Как да не бъдете прекалено контролиращи във връзката
Любов и партньорство

Как да не бъдете прекалено контролиращи във връзката

Връзката между двама души крие много неизвестни и всеки един ден и двамата трябва да доказват любовта си към своя партньор. Неизбежно е във времето да има трудни моменти, които трябва да бъдат преодолявани и никой не трябва да прекрачва границата и да бъде водещата фигура във връзката. За съжаление примерите за обратното са много, а това се оказва фатално, когато единият партньор се опитва да контролира нещата и да бъде много по-властен от необходимото. Това потиска другия човек, което може да се окаже повратен момент и да наруши хармонията. Бъдете много внимателно и следвайте няколко важни неща, за да не станете прекалено контролиращи в двойката.

Задайте си въпроса какво ви прави толкова контролиращи. За да коригирате проблемното си поведение, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете корена му. Какво ви направи такива? Травматично преживяване? Безпокойство? Депресия? Проблем с доверието? След като го разкриете, ще знаете откъде да започнете. Ако имате трудности да се справите сам, може да потърсите помощ от психолог.

Поведението ви може да накара партньора ви да се бунтува срещу вас. Разберете, че вашето контролиращо поведение може да доведе до негативно поведение и в партньора ви. Това може да го накара да се бунтува срещу вас. Той може да се изкуши да направи точно това, което не харесвате.

Партньорът не ви е роб. Вашият партньор или съпруг не е ваш роб или някой по-маловажен от вас. Той е равен на вас, така че това означава, че не можете да го принудите да направи нещо против волята му.  Вие не притежавате човека, не забравяйте това.

Научете се да се доверявате на решенията му. Един от проблемите при контролирането е, че хората, които го правят, не се доверяват на способностите на другите. Избягвайте да мислите, че вашият партньор не е в състояние да взема добри решения. Ако не вярвате в човека, тогава защо първо сте избрали да бъдете с него?

Поставете се на неговото място. Опитайте се да си представите, че ролите ви са разменени и с вас се държат по същия начин. Как бихте се почувствали? Докога бихте могли да останете с някой, който ви лишава от свободата да бъдете себе си и ви принуждава да се държите според неговите изисквания? Няма да е приятно, знаете и сами.

Tagged , ,
на горе