Как да не станем невидими? Съвети от французойките, които не се страхуват да остареят

Как да не станем невидими? Съвети от французойките, които не се страхуват да остареят
Психология

Как да не станем невидими? Съвети от французойките, които не се страхуват да остареят

 

Известният сатирик Жванецки веднъж в речта си уместно засегна интересния феномен на „изчезването“ на жените. Момичетата растат, стават девойки, после се превръщат в млади жени и… изчезват. Не се срещат никъде – нито в ресторантите, нито в кината, нито в модните магазини. Те стават невидими. Как да не отидете в сенките на годините, но въпреки това да живеете ярко и да бъдете красиви на всяка възраст?

Aко се разходите по улиците на френските градове, ще бъдете изненадани от броя на елегантните, добре поддържани, самоуверени жени, които също са доста над петдесет. Те изобщо не са перфектни, но се чувстват комфортно на всяка възраст, не се страхуват да остареят, знаят как да живеят красиво и да изпълват живота си с удоволствия. Тайната на тяхното „благородно остаряване” е в особеното отношение към себе си и към живота без никакво насилие над тях самите.

 

Ето обобщени най-важните правила, които тези жени спазват и предават тази мъдрост на по-младите

 

 Храната не е култ, а религия

Отношението към храната във Франция винаги е било благоговейно, дори почти свещено. За французойките тази любов не се превръща в мания и страст, а се превръща в желание да готвят и да се хранят красиво и изискано. Те обичат да се хранят в ресторанти и кафенета, дори ако финансовите възможности позволяват да вземат само малка порция. Но това прави манията по красотата и насладата от вкуса само по-остра и по-привлекателна. В допълнение, този подход поставя специални изисквания към външния вид: кафенето не е домашна кухня, където можете да отидете дори по пижама. Умерената, но рафинирана храна ви позволява да останете в рамките на определени параметри с възрастта, а разликата между 30 и 50 години не се изразява в толкова впечатляваща цифра в килограми.

Здравословен егоизъм

На една французойката никога не би й хрумнало, че с годините тя има нужда от все по-малко, а децата й все повече. Веднага след като децата пораснат, майките спокойно се обръщат към себе си. Тук те пътуват еднакво спокойно както с малки деца, така и без семейство, не се измъчват от угризения за оставеното у дома дете, което този път не рови в пясъка на морския бряг. Френската жена харчи пари за своите удоволствия, за качествени дрехи и обувки, а не за скъпа игрова конзола за тийнейджър, ако възникне такъв избор. Що се отнася до бабите, те имат пълно и безусловно право на личен живот и никой не би и помислил да ги задължава да работят като безплатна бавачка на внука си.

Планини вместо плаж

Въпросът „къде да отида на почивка“ сред французите често се решава в полза на активното забавление. Движението тук е част от националната култура, а плажният отдих често отстъпва място на каяк, планински ски, туризъм и т. н. Но всичко това не е изключителен стрес, а само забавление, макар и активно безделие. Французойките не обичат да се претоварват. За разлика, например, от американките, които приемат спортните натоварвания много по-сериозно и дори фанатично.

Възрастта е… смешна!

Възприемането на израстването, което неумолимо се превръща в остаряване, не като драма на целия ви живот, а с хумор и доза оптимистичен сарказъм е лекарство, което действа като мощен антиоксидант.

 Гардероб – по-малък, но по-скъп

Когато непозната жена застане пред нас, ние виждаме само как е облечена в момента и нямаме представа колко точно е претъпкан гардеробът й. Ето защо една елегантна жена, която няма висок доход, ще предпочете да купи един скъп артикул пред няколко евтини. Основният й гардероб включва естествена коприна, кашмир, вълна, висококачествени кожени обувки и поне една дамска чанта на известна марка. Не е задължително всеки ден да бъдете различни – за една зряла жена е много по-важно да има елегантен стил и безупречен вкус.

 Социална активност

След дълъг уморителен ден, изкушението е страхотно да се настаните на дивана вкъщи, да пуснете телевизора и да се насладите на заслужения комфорт. Уви, много от жените на средна възраст правят точно това. Първо заради умора след работа, грижа за децата и дома, а след това просто навик. Ето я – фунията, в която изчезват жените! Да останат социално активни е една от основните мотивации за французойките, които поддържат форма до дълбока старост. Ходят на гости, на партита, в барове, кина, изложби и т. н. Подобна дейност винаги ги поддържа в добра форма, защото добре поддържани ръце, лице, елегантни дрехи и обувки, спретната прическа – всичко се вижда.

В малки количества всичко е позволено

Удоволствието от лошия навик е по-полезно от стреса от пълното му отхвърляне – казват французойките. Но, разбира се, с поглед върху собственото си здраве и с разбирането, че някои ограничения все още не могат да бъдат избегнати. Ето защо е по-добре да си дадете настройката, че с възрастта всичко е възможно, но по малко, отколкото да се откажете от всичко и с тъга да си спомняте младите години. Нека има една цигара на ден, която ще носи радост, отколкото пълно спиране на тютюнопушенето и отвратително настроение, което ще бъде развалено в същото време за всички около вас. Същото важи и за виното, кафето и всичко останало, което лекарят нареди да откажете. Ако, разбира се, въпросът не е на живот и смърт.

Точност във всичко

Възрастта не прощава небрежността. Необходима е точност в абсолютно всичко: в дрехите, грима, прическата, състоянието на ноктите, изречените думи и дори в съдържанието на дамската чанта. Само младите момичета могат да си позволят да се отнасят към всичко това с небрежност. Нека точността се превърне в специална мода в живота ви, дори и в странност. С течение на времето този подход ще донесе само допълнително удоволствие.

Възрастта не е болест и не е необходимо да се лекува

Пластичната хирургия не е на мода сред французойките, а ботоксът не е никак популярен. Повечето от тях предпочитат поддържаща козметология и продукти за домашна грижа.

Трябва да сте спокойни за възрастта и бръчките, но да следите фигурата си е задължително. Най-важното е да се уважавате и да си простите за годините си. И в допълнение към това – да живеете с вкус и удоволствие, да се наслаждавате на красиви неща, на тялото си, спалното бельо, вкусната храна и настоящия момент от живота, като специален повод, за който всичко най-добро винаги е било отлагано. Защото зрялата възраст е този много специален случай!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе