Как да определите възрастта на куче
Домашни любимци

Как да определите възрастта на кучето си

Някои стопани на кучета изпитват затруднения да разберат каква е възрастта на животното, особено ако са се сдобили с него в по-късен етап от живота му, а не от бебе. Това главно се отнася за осиновените домашни любимци и едно от главните опасения на осиновителите е дали не взимат прекалено старо куче, на което не му предстои дълъг живот. Опитните хора, които се занимават с кучета, имат няколко начина да определят каква всъщност е възрастта на животното и няколко специфични признака за това.

Зъбите на кучето

При все още малки кученца, най-добре може да разберете колко са големи те по техните зъби. Всички млечни зъби при тях трябва да никнат между 3 и 6-седмична възраст, а останалите трябва да се появяват между 12 и 16-седмична възраст в предната част на устата и между 16 и 24 седмици в задната

Побеляване на козината

Подобно на хората, кучетата също побеляват. Това обаче е много индивидуален аспект и може да се отнася по различен начин за всяко куче. Някои хора имат бели коси, дори в началото на 30-те си години, а някои все още не са побелели изцяло след 70-та си годишнина. Същото се отнася и за кучетата. Ако видите, че животното има побеляла козина около муцуната, това е ясен признак, че срещу вас стои зряло куче на повече от 5-годишна възраст.

Очите на кучето

С напредването на възрастта на кучето лещата – частта на окото, която пречупва и фокусира светлината, започва да се променя. Може да се наблюдава леко синкаво-сиво обезцветяване, ако човек се вгледа внимателно в очите на много кучета на средна възраст. Известно като лещовидна склероза, това доброкачествено състояние обикновено се появява, когато кучето е между 6 и 8-годишно.

Поведението на кучето

Често много активните и енергични кучета са по-млади, което ни води до прогноза, близка от  1 или 2-годишна възраст до 5-6. С напредването на възрастта нивата на активност на много кучета започват да намаляват. Те могат да изпитват затруднения при качване или слизане, да имат проблеми с ходенето или изкачването по стълбите и да спят повече, отколкото сте свикнали.

Tagged , ,
на горе