат елементи, които използвате редовно. Ако сте използвали артикула през последните два или три месеца, запазете го.

Магазин: Това са неща, които не можете да понесете да изхвърлите, като нещо със сантиментална стойност, но рядко се използва. Съхранявайте тези предмети в задната част на вашия килер, таван или мазе.

Дарете: Това са елементи, които може да са от полза за някого, но вие лично вече не се нуждаете или не използвате. Това може да са неща като дрехи, които не стават, или стари учебници.

Кошче: Това са елементи, които вероятно никой няма да използва – включително вие. Ако артикулът е счупен или съсипан по някакъв начин или не можете да си спомните кога сте го използвали за последен път, хвърлете го.

Използвайте правилото за 20 секунди, за да ви помогне да сортирате елементи. Ако трябва да прекарате повече от двадесет секунди в разглеждане на предмет и да се запитате дали някога ще го използвате отново, отговорът вероятно е не. Този трик е изключително лесен, за да можете да организирате стаята си.

Измислете система за подреждане на дрехите в гардероба ви.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Организирайте дрехите си по начин, който ги прави лесни за намиране. Една идея е да организирате дрехите си по сезони и непрекъснато да ги редувате със смяната на сезоните. Например, дръжте летните си дрехи отпред и сложете зимните си отзад през по-топлите сезони.

Ако нямате място в гардероба си за дрехи извън сезона, поставете ги в кошче или някъде другаде в стаята си, като скрин.

Друг вариант е да сортирате дрехите си по цвят, както и по сезон. Например, подредете всичките си летни дрехи и ги подредете по цвят (червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и т.н.).

Дръжте подобни дрехи заедно. Например групирайте тениски, суичъри и рокли заедно на отделни места в гардероба си.

Използвайте цветни закачалки, за да сортирате дрехите си по дреха. Например, поставете тениски на зелени закачалки, ризи на черни и суичъри на сини.

Има и разнообразие от различни органайзери за гардероби, които са лесни за поставяне и могат да ви помогнат лесно да организирате стаята си.

Използвайте горното и долното пространство в гардероба си.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Поставете повече предмети в гардероба си, като използвате цялото налично пространство. Ако закачите дрехите си в гардероба си, вероятно ще ви остане доста незаето място на пода и над дрехите ви. Използвайте това пространство, за да съхранявате други елементи.

Например, поставете рафт за обувки в дъното на гардероба си или монтирайте рафт над дрехите си, за да държите сгънати панталони и шорти.

Поставете скрин в гардероба си, ако имате място.

Ако имате врата, която се отваря вместо плъзгаща се врата, инвестирайте във висяща поставка за обувки или държач за бижута, които да поставите на вратата си. Ако гардеробът ви няма такъв тип врата, друга възможност е да окачите багажник на гърба на вратата на спалнята. Тези трикове ще ви помогнат да организирате стаята си.

Организирайте скрина си в секции.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Отделете определени пространства за определени дрехи. Вижте колко свободно пространство имате в гардероба си и решете кои предмети къде ще отидат. Например, определете конкретни места за чорапи, бельо и сгънати тениски. Ако искате да съхранявате други дрехи в скрина си, изберете неща, които няма да се намачкват толкова лесно, след като бъдат сгънати, като пижами и дрехи за тренировка.

Поставете малки кошчета или разделители във всяко чекмедже, за да запазите предметите си разделени. Ако не искате да купувате нови органайзери, пренастройте нещо като стара кутия за обувки, за да съхранявате неща като вашите чорапи.

Не забравяйте да поддържате горната част на скрина си чиста и организирана. Използвайте неща като кутии за бижута, буркани или други малки контейнери за съхранение, за да организирате дребните предмети. По този начин лесно можете да организирате стаята си.

Групирайте заедно като елементи на бюрото си.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Уверете се, че всеки предмет на бюрото ви има определено място. Ако имате бюро в стаята си, което е склонно да бъде разхвърляно, организирайте го, като групирате подобни елементи заедно. Например, дръжте всичките си химикалки и моливи заедно в нещо като чаша и дръжте документите организирани в папки с файлове.

Поставете други офис консумативи като телбод и ножици в чекмеджетата на бюрото си.
Ако искате да намалите разхищаването на хартия, помислете за дигитализирането на всичките си документи и документи и съхраняването им на вашия компютър.

Пружина за органайзер за бюро, който да побере всичките ви офис консумативи на едно удобно място.
Сведете до минимум безпорядъка върху бюрото си. Оставете по-голямата част от бюрото си празно, за да имате повече място за работа.

Друга възможност е да използвате количка органайзер за съхранение на вашите консумативи. Това е чудесен вариант, защото можете лесно да го преместите на различни места в стаята си. Тези трикове ще ви помогнат лесно да организирате стаята.

Използвайте място за съхранение под леглото си.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Съхранявайте предмети в кошчета под леглото си. Може да не спестявате много мисли за долната страна на леглото си, но всъщност това е изключително удобно и просторно място за съхранение.

Въпреки това, вместо просто да пъхате предмети под леглото си, инвестирайте в някои плоски кошчета за съхранение, които можете лесно да плъзгате навътре и навън. Тук дръжте неща като дрехи извън сезона, допълнителни офис консумативи или обувки. Това е чудесен начин за това как можете да организирате стаята си.

Ако се притеснявате да не забравите какво сте съхранявали под леглото си, изберете прозрачни контейнери за съхранение, в които лесно можете да видите.

Оправете си леглото.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Оправяйте леглото си всяка сутрин, за да ви мотивира да останете организирани. Прясно оправеното легло може да помогне много за това цялата ви стая да изглежда по-сглобена и може да ви напомня да поддържате останалата част от стаята си чиста.

Възможно е също така на леглото ви да са се натрупали бъркотии. Ако имате одеяла, плюшени животни или възглавници, които не смятате, че имате нужда, съхранете, дарете ги или ги изхвърлете, ако не са в добро състояние.

Това е един добър съвет как можете да организирате стаята си.

Дълбоко почистване на вашата стая.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Почистете цялата си стая, след като всичко е на мястото си. След като поставите всичко на правилното му място, отделете допълнително време, за да почистите пода чрез прахосмукачка или метене. Избършете праха от всяка мебел и изперете чаршафите и спалното бельо. В крайна сметка по този начин не само ще организирате стаята, но и ще бъде искрящо чиста.

Възползвайте се от празното пространство на стената.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Закачете различни органайзери за дрехи или аксесоари по стените си. Стените на спалнята ви са страхотни места за закачане на неща като органайзери за бижута или кукички за поставяне на неща като шапки, портмонета и палта.

Друга идея е да поставите няколко рафтове за неща като книги и дребни дрънкулки.

Уверете се, че стените ви не са твърде претрупани. Например, свалете всички стари плакати, снимки или декорации, които вече не искате да поддържате. Тези трикове са идеални за това как можете да организирате стаята си.

Изберете мебели с вградено място за съхранение.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Потърсете мебели с много чекмеджета или скрито място за съхранение. Ако сте на пазара за ново обзавеждане за спалня или искате да добавите няколко естетични елемента към стаята си, не забравяйте да погледнете артикули, които идват с вече вградено място за съхранение.

Например, потърсете нощни шкафчета или тоалетни с чекмеджета, рафтове за книги с много пространство.

Когато подреждате мебелите си, уверете се, че всичко е логично и функционално организирано.

Например, поставете скрина близо до гардероба, така че всичките ви дрехи да са близо едно до друго. По този начин можете лесно да организирате стаята си.

Поставете предметите обратно на определените им места, след като ги използвате.

организирате стаята
Как да организирате стаята си: 12 съвета и трикове снимка: pinterest

Поддържайте организация, като поставяте предметите обратно там, където им е мястото. Не позволявайте цялата ви упорита работа да отиде напразно, като не се придържате към организационния си план!

Докато се занимавате с ежедневието си, полагайте усилия винаги да връщате предметите на правилните им места и продължавайте да сортирате предметите според вашата система. Създайте си рутина, която да следвате, като например винаги да закачате сакото си, когато се приберете вкъщи или да хвърляте мръсното си пране в коша в края на деня.

Един съвет за поддържане на дрехите ви подредени е да приберете прането веднага щом свърши. Колкото по-дълго го оставите да седи, толкова по-малка е вероятността да го сортирате правилно.

Тези трикове и съвети ще ви помогнат правилно да организирате стаята си.

Tagged , ,
на горе